Κατασκευή ηλιακού ποδηλάτου από επιστήμονες του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας του Τ.Ε.Ι Δυτικής Μακεδονίας

Ένα πρωτοποριακό ηλιακό ποδήλατο που αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια κατασκεύασαν οι επιστήμονες του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας του Τ.Ε.Ι Δυτικής Μακεδονίας με υπεύθυνο τον κ. Βασίλειο Κική, Δρ. Μηχ. Καθηγητή του Τ.Ε.Ι Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, όμοιο με το συμβατικό, με τη διαφορά  όμως ότι έχει  έναν ηλεκτρικό κινητήρα που δίνει ώθηση στις δύσκολες διαδρομές και θα μπορεί να κινείται με την βοήθεια του ήλιου.

Το ηλιακό ποδήλατο βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο εφαρμογής και αυτή τη περίοδο γίνεται προσπάθεια να ενσωματωθεί το φωτοβολταικό πάνελ,  το οποίο θα προσφέρει την απαραίτητη ηλεκτρική ισχύ στον αναβάτη για τις δύσκολες ανηφόρες, αφού θα διαθέτει κινητήρα ισχύος  250W, μπαταρία λιθίου  37 Volt, αυτονομία έως 100 χιλιόμετρα ενώ το ηλιακό πάνελ θα έχει τη μορφή προστατευτικού καλύμματος.

Στο πλαίσιο του  ευρωπαϊκού προγράμματος « Ευφυής Ενέργεια», Intelligent Energy-EmPower, που έχει ως στόχο την προώθηση έξυπνων ενεργειακών λύσεων, το ηλιακό ποδήλατο έχει σχεδιαστεί με πλήρη αυτονομία καθώς θα φορτίζει τη μπαταρία του αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια. Η μπαταρία του ποδηλάτου θα φορτίζεται μέσα σε τρεις ώρες και ο χρήστης θα μπορεί να ολοκληρώσει τη διαδικασία φόρτισης όπου και να βρίσκεται, χωρίς να χρειάζεται να μεταβεί στο πλησιέστερο πρατήριο ηλεκτρικής ενέργειας.

Το κόστος ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου ανέρχεται από 800 έως 2.500 ευρώ, ενώ παρατηρείται συνεχής αύξηση στο ενδιαφέρον που δείχνουν όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι σε αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης.

Σε ένα περίπου χρόνο θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες και το ηλιακό ποδήλατο θα είναι διαθέσιμο και στην Ελληνική αγορά .

 

Αναδημοσίευση από εφημερίδα « Ελεύθερος Τύπος» 10-10-2011

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *