“Κυρίαρχη η ευθύνη του δημάρχου για το ζήτημα της αφαίρεσης άδειας καταστήματος, που προκάλεσε την παρέμβαση της δικαιοσύνης”

Οι απόψεις μας για τα κυριότερα θέματα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου στις  7-11-2011. Κλήτευση  δημοτικών συμβούλων για απολογία στην δικαιοσύνη. Η πρωτοφανής κλήτευση από την δικαιοσύνη μελών του δημοτικού συμβουλίου για απολογία, με αφορμή παράνομη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για μη εφαρμογή των νόμιμων διαδικασιών έναντι καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριας), αποτελεί περίτρανη απόδειξη ότι η διοίκηση του Δήμου (και ο Δήμαρχος προσωπικά) δεν έχει τη βούληση να «σπάσει» τις πελατειακές σχέσεις και τις αδιαφανείς διαδικασίες!

Παρά την ξεκάθαρη θέση της Κίνησης,  έτσι όπως εκφράστηκε στις συνεδριάσεις της Επιτροπής ποιότητας ζωής, για αποδοχή της εισήγησης του νομικής υπηρεσίας του δήμου, και παρά τις επιστολές (8/3/2011 και 3/10/2011) του Λ. Ιωαννίδη προσωπικά, ότι το θέμα πρέπει πρώτα να συζητηθεί άμεσα και να μην υπάρχει χρονοτριβή, ο Δήμαρχος πρότεινε την παραπομπή  του θέματος από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στο Δημοτικό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα:

  • να παρασύρει τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, αλλά και μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης, σε μια απόφαση που κρίθηκε από τις αρμόδιες αρχές της Περιφέρειας παράνομη.
  • και να προκαλέσει την παρέμβαση του εισαγγελέα.

Ως Κίνηση θεωρούμε ότι η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα σήμερα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πελατειακή προσέγγιση των κέντρων εξουσίας με διάφορες συντεχνίες, που ως στόχο είχε και έχει την αποφυγή του πολιτικού κόστους και την διαπλοκή με μικροσυμφέροντα!

Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το συγκεκριμένο θέμα η Κίνησή μας διαχώρισε τη θέση της από όλους όσους εξέθρεψαν και κάλυψαν άνομες πρακτικές και ρουσφετολογικές δοσοληψίες.

Η σωστή λειτουργία του Δήμου, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη και η διασφάλιση της νομιμότητας και των δικαιωμάτων των πολιτών του δήμου αποτελούν για εμάς αδιαπραγμάτευτες αξίες.

Εθελοντισμός – Κοινωνικά δίκτυα. Όπως τόνισε ο Λ. Ιωαννίδης στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο εθελοντισμός αποτελεί τρόπο ζωής για τη Δημοτική Κίνηση και όλες τις οργανώσεις που συγκροτούνται από εθελοντές. Πρόκειται  για τη πεμπτουσία του όρου πολίτης ο οποίος συμμετέχει στα κοινά της πόλης όχι μόνο με λόγους αλλά και με ΠΡΑΞΕΙΣ. Επομένως ο εθελοντισμός είναι βαθιά πολιτικήσυμπεριφορά που εκτός των άλλων συμβάλει στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Ειδικά αυτή την περίοδο είναι πολύτιμος αφού ενισχύει την κοινωνική αλληλεγγύη και ανακουφίζει (στο μέτρο του δυνατού) τα λαϊκά στρώματα που συνθλίβονται οικονομικά την τελευταία διετία.

Η Κίνηση υπογράμμισε ότι ο Δήμος πρέπει να συνεχίσει τις δράσεις που έχουν επιτύχει και καθιερωθεί (όπως τα δημοτικά συσσίτια) και να πρωτοστατήσει στη δημιουργία νέων κοινωνικών και αλληλέγγυων δικτύων και δομών. Υπενθυμίζεται ότι στα πλαίσια αυτά η Κίνηση έχει καταθέσει αναλυτικές προτάσεις  για την ίδρυση κοινωνικού παντοπωλείου, τη δημιουργία αστικού συμμετοχικού λαχανόκηπου,  την ενθάρρυνση δικτύων παραγωγών – καταναλωτών κ.α

Επίσης, ζητήσαμε από την Δημοτική Αρχή να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της διαφαινόμενης συρρίκνωσης (ή ακόμα και παύσης λειτουργίας) του Κέντρου Ψυχικής Υποστήριξης που λειτουργεί στα Σέρβια και συμβάλει στην σωστή θεραπεία και παρακολούθηση ευάλωτων ψυχικά ατόμων.

Προτείναμε ακόμη να συγκροτηθεί το Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας όπως αυτό προβλέπεται από την νομοθεσία (άρθρο 84 νόμου 3463/2006). Το όργανο αυτό είναι  συμβουλευτικό, συγκροτείται με την συμμετοχή φορέων και επιστημόνων και συμμετέχει στη χάραξη μιας τοπικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

 

Τα αυθόρμητα εθελοντικά, κοινωνικά και ακτιβιστικά  κινήματα έχουν μακρόχρονη ιστορική πορεία και διαφορετικές καταβολές. Ο κοινός τους παρονομαστής είναι η διάθεση για κοινωνική προσφορά σε ποικίλους  τομείς  (πολιτισμός, περιβάλλον, αλληλεγγύη, υγεία, ευπαθείς περιθωριακές και ομάδες,  κλπ).  Υπήρξαν βέβαια και εξαιρέσεις εκμετάλλευσης  του εθελοντισμού για ιδιωτικό ή κομματικό όφελος. Οι εξαιρέσεις αυτές όμως δεν είναι σε θέση να ακυρώσουν τη σημαντική προσφορά και καταξίωση των εθελοντικών συλλόγων. Όποιος εύκολα τους βαφτίζει   «δεκανίκια του συστήματος» είναι τουλάχιστον προκατειλημμένος.

Με αυτή την  τελευταία – και μυωπική – λογική απαξίωσης του εθελοντισμού συντάχτηκε ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο κ. Μητσιάκος.  Η προσέγγιση αυτή προφανώς αδικεί και προσβάλει το εθελοντικό κίνημα. Είναι ανιστόρητο να κατηγορείται ο εθελοντισμός συλλήβδην ως μηχανισμός του καπιταλισμού!  Αν είναι δυνατόν το σύστημα να χρησιμοποιεί τους εθελοντές για να δείχνει ότι το ίδιο είναι … ανίκανο να παίξει το ρόλο του απέναντι στους πολίτες ! .. Υπάρχει κανείς που διαφημίζεται  δείχνοντας τα μελανά του σημεία ; …..

Το αντίθετο ακριβώς είναι αυτό που ισχύει: Ο εθελοντισμός αποκαλύπτει τις αδυναμίες του συστήματος, αλλά δεν περιμένει την ανατροπή του για να δράσει και να βοηθήσει τον κοσμάκη. Δεν μπορεί λοιπόν να κονταίνουμε κάθε κοινωνική δράση που δεν χωρά στα δικά μας καλούπια ή δεν εντάσσεται «σε μια αντικαπιταλιστική λογική» όπως διατείνεται  το ΚΚΕ.  Από συνθήματα και ιδεολογικές ακροβασίες είμαστε  χορτάτοι.  Εκεί που δυσκολευόμαστε  είναι να βάλουμε πλάτη σε όποιον έχει ανάγκη.

 

Δημοτική Κίνηση

«Κοζάνη – Τόπος να ζεις»

Πλ. Γιολδάση, Κοζάνη

www.toposnazeis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *