Διευκρινιστική δήλωση προέδρου σωματείου ¨Σπάρτακος¨ σχετικά με ρεπορτάζ που αφορά το καθεστώς κατασκευής της μονάδας «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ V»

Κύριε Διευθυντά, με αφορμή ρεπορτάζ της εφημερίδας ¨Καθημερινή¨ που φέρει τον τίτλο «Στη «μικρή ΔΕΗ» η νέα μονάδα Πτολεμαΐδας – συμφωνία διοίκησης συνδικάτων για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της επένδυσης», προς αποφυγή παρεξηγήσεων και προκειμένου να υπάρξει καθολική αντικειμενικότητα στο εν λόγω δημοσίευμα, επιβάλλεται να γίνουν ορισμένες διευκρινήσεις. 

Συγκεκριμένα, στο κομμάτι του ρεπορτάζ όπου αναφέρεται ότι «στο πακέτο της «μικρής ΔΕΗ», που θα δημιουργηθεί για να προσφερθεί σε ιδιώτες θα εισέλθει και η νέα λιγνιτική μονάδα της Πτολεμαΐδας. Στο σενάριο αυτό, που φέρεται να καταλήγει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με τη σύμφωνη γνώμη της Διοίκησης της ΔΕΗ, αλλά και του Συνδικάτου «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στο Λιγνιτικό Κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας», οφείλω να σημειώσω ότι η θέση αυτή είναι μια καθαρά προσωπική μου εκτίμηση (η οποία και μου ζητήθηκε από την κ. Λιάγγου σε τηλεφωνική μας επικοινωνία για τις ανάγκες σύνταξης του συγκεκριμένου θέματος) και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί θέση που  δεσμεύει τη διοίκηση του Σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ.

Περαιτέρω, οφείλω να επισημάνω ότι η εκτίμησή μου αυτή στηρίζεται –από την μια στην αναγκαιότητα της  κατασκευής της μονάδας  (που συνδέεται άμεσα με την αναπτυξιακή προοπτική της ΔΕΗ,  του Ενεργειακού Λεκανοπεδίου και μια σειρά άλλων παραμέτρων όπως η ανεργία, το περιβάλλον, οι λιγνίτες κ.ο.κ), αλλά  από την άλλη, στον κίνδυνο που διατρέχει η επένδυση στην περίπτωση που δεν θα υπάρξει επαρκής  χρηματοδότηση.

Προκειμένου λοιπόν να μην βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση του να  έρθουμε αντιμέτωποι με το σενάριο ακύρωσης της συγκεκριμένης επένδυσης ύψους 1,3 δις περίπου, θεωρώ ότι μια εφαρμόσιμη λύση μπορεί να είναι η είσοδος ιδιώτη, καθώς ούτως ή άλλως το επικυρωμένο πια μνημόνιο καθορίζει ότι οι ιδιώτες αποκτούν πρόσβαση «σε ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν υπάρχουσες μονάδες της ΔΕΗ μέσω καύσης λιγνίτη, καθώς και νεότερες μονάδες που θα δημιουργηθούν στο μέλλον».

                                                                 

 

                                                                  Γιώργος Αδαμίδης

                                                                 Πρόεδρος  Σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ

1 comment for “Διευκρινιστική δήλωση προέδρου σωματείου ¨Σπάρτακος¨ σχετικά με ρεπορτάζ που αφορά το καθεστώς κατασκευής της μονάδας «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ V»

  1. Ανώνυμος
    8 Νοεμβρίου 2011 at 22:30

    Ο κ. Αδαμίδης δεν δικαιούται και δεν πρέπει να εκφράζει προσωπική άποψη για ένα τόσο σοβαρό θέμα, παρά μόνο ως πρόεδρος του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ, εφόσον βέβαια ληφθεί σχετική απόφαση για τούτο. Η εκχώρηση της λιγνιτικής μονάδας ΠΤΟΛ/ΔΑ 5 στη “μικρή” ΔΕΗ, δηλ.στους ιδιώτες αποτελεί εκχώρηση του εγχώριου πλούτου στα αρπακτικά, σε βάρος του μέλλοντος της περιοχής αλλά και της χώρας, με το αζημίωτο βέβαια. Όμως, η χώρα έχει ουσιαστικά χρεωκοπήσει, οι δε υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν αργά ή γρήγορα. Ας μη βιάζεται, λοιπόν ο κ.Αδαμίδης για το ξεπούλημα……

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.