


Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης συνεχίζει τις χειμερινές προβολές του, αυτή τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2025 στην επάνω αίθουσα του κινηματοθέατρου «Ολύμπιον», στις 9:30 το βράδυ, παρουσιάζοντας ένα υπέροχο φιλμ νουάρ με εκθαμβωτική ατμόσφαιρα και μια υποβλητική ερμηνεία από τον Αλέν Ντελόν στην καλύτερη ταινία του Ζαν-Πιέρ Μελβίλ «Ο Δολοφόνος με το Αγγελικό Πρόσωπο» (Le Samourai – 1967).
Σενάριο και σκηνοθεσία: Ζαν-Πιέρ Μελβίλ. Πρωταγωνιστούν οι Αλέν Ντελόν, Φρανσουά Περιέ, Κάθι Ρόζιερ και Ναταλί Ντελόν
Μπορεί ο ελληνικός τίτλος αυτής της αριστουργηματικής ταινίας να περιγράφει εύστοχα τον πρωταγωνιστή Αλέν Ντελόν, ο πρωτότυπος όμως (Le Samouraï) συμπυκνώνει την ουσία της καλύτερης ταινίας του Ζαν-Πιέρ Μελβίλ. Ο Γάλλος σκηνοθέτης εμπνέεται από τους Ιάπωνες πληρωμένους πολεμιστές, οι οποίοι δεν εκτελούσαν απλώς το συμβόλαιό τους, αλλά ζούσαν με έντονη την αίσθηση του καθήκοντος κι έναν αυστηρό κώδικα τιμής. Την απόλυτη μοναξιά που συνοδεύει αυτόν τον τρόπο ζωής εκφράζει ο Ντελόν με την υποβλητική ερμηνεία και το καθηλωτικό βλέμμα του.
O μοναχικός Ζεφ Κοστελό (Αλαίν Ντελόν), επαγγελματίας εκτελεστής, δολοφονεί έναν στόχο του παρουσία μαρτύρων σε ένα πολυσύχναστο παριζιάνικο κλαμπ. Η αστυνομία τον συλλαμβάνει ως ύποπτο αλλά ο Κοστελό διαθέτει ένα φαινομενικά ακλόνητο άλλοθι. Ο αστυνομικός επιθεωρητής, πεισμένος ότι ο Κοστελό είναι ο ένοχος, παρακολουθεί κάθε κίνησή του, ενώ παράλληλα δουλεύει για την κατάρριψη του άλλοθι. Παράλληλα, οι εργοδότες του Κοστελό, θορυβημένοι από την ανάμειξη της αστυνομίας, σχεδιάζουν την «εξουδετέρωση» του εντολοδόχου τους. Ο κίνδυνος για τη ζωή του «δολοφόνου με το αγγελικό πρόσωπο» καραδοκεί σε κάθε του βήμα στο μουντό Παρίσι, σαν ένας σύγχρονος σαμουράι θα ακολουθήσει τη μοναχική του πορεία προς το τέλος που ο ίδιος θα επιλέξει.
Αυτό το θρυλικό νεο-νουάρ επηρέασε έντονα το μεταγενέστερο σινεμά. Μεταξύ αυτών που κάνουν μικρές η μεγαλύτερες αναφορές του φιλμ σε ταινίες τους είναι οι: Martin Scorsese, Quentin Tarantino, Francis Ford Coppola, Jim Jarmusch, John Woo, Johnnie To, David Fincher, Bernardo Bertolucci, Aki Kaurismaki, Takeshi Kitano, Georges Lautner, Nicolas Winding Refn, Luc Besson και οι αδελφοί Coen.
«Η χρήση των σκιών και της απομόνωσης – είναι σαν να βλέπεις κάποιον να παλεύει με την ψυχή του μέσα σε ένα σκοτεινό τοπίο. Αυτό είναι κάτι που ανέκαθεν προσπαθούσα να μιμηθώ. Στο «Σαμουράι» η ερμηνεία του Ντελόν είναι ένα σεμινάριο μινιμαλισμού. Ο Μελβίλ δεν χρειάζεται λέξεις. Τα βλέμματα κι η σιωπή τα λένε όλα.»
Μάρτιν Σκορτσέζε
«Οι ταινίες του Μελβίλ είναι τόσο κουλ, αλλά με έναν ψυχρό και μελαγχολικό τρόπο. Δεν είναι φανταχτερές, είναι ακριβείς.
Το «Σαμουράι» για μένα ήταν άμεση έμπνευση. Η ιδέα ενός άντρα που ζει εντός του σύγχρονου κόσμου ακολουθώντας έναν αρχαίο κώδικα – αυτό είναι καθαρός Μελβίλ.»
Τζιμ Τζάρμους
Ο Ζαν-Πιέρ Μελβίλ έγραψε την ταινία ειδικά για τον Ντελόν. Αυτή ήταν η πρώτη ταινία για τη σύζυγο του Ντελόν, Ναταλί, η οποία και κατέθεσε αίτηση διαζυγίου μετά την ολοκλήρωση της παραγωγής. Το ιδιωτικό κινηματογραφικό στούντιο του Μελβίλ, το Studio Jenner, καταστράφηκε από μια φωτιά, ενώ η ταινία γυρίστηκε στις αρχές Ιουλίου 1967. Ο Μελβίλ, ο οποίος χαρακτήρισε τη φωτιά «ύποπτη», μετέφερε την παραγωγή σε άλλο στούντιο.
Αυτή τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2025 και ώρα 9:30 το βράδυ στην επάνω αίθουσα
του Κιν/φου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»
Γενική είσοδος 3 ευρώ.














































