Η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα δεν ήταν μια απλή διπλωματική παρουσία ούτε μια τυπική συνάντηση κορυφής. Ήταν μια επίσκεψη με ξεκάθαρο γεωπολιτικό βάρος, σε μια περίοδο όπου η Ανατολική Μεσόγειος παραμένει περιοχή έντασης και η Ευρώπη αναζητά σταθερά νέα στρατηγική κατεύθυνση.
Η παρουσία του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα και οι κοινές εμφανίσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επιβεβαίωσαν ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Δεν πρόκειται μόνο για καλές διπλωματικές σχέσεις. Πρόκειται για στρατηγική συνεργασία με ουσία, βάθος και κοινά συμφέροντα.
Ο Μακρόν δεν ήρθε για φωτογραφίες ούτε για λόγους εντυπώσεων. Ήρθε για να στείλει καθαρό μήνυμα ότι η Γαλλία θεωρεί την Ελλάδα βασικό της εταίρο στην περιοχή, τόσο σε αμυντικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Αυτές οι κινήσεις έχουν αξία και βάρος, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου η ισχύς των συμμαχιών μετρά περισσότερο από ποτέ.
Η σημασία αυτής της σχέσης είναι τεράστια για τη χώρα μας. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει ενισχύσει τη θέση της στην Ευρώπη και η συνεργασία με τη Γαλλία έχει ήδη φανεί στην πράξη, τόσο σε επίπεδο αμυντικών συμφωνιών όσο και σε επίπεδο πολιτικής στήριξης. Δεν είναι μόνο εξοπλιστικά ζητήματα. Είναι ασπίδα ισχύος και σταθερότητας.
Και φυσικά όλα αυτά ενοχλούν την Τουρκία. Κάθε φορά που η Ελλάδα ενισχύει τις διεθνείς της συμμαχίες και αποκτά ουσιαστικά στηρίγματα, η Άγκυρα αντιδρά. Η παρουσία Μακρόν στην Αθήνα και τα μηνύματα στήριξης προς την Ελλάδα δεν πέρασαν απαρατήρητα από την τουρκική πλευρά, η οποία βλέπει ότι η χώρα μας δεν είναι μόνη.
Εκεί όμως φάνηκε και ένα σοβαρό λάθος της ελληνικής αντιπολίτευσης. Αντί να αντιμετωπίσει την επίσκεψη με εθνική σοβαρότητα, επέλεξε σε αρκετές περιπτώσεις τη μικροκομματική κριτική. Αντί να αναγνωριστεί η σημασία μιας τόσο ισχυρής παρουσίας στην Αθήνα, επιχειρήθηκε η υποβάθμιση του γεγονότος για εσωτερική κατανάλωση.
Αυτό είναι πολιτικά λάθος. Διότι όταν ένας ηγέτης μεγάλης δύναμης επισκέπτεται την Ελλάδα και δηλώνει έμπρακτη στήριξη, το μήνυμα αφορά πρώτα την πατρίδα και μετά την εκάστοτε κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση έχει υποχρέωση να κάνει κριτική, αλλά όχι να μηδενίζει οτιδήποτε ενισχύει τη διεθνή θέση της χώρας.
Ακόμη χειρότερα, αυτές οι τοποθετήσεις αξιοποιήθηκαν από τουρκικά μέσα ενημέρωσης ως επιχείρημα ότι ακόμη και στο εσωτερικό της Ελλάδας αμφισβητείται η αξία της επίσκεψης. Δηλαδή, εσωτερικές μικροπολιτικές αντιδράσεις μετατράπηκαν σε εργαλείο ξένης προπαγάνδας. Αυτό δείχνει έλλειψη στρατηγικής σκέψης.
Η ουσία είναι μία. Η επίσκεψη Μακρόν ενίσχυσε το διεθνές κύρος της Ελλάδας, επιβεβαίωσε τον ισχυρό άξονα Αθήνας – Παρισιού και έστειλε αποτρεπτικό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Όποιος δεν το καταλαβαίνει, είτε δεν βλέπει τη μεγάλη εικόνα είτε επιλέγει να την αγνοεί.
Στα εθνικά θέματα δεν χωρά μικροπολιτική.
Όταν η πατρίδα δυναμώνει, όλοι οφείλουν να το στηρίζουν.


























