Τα διατροφικά οφέλη του κάστανου

της Κατερίνας Σουλίδου

Διαιτολόγου – Διατροφολόγου

Τα κάστανα αποτελούν αδιαμφισβήτητα μια από τις πρώτες επιλογές των ενδιάμεσων γευμάτων μας τους χειμερινούς μήνες στην Ελλάδα. Αυτό που η μεγαλύτερη μερίδα των ανθρώπων αγνοεί είναι τα διατροφικά οφέλη του εύγευστου αυτού καρπού. Τα κυριότερα είναι τα εξής:

  1. Σε σχέση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς έχουν και λιγότερο λίπος αλλά και θερμίδες. Συγκεκριμένα 100 γραμμάρια κάστανα αποδίδουν 213 θερμίδες / 2,26 γραμμάρια ολικό λίπος ενώ 100 γραμμάρια καρύδια 688 θερμίδες / 68,5 γραμμάρια ολικό λίπος.
  2. Περιέχουν υψηλής διατροφικής αξίας πρωτεΐνη (περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα που δεν συνθέτει από μόνος του ο οργανισμός)
  3. Αποτελούν πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών. Τα 100 γραμμάρια παρέχουν 8,1 γραμμάρια διαιτητικών ινών (καλύπτουν περίπου το 21% της ημερήσιας πρόσληψης)
  4. Είναι πλούσια σε βιταμίνες B1 και B2, βιταμίνη C και φυλλικό οξύ.
  5. 5.      Είναι εξαιρετική πηγή ιχνοστοιχείων όπως: ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο και κάλιο.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *