Παρέμβαση της Πέτης Πέρκα ως κοινοβουλευτικής εκπροσώπου της Νέας Αριστεράς στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων για τη συμμετοχή της στη διεθνή ειρηνευτική – ανθρωπιστική αποστολή προς τη Γάζα, Global Sumud Flotilla
«Σήμερα υπάρχει ένα παγκόσμιο κίνημα ειρήνης και αλληλεγγύης απέναντι στην γενοκτονία που συντελείται στη Γάζα από το Ισραήλ. Σε αυτό το πλαίσιο, δεκάδες πλοία από σαράντα τέσσερις (44) χώρες με ακτιβιστές, πολιτικούς, αλλά και απλούς ανθρώπους, έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες από την Βαρκελώνη για να σπάσουν τον παράνομο αποκλεισμό στη Γάζα και να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους.
Το σκάφος της ελληνικής αποστολής ξεκινάει την Δευτέρα από τη Σύρο. Θέλω να ενημερώσω τους συναδέλφους ότι θα είμαι και εγώ σε αυτό το σκάφος. Ελπίζω, στην προσπάθειά μας αυτή, να έχουμε τη στήριξη των κυβερνήσεων και των πρεσβειών ώστε, να μπορέσουμε να σταματήσουμε αυτό το έγκλημα που συντελείται στη Γάζα ή τουλάχιστον να προσφέρουμε κάποια ανακούφιση.
Ζούμε πραγματικά ιστορικές στιγμές. Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα όταν, αποδεικνύεται ότι το 85% των νεκρών στη Γάζα ήταν άμαχοι και παιδιά, όπως και η επιβεβλημένη από το κράτος του Ισραήλ λιμοκτονία, μάς θυμίζουν τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας.
Σε αυτήν τη συγκυρία λοιπόν, αποτελεί ύψιστο καθήκον όλων μας να πάρουμε θέση. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να πάρουμε θέση για λόγους ανθρωπισμού. Δεν μπορεί αυτό που συμβαίνει στη Γάζα να γίνεται ανεκτό από κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς. Η σιωπή επίσης δεν είναι απλώς συνενοχή αλλά, συμμετοχή σε ένα έγκλημα. Πρόκειται για μία κατάρρευση ηθικής και πολιτικής συνείδησης».
Η Πέτη Πέρκα κάλεσε όλους τους πολίτες, τα πολιτικά κόμματα και όλους τους θεσμικούς φορείς να στηρίξουν το τεράστιας σημασίας παγκόσμιο κίνημα «Global Sumud Flotila», αυτόν τον στόλο που θα επιχειρήσει να προσεγγίσει τη Γάζα και να σπάσει τον αποκλεισμό.
Κάλεσε επιπλέον τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες και τους Βουλευτές μεμονωμένα να υπογράψουν το σχετικό κείμενο αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό του «Global Sumud Flotila» και της πρωτοβουλίας «March to Gaza», λέγοντας: «να στηρίξετε κι εσείς το κίνημα αυτό ανθρωπισμού που στηρίζουν όλο και περισσότεροι πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο. Γιατί φαίνεται τελικά ότι οι πολίτες κάνουν αυτό που δεν κάνουν οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί».
Ανέγνωσε τέλος το κείμενο αλληλεγγύης:
«Ζητάμε: Πρώτον. Άμεσα ανθρωπιστικό διάδρομο. Καλούμε τα κράτη και τις αρμόδιες αρχές να λάβουν χωρίς καθυστέρηση όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να εγγυηθούν κατ’ ελάχιστο τη δημιουργία ενός ασφαλούς ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα. Η υποχρέωση αυτή είναι ηθική, νομική και ανθρωπιστική επιταγή. Οι άμαχοι πρέπει να έχουν απρόσκοπτη και άμεση πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.
Δεύτερον. Προστασία του παγκόσμιου στόλου αλληλεγγύης «Global Sumud Flotila». Υπερτονίζουμε το δικαίωμα αλλά και τη υποχρέωση των κοινωνικών κινημάτων και των πολιτών να οργανώνουν και να υλοποιούν ειρηνικές και ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες μη βίαιου χαρακτήρα. Το «Global Sumud Flotila» που έχει δεσμευτεί να μεταφέρει βοήθεια και να εκφράσει έμπρακτη αλληλεγγύη προς τον Παλαιστινιακό λαό οφείλει να έχει πλήρη προστασία. Καλούμε το Ελληνικό Κοινοβούλιο, την Ελληνική Κυβέρνηση, τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς θεσμούς να εγγυηθούν την ασφαλή άφιξη του στόλου στη Γάζα, χωρίς εμπόδια ή οποιοδήποτε άλλο κίνδυνο για την αποστολή. Επισημαίνουμε ότι η εν λόγω πρωτοβουλία έχει απολύτως νόμιμο χαρακτήρα και, συνεπώς, δεν μπορεί να δεχτεί επίθεση ή να εξαναγκαστεί να σταματήσει.
Τρίτον. Ευθύνη της διεθνούς κοινότητας. Το διεθνές δίκαιο υποχρεώνει τα κράτη να προστατεύουν τους αμάχους στις εμπόλεμες περιοχές και να επιτρέπουν την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να ενεργήσουν άμεσα και αποφασιστικά για την τήρηση των αρχών αυτών, χωρίς καθυστέρηση και χωρίς υπεκφυγές. Πρόκειται για ιστορική και νομική ευθύνη που οφείλει να αναληφθεί.
Τέταρτον. Να σταματήσουν τη στέρηση τροφής και τον λιμό που χρησιμοποιούνται ως πολεμικά μέσα και συνιστούν κατάφορη παραβίαση του άρθρου 54 των πρόσθετων πρωτοκόλλων της Συνθήκης της Γενεύης. Απαιτούμε τον πλήρη σεβασμό του αναφαίρετου δικαιώματος του Παλαιστινιακού να ζει ειρηνικά και ελεύθερα στη δική του πατρίδα.
Πέμπτον. Αναγνωρίζουμε και υπενθυμίζουμε στις κυβερνήσεις μας ότι κάθε μορφή στρατιωτικής και πολιτικής κατοχής είναι παράνομη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Με την παρούσα δήλωση, επαναεπιβεβαιώνουμε τη συλλογική μας δέσμευση υπέρ της ειρήνης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του διεθνούς δικαίου.
Η ιστορία δεν θα μάς κρίνει από τα λόγια μας αλλά, από τις πράξεις μας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στις πλέον ευάλωτες περιστάσεις».
Ακολουθεί το σχετικό βίντεο:
