Από τον εκτελεστικό γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Τζίτζικα λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο απάντησης σε δημοσίευμα του Kozanimedia:
“Απάντηση του Εκτ. Γραμματέα Γιώργου Τζίτζικα σε δημοσίευμα που αφορά σύμβαση μίσθωσης έργου και όχι διορισμό – πρόσληψη συγγενικού του προσώπου στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας.
Σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου, λειτουργώ με θεσμικό σεβασμό και διοικητική δεοντολογία.
Πρόσφατα, στο πλαίσιο δημόσιας πρόσκλησης του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας για τη στελέχωση έργου, υπέβαλε αίτηση υποψηφιότητας — μεταξύ άλλων — και συγγενικό μου πρόσωπο. Με ρώτησε πριν αν είναι ορθό να συμμετάσχει, ακριβώς επειδή γνωρίζαμε ότι κάποιοι γνωστοί-άγνωστοι (δεν εννοώ δημοσιογράφους) θα αναζητούσαν πολιτικές ευκαιρίες μέσα από αυτήν τη διαδικασία.
Συγκεκριμένα « Μήπως σε βλάψω;» Αυτό με ρώτησε το συγγενικό μου πρόσωπο και εγώ ρωτάω εσάς : Υπάρχει κάποιος που νομίζει ότι δε φανταζόμουν ότι αυτό θα αποτελέσει προϊόν “καλοπροαίρετου” διαλόγου; Λέτε να είμαι τόσο αφελής ; Αν ήθελα να λειτουργήσω εν κρυπτώ ή εκ του πονηρού, με τρόπο πλάγιο, προφανώς θα απέκλεια το προφανές και το πιο διαφανές. Αλλά δεν έχω τίποτα να κρύψω.
Η απάντησή μου ήταν ξεκάθαρη: εφόσον η διαδικασία είναι αντικειμενική, με μοριοδότηση βάσει τυπικών προσόντων τύπου ΑΣΕΠ, χωρίς συνεντεύξεις ή δυνατότητα προσωπικής παρέμβασης, δεν υπάρχει κανένα ηθικό ή θεσμικό ζήτημα. Επίσης πως θα μπορούσα εγώ να στερήσω το δικαίωμα στην εργασία, την εργασιακή και προσωπική εξέλιξη όχι μόνον συγγενικού μου προσώπου αλλά οποιουδήποτε. Είναι η θεσμική μου ιδιότητα – θέση πάνω ή κάτω από την επιστημονική ιδιότητα και την εργασιακή εμπειρία του συγγενικού μου προσώπου;
Κατέθεσαν αίτηση 7 υποψήφιοι. Άλλωστε η συμμετοχή στον διαγωνισμό δεν σημαίνει απαραίτητα και επιτυχία. Το συγγενικό μου πρόσωπο ήρθε δεύτερο, με βάση τα προσόντα του, και επελέγη δίκαια και με απόλυτη διαφάνεια. Δεν υπήρξε καμία εμπλοκή στη διαδικασία. Κοινώς θα μπορούσε να εμφανιστεί κάποιος με καλύτερα προσόντα και να λάβει αυτός τη 2η από τις 2 θέσεις. Σε αυτή τη περίπτωση τι θα λέγανε οι ηθικοί καλοθελητές; Τονίζω πως όλη αυτή η διαδικασία εξελίσσεται δημόσια.
Θα σας δώσω και μια πληροφορία για όσους δεν την γνωρίζουν. Το συγγενικό μου πρόσωπο έχει υποβάλει ξανά τα χαρτιά του για τη στελέχωση έργου στο συγκεκριμένο φορέα. Ανεπιτυχώς. Όταν απέτυχε δεν ασχολήθηκε κανείς και ήταν ηθικός ο Εκτελεστικός Γραμματέας. Τώρα που πέτυχε είναι ανήθικος.
Κατανοώ ότι η συγγενική σχέση μπορεί να δημιουργήσει εντυπώσεις. Όμως η ηθική δεν είναι να αποκλείουμε ικανούς ανθρώπους από το δικαίωμα να εργαστούν, αλλά να διασφαλίζουμε ότι όλοι κρίνονται ισότιμα. Και αυτό ακριβώς συνέβη.
Η στοχοποίηση μου σε αυτό το θέμα δεν είναι τυχαία. Είναι μέρος μιας μεθοδευμένης προσπάθειας πολιτικής σπίλωσης, από ανθρώπους που ενοχλούνται από την παρουσία και τη δουλειά μου. Όταν λείπουν τα επιχειρήματα, περισσεύουν οι υπαινιγμοί.
Θα συνεχίσω να υπηρετώ τον ρόλο μου με καθαρότητα, αξιοπρέπεια και αφοσίωση, αφήνοντας τα γεγονότα να μιλούν από μόνα τους.
Κλείνοντας, θέλω να αναφέρω ότι ενδεχομένως η αξιοκρατία συνιστά την πλέον ουσιαστική πτυχή της ηθικής — κι όμως, συχνά πιο ηχηρά την ηθική την ευαγγελίζονται εκείνοι που την παραβιάζουν.
Με εκτίμηση,
ΓΤ
ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΔΩ:
Τελικά τα γαλάζια παιδιά τα μαγκώνουν σε έλους τους βαθμούς αυτοδιοίκησης… ποια ηθική ρε παιδιά; Αυτοί έχουν σχολή καλής εκτέλεσης φαγώματος
Ρε Γιώργη μην το κάνεις χειρότερο. ΝΔ μια ζωή αυτό μάθατε. Να τα αρπάζετε νόμιμα έστω απο οπου μπορείτε
Eχουν φαει και τα ντουβαρια, αλλα η ηθικη της δεξιας πολυκατοικιας αυτο αντιπροσωπευει αλλωστε. Παμε παρακατω. Το 41% θα πατε εκει που πρεπει . Αργα ή γρηγορα.