Η εξωτερική πολιτική είναι θέμα συμφερόντων…

pliatsiosτου Παναγιώτη Πλιάτσιου, Πρωινός Λόγος

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ακόμη δεν είχε οριστικοποιηθεί το περίφημο, πλέον, «plan B» της κυπριακής ηγεσίας, το οποίο θα ψηφιστεί, πιθανότατα, από τη Βουλή, αφού πρώτα εγκριθεί και από την εκεί τρόικα. Όλες οι τελευταίες πληροφορίες έκαναν λόγο για ένα «Επενδυτικό ταμείο αλληλεγγύης», χωρίς «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων, ώστε να εξευρεθούν από εκεί τα 5,8 δις ευρώ που «λείπουν» από την Κύπρο.

Σύμφωνα με τα «Νέα», ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου προσέθεσε μιλώντας προς τα μέσα ενημέρωσης: «Δεν συζητάμε καν το κούρεμα των καταθέσεων. Μετά από πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας διαμορφώθηκε συναίνεση και πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για τη Δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης. Η πρόταση τυγχάνει νομοτεχνικής επεξεργασίας από την Νομική Υπηρεσία.  Αν κριθεί αναγκαίο με βάση τη νομοτεχνική επεξεργασία, θα συνεδριάσει άμεσα το Υπουργικό Συμβούλιο για να το εγκρίνει και θα προωθηθεί στη Βουλή για τα περαιτέρω» ανέφερε σε γραπτή του ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Πολύ σύντομα θα μαζευτούν περισσότερα από τα 5,8 δις» είπε ο Δημήτρης Συλλούρης του ΕΥΡΟΚΩ εξερχόμενος του Προεδρικού.
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι «ήδη η Νομική Υπηρεσία του κράτους και η Γενική Εισαγγελία επεξεργάζονται τις σχετικές λεπτομέρειες» για το ταμείο αλληλεγγύης που θα καλύψει το απαιτούμενο από τους δανειστές ποσό. Ανέφερε επίσης ότι το εν λόγω ταμείο «μπορεί να συσταθεί υπό τη μορφή Κρατικής Εταιρείας Ιδιωτικού Δικαίου, με τη στήριξη της κυβέρνησης».
«Μέχρι τη Δευτέρα θα έχουμε πρόγραμμα στήριξης για την οικονομία» είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, ο οποίος επίσης συμμετείχε στη σύσκεψη.

Σε όλες αυτές τις πληροφορίες, λοιπόν, φαίνεται πως απουσιάζει ο…περίφημος «ρωσικός παράγοντας»! Και αυτό, καθώς ο κύπριος υπουργός Οικονομικών ακόμη είναι στη Μόσχα, συζητώντας με τους Ρώσους, με τις εκεί διαπραγματεύσεις να μην έχουν αποδώσει καρπούς. Πού είναι, λοιπόν, οι… «φίλοι» και «ομόθρησκοι» Ρώσοι, οι οποίοι θα «έσωζαν» την Κύπρο, χωρίς να χρειαστεί η «τρόικα» και η Ευρωπαϊκή Ένωση; Όπως, εδώ και μερικές ημέρες, βαυκαλίζονται κάποιοι και… στα καθ΄ ημάς;

Η απάντηση δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη: Εκεί είναι και οι Ρώσοι! Όχι, όμως, επειδή είναι «ομόθρησκοι» και «φίλοι», αλλά, πολύ απλά, επειδή μοναδικός τους στόχος είναι η προώθηση των δικών τους, αποκλειστικά συμφερόντων! Διεκδικώντας, ίσως, εκτός από τράπεζες, ακόμη και πρόσβαση στο «φιλέτο» των υδρογονανθράκων της Κύπρου, ακόμη και ναύσταθμο για τα ρωσικά πλοία! Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επειδή κοιτάζουν και εκείνοι το δικό τους συμφέρον και μόνο αυτό! Κάτι που καλό θα είναι να αποτελέσει ένα μάθημα για όσους (στην καλύτερη περίπτωση) αιθεροβάμονες ή αφελείς ενδημούν και στην Ελλάδα.

Γιατί, πολύ απλά, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και γεωπολιτικής «σκακιέρας»  για τους ισχυρούς ειδικά καμία «φιλία» και «θρησκεία» δε μετράει: Ευτυχώς ή δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια. Και η ωμή πραγματικότητα. Είτε μιλάμε για Αμερικανούς, είτε για Ρώσους.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.