Eως τις 4 Νοεμβρίου θα πρέπει η Ελλάδα να έχει καταθέσει το νέο σχέδιο δράσης σε σχέση με τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο οργανισμός, ωστόσο, έχει κηρύξει άτυπα στάση πληρωμών εδώ και τρεις μήνες με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μεγάλη ανησυχία αλλά και αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο. Ηδη οφείλονται 598 εκατ. από το 2024, ενώ για την καθυστέρηση της καταβολής τους είναι πιθανό να επιβληθεί πρόστιμο από την Ε.Ε.
Παράλληλα, όπως όλα δείχνουν, δεν θα καταβληθεί η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης μέσα στον Οκτώβριο όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, ποσό που προσεγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ. Πηγές του υπουργείου ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «σύμφωνα με τον κανονισμό μπορούμε να πληρώσουμε από τις 15 Οκτωβρίου έως και τις 30 Ιουνίου κάθε χρόνου. Πότε θα γίνουν οι πληρωμές ακόμη δεν μπορούμε να το πούμε». Eπιπλέον, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης φέρεται να ανέφερε ότι «κάνουμε προσπάθεια για να καταφέρουμε να πληρώσουμε πριν από τις γιορτές. Αλλιώς το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγάλο».
Αίτημα της Ελλάδας
Κανονικά η προθεσμία που είχε δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα για την κατάθεση νέου action plan για τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και το σύστημα πληρωμών των αγροτικών επιδοτήσεων ήταν έως τις 2 Οκτωβρίου, ωστόσο δόθηκε παράταση έπειτα από αίτημα των ελληνικών αρχών, δεδομένου ότι μεσολάβησε ο Αύγουστος που είναι ο μήνας διακοπών και άρα υπήρξαν καθυστερήσεις.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: