Εύρεση εργασίας: Yπόθεση πολύ προσωπική…

ergasiaΤης Μαρίας Μπιλιώνη: Συμβούλου Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας
Ζοφερό το εργασιακό τοπίο του σήμερα. Το κλίμα στις επιχειρήσεις κρίνεται ιδιαίτερα αρνητικό, οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για τις δυνατότητες εύρεσης εργασίας τείνουν να είναι απογοητευτικές, οι τάσεις στην αύξηση της απασχόλησης δεν φαίνεται να ξεπερνούν το 2% στους πιο ελπιδοφόρους τομείς. η ανεργία, σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, κατοχυρώνει την α’ θέση στη Δυτική Μακεδονίας (μαζί με την Ήπειρο). Τίποτε όμως από αυτά δεν εμποδίζει όσους βιώνουν την ανεργία να σχεδιάζουν το εργασιακό τους μέλλον. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι περιπτώσεις όπου πληροφορούμαστε ότι κάποιος φίλος, συγγενής ή γείτονας βρήκε σήμερα μία νέα καλή δουλειά.
Μα πώς τα κατάφερε; Γίνεται αυτό σήμερα; Φυσικά και γίνεται.
Δουλειές υπάρχουν, το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν είναι τόσες, ώστε όλοι να βρουν μία θέση εργασίας. Οπότε το επόμενο εύλογο ερώτημα είναι «Ποιος παίρνει τη δουλειά;» Πολλές απαντήσεις θα μπορούσαν να δοθούν. Η απάντηση που δίνει προοπτική είναι μία: «Μα φυσικά ο καλύτερος. Αυτός που έχει καλύτερα προετοιμαστεί και έχει φροντίσει να αυξήσει τις πιθανότητές του να είναι εκείνος το θα λάβει το χαρτί της πρόσληψης».
Ο Αϊνστάιν έλεγε: «Αν έχω μία ώρα για να λύσω ένα πρόβλημα, χρειάζομαι 45 λεπτά να το σκεφτώ, 10 λεπτά για να αναθεωρήσω τη σκέψη μου και 5 λεπτά για να το λύσω», επισημαίνοντας τις φάσεις και τους χρόνους υλοποίησης κάθε προβλήματος (ανάλυση, σχεδίαση, αναθεώρηση, υλοποίηση). Εάν μεταφέρουμε το συλλογισμό αυτόν στο θέμα της εύρεσης εργασίας, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η εύρεση εργασίας είναι ο τελικός στόχος ενός project, μεγαλύτερο μέρος του οποίου παίζει η προετοιμασία
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Για να βρούμε μία θέση εργασίας, θέλει προσπάθεια, θέλει να σηκωθούμε από τον καναπέ και να αδράξουμε την κάθε μέρα. Πρώτο και βασικό βήμα είναι να στρέψουμε την προσοχή μας στον εαυτό μας. Ο εντοπισμός, η συνειδητοποίηση και η αξιοποίηση ιδιαίτερων, δυνατών και αδύνατων σημείων μας, μας παρέχει τη βάση, πάνω στην οποία μπορούμε να βελτιώσουμε τον τρόπο και τις τεχνικές αναζήτησης εργασίας. Άλλωστε, η αναζήτηση εργασίας είναι από μόνη της μία εργασία. Η αποτελεσματική αναζήτηση εργασίας γίνεται συστηματικά, μεθοδικά, με πρόγραμμα, οργάνωση, υπομονή και επιμονή. Πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές όπου κάποιος «άλλος»(όχι χωρίς αντάλλαγμα φυσικά) φρόντιζε να εξασφαλίσει το επαγγελματικό μέλλον χωρίς ο ενδιαφερόμενος να κουνήσει το δακτυλάκι του….
Σήμερα, απαιτείται όχι μόνο κινητοποίηση αλλά εγρήγορση του κάθε υποψηφίου εργαζόμενου. Το βιογραφικό πρέπει να είναι το κατάλληλο, ξεχωριστό για κάθε θέση εργασίας, χωρίς λάθη, δομημένο και συνταγμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να διακρίνεται από τα άλλα. Πάντα πρέπει να συνοδεύεται από μία συνοδευτική επιστολή, η οποία με τη σειρά της οφείλει να πείθει τον αναγνώστη της ότι η συγκεκριμένη υποψηφιότητα για την πλήρωση μιας θέσης εργασίας είναι αξιόλογη και για το λόγο αυτό πρέπει να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο που δεν είναι άλλο από τη συνέντευξη επιλογής προσωπικού. Και αν όλα πάνε καλά, και το βιογραφικό μας περάσει στο επόμενο στάδιο, θα λάβουμε μία πρόσκληση σε συνέντευξη τις επόμενες μέρες. Και τότε τι κάνουμε;
Η συνέντευξη επιλογής προσωπικού είναι μία διαδικασία, στην οποία ο συνεντευκτής αξιοποιώντας διάφορα τεστς –εάν το θέλει- ή απλά θέτοντας ερωτήσεις προσπαθεί να καταλάβει εάν ο συνεντευξιαζόμενος είναι ο καταλληλότερος για την πλήρωση της θέσης εργασίας. Πολλά έχουν ειπωθεί για τις συνηθισμένες ερωτήσεις σε μία συνέντευξη επιλογής προσωπικού. Το ζήτημα είναι όχι να ξέρω ποιες είναι οι πιθανές ερωτήσεις στη συνέντευξη, αλλά να δώσω εξαιρετικές απαντήσεις ακόμη και στις δύσκολες ερωτήσεις. Να έχω κάνει μία εκτενή έρευνα και να έχω συγκεντρώσει πληροφορίες για την επιχείρηση του δυνητικού εργοδότη. Να μπορέσω να ελέγξω το άγχος μου, τη στάση του σώματος αλλά και το ύφος μου, την έκφρασή μου, τον τόνο και την ένταση της φωνής μου. Σημαντικός επίσης είναι και ο ρόλος της πρώτης εντύπωσης, της συνολικής μου εικόνας η οποία διαμορφώνεται στα πρώτα 30 δευτερόλεπτα της συνέντευξης. Δύσκολα πράγματα να τα διαχειριστεί κανείς ταυτόχρονα. Για το λόγο αυτό, απαραίτητη είναι η προετοιμασία του υποψηφίου για τη συνέντευξη επιλογής προσωπικού. Η επιτυχημένη συνέντευξη απαιτεί δεξιότητες αυτοπαρουσίασης, οι οποίες βέβαια διδάσκονται και καλλιεργούνται. Δεν είναι μαγικές ιδιότητες με τις οποίες κάποιοι γεννιούνται. Απλά, κάποιοι επιλέγουν συνειδητά να τις καλλιεργήσουν μέσω της κατάλληλης εκπαίδευσης. Αυτός είναι και βασικός λόγος που συνήθως τα πάει καλά στη συνέντευξη αυτός που έχει κάποια εμπειρία έχει περάσει δηλ. από τη διαδικασία της συνέντευξης παλιότερα, 2, 3, 5 ή περισσότερες φορές.
Τα εμπόδια και οι δυσμενείς συνθήκες που συναντούν όσοι σήμερα ψάχνουν δουλειά είναι πραγματικότητα. Όλοι όμως μπορούμε να κυνηγήσουμε τα όνειρα και τα θέλω μας. Αρκεί να αποφασίσουμε τελικά να εγκαταλείψουμε κάθε είδους προφάσεις, δικαιολογίες, φόβους και συμβιβασμούς που εκφράζονται με τρόπο περιεκτικό με το χιλιοειπωμένο «Σήμερα, δεν υπάρχουν δουλειές». Να αναλάβουμε δράση, να προετοιμαστούμε όσο καλύτερα μπορούμε, ώστε να είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε με αξιώσεις τη συγκεκριμένη θέση εργασίας. Όπως εύγλωττα λέει ο Camilo Cruz (συγγραφέας του πολυδιαβασμένου βιβλίου Μια αγελάδα μια φορά)«τα επιτυχημένα άτομα σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη έχουν τουλάχιστον ένα κοινό στοιχείο: ποτέ δεν βρίσκουν δικαιολογίες για να εξηγήσουν γιατί τα πράγματα είναι όπως είναι και ποτέ δεν παραπονιούνται για το πώς θα έπρεπε να είναι τα πράγματα. Τα επιτυχημένα άτομα απλώς αναλαμβάνουν την ευθύνη και πραγματοποιούν».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *