Σωματείο Υδραυλικών Κοζάνης «Ο ΗΛΙΟΣ»: Μήνυμα για την Παγκόσμια Hμέρα Νερού

ydraylikoΣτο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας Νερού, ημερομηνία που έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ ως η 22 Μαρτίου κάθε έτους, αξίζει όλοι μας να θυμόμαστε , όχι μόνο για σήμερα αλλά και για κάθε μέρα της ζωής μας, αυτό το ανυπολόγιστης αξίας αγαθό που ονομάζεται ΝΕΡΟ.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει στις  μέρες μας αυτό το κοινωνικό αγαθό είναι τα εξής :

  1. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ολοένα και συχνότερα να βρίσκεται στην επικαιρότητα το πρόβλημα της λειψυδρίας. Η ψευδαίσθηση της αφθονίας του δεν επιτρέπει εύκολα να αποκαλυφθεί η αλήθεια, ότι δηλαδή με την πάροδο του χρόνου το γλυκό νερό και ιδιαίτερα το πόσιμο, τείνει να μετατραπεί  αγαθό σε ανεπάρκεια. Ήδη στην υδρόγειο σφαίρα μας, το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού, όπου με αριθμούς αυτό αντιστοιχεί σε 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους,  αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα υδροδότησης και πρόσβασης σε καθαρό πόσιμο νερό. Επομένως, οφείλουμε να  συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, ως καταναλωτές, ότι πρέπει να περιορίσουμε τις σπατάλες και τις καταχρήσεις του μέσα από τις καθημερινές μας δραστηριότητες και συνήθειες.
  1. Σε συνθήκες οξύτατης οικονομικής κρίσης και βαθιάς ύφεσης, το μεγαλύτερο πρόβλημα αλλά και απειλή ταυτόχρονα είναι η μετατροπή του νερού από κοινωνικό αγαθό σε εμπορεύσιμο είδος. Ένα φαινόμενο που δυστυχώς στις μέρες μας με την έλευση του ΔΝΤ θα κάνει την Ελλάδα μία από τις 100 περίπου χώρες παγκοσμίως, στις οποίες η «ιδιωτικοποίηση» θα έχει βάλει για τα καλά χέρι στις υπηρεσίες υδάτων τους. Ήδη στη χώρα μας η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ  σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, είναι προς πώληση και μαζί με αυτές θα περάσουν σε χέρια ιδιωτών υπηρεσίες ύδρευσης και άλλων περιοχών της χώρας ( πχ. Νησιά) . Πραγματικά είναι άξιο απορίας για ποιο λόγο πωλείται μια επιχείρηση η οποία ΔΕΝ είναι ζημιογόνα για το Ελληνικό Δημόσιο. Μάλιστα σε παγκόσμια κλίμακα μπορούμε να συναντήσουμε παραδείγματα πολλών πόλεων όπου υπηρεσίες ύδρευσης οι οποίες πέρασαν σε χέρια ιδιωτών να παρουσιάζουν σημαντικές δυσλειτουργίες σε θέματα παροχής υπηρεσιών και επενδύσεων, καθώς και στην αύξηση της τιμής του νερού. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν η διαχείριση του νερού, ύστερα απαίτηση και πιέσεις των πολιτών, να επανέλθει υπό Δημόσιο έλεγχο.

Πρόσφατο παράδειγμα τέτοιων κινητοποιήσεων στην Χώρα μας είναι και η κίνηση 136 όπου πολίτες της Θεσσαλονίκης μέσα από την σύσταση και λειτουργία ενός κοινωνικού συνεταιρισμού αγωνίζονται για την εξαγορά της ΕΥΑΘ και της διαχείρισης του νερού από τους ίδιους τους πολίτες της πόλης.

Θεωρούμε ότι ευθύνη όλων των φορέων που εμπλέκονται, λιγότερο ή περισσότερο, στην διαχείριση αυτού του κοινωνικού αγαθού είναι η στήριξη και η αλληλεγγύη ανάλογων προσπαθειών και η υποχρέωση συνεχούς ενημέρωσης των πολιτών της ευρύτερης περιοχής. Ως σύνδεσμος Υδραυλικών Ν. Κοζάνης και σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς, προγραμματίζουμε στο μέλλον εκδηλώσεις στις οποίες θα προβούμε σε ενημέρωση των πολιτών για όλα τα παραπάνω ζητήματα.

Επειδή το ΝΕΡΟ :

  • Είναι κριτήριο ύπαρξης της ζωής
  • Είναι ανθρώπινο δικαίωμα
  • Είναι κοινωνικό αγαθό
  • Είναι κριτήριο διατροφικής επάρκειας
  • Είναι κριτήριο δημόσιας υγείας
  • Είναι κριτήριο προστασίας του περιβάλλοντος
  • Είναι κριτήριο πολιτισμού

Για όλους τους παραπάνω λόγους ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΕ να παραμείνει Δημόσιο αγαθό υπό κρατική μέριμνα με ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό όλων των πολιτών.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

                       Ο                                                                               Ο

               ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                         Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΙΟΡΔΑΝΗΣ  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ                          ΝΙΚΟΛΑΟΣ  ΚΟΖΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.