Κοινή συνάντηση Παπανδρέου – Σαμαρά ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας

Αποφασίστηκε για τις 8.30 σήμερα το βράδυ η κρισιμότατη συνάντηση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Το πολιτικό “θρίλερ” βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο την κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας, και μια τέτοια συνάντηση φαίνεται πως θα είναι προπομπός εξελίξεων. Είχε προηγηθεί, με την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβούλιου, ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καλέσει σήμερα τον ίδιο και τον κ. Σαμαρά σε κοινή συνεδρίαση στο Προεδρικό Μέγαρο. Στην εισήγησή του στο Υπουργικό, ο Πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων «είναι φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση παραδίδει την σκυτάλη σε μια άλλη – ευρύτερης αποδοχής- στην οποία δεν επιθυμώ να είμαι επικεφαλής». «Εφόσον παραιτηθεί, όλα τα άλλα θα πάρουν το δρόμο τους» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου.

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: “Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου οτι δεν τίθεται τώρα θέμα παραίτησης του ιδίου και της κυβέρνησης.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι θα πρέπει στην συνάντηση σήμερα που έχει ζητήσει να γίνει με τον Α Σαμαρά, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να συμφωνηθεί το πολιτικό πλαίσιο της επόμενης κυβέρνησης και τα χρονοδιαγράμματα και μετά να συζητηθεί το θέμα των προσώπων, για τα οποία όπως έλεγαν χαρακτηριστικά «όλα είναι ανοιχτά».

Επιπλέον, με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού επιβεβαιώθηκε ότι ζήτησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από κοινού με τον κ. Σαμαρά, χωρίς προηγουμένως να έχει παραιτηθεί. Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, για όσα είπε ο κ. Παπανδρέου στο υπουργικό Συμβούλιο. έχει ως εξής:

«Έχω επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και του έχω ζητήσει να καλέσει και εμένα και τον κ. Σαμαρά, απόψε, μόλις τελειώσουμε τη συνεδρίαση, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεννόησης σύντομα».

«Εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλέσει τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο κ. Σαμαράς ασφαλώς και θα ανταποκριθεί» ανακοίνωσε επισήμως η ΝΔ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος κ Μιχελάκης που υπογράφει την ανακοίνωση προσθέτει πως «γνωρίζουμε την ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου, μέχρι στιγμής όμως δεν έχει υπάρξει ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Το πλαίσιο των επτά σημείων

Κείμενο επτά αναγκαίων ενεργειών, μετά την σχετική αναφορά του πρωθυπουργού στην εισήγησή του, για την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου διανεμήθηκε στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Οι επτά αυτές ενέργειες έχουν ως εξής:

1. Εκταμίευση της 6ης δόσης

2. Αμεση έναρξη και το ταχύτερο δυνατόν ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόϊκα για το νέο πρόγραμμα.

3. Κατάθεση πριν τις 20 Νοεμβρίου και ψήφιση πριν τις 31 Δεκεμβρίου του Προϋπολογισμού 2012.

4. Ολοκλήρωση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2011 στο πλαίσιο της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου.

5. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων στην διαδικασία που προβλέπει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.

6. Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα (PSI).

7. Εκταμίευση α΄ δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της Ελλάδας (επιπλέον 20 δισεκατομμύρια ευρώ) πριν το τέλος Φεβρουαρίου 2012″.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *