Η επιλογή Παπαδήμου, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ…

του Παναγιώτη Πλιάτσιου – “Πρωινός Λόγος” – 11/11/11

Τελικά, από χθες το μεσημέρι, ως χώρα…habemous papam, καθώς, μετά από τέσσερις ολόκληρες ημέρες άγονης διαπραγμάτευσης μεταξύ Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά, βγήκε…καπνός από το Προεδρικό Μέγαρο! Ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναλαμβάνει τις τύχες της χώρας σε μια από τις κρισιμότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της και, πλέον, αναμένουμε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, η οποία θα ορκιστεί σήμερα το μεσημέρι.

Προφανώς, λοιπόν, με βάση και τα σχετικά ρεπορτάζ για τα ονόματα που επίσης «έπεσαν στο τραπέζι», ο Αντώνης Σαμαράς «πήρε» το χρόνο των εκλογών και το ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι απλώς «υπηρεσιακή» και, από εκεί και πέρα, δεν επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού. Ακόμη και αν αυτός προερχόταν από το ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, η αξιωματική αντιπολίτευση εξαρχής ήθελε να έχει τη μικρότερη δυνατή «σχέση» με τη νέα, μεταβατική κυβέρνηση. Ακόμη και με την πιθανή, ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, μικρή εκπροσώπησή της και με κοινοβουλευτικά στελέχη στη νέα κυβέρνηση.

Όσο για το ΠΑΣΟΚ; Η επιλογή, μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης, του Γιώργου Παπανδρέου στο πρόσωπο του Προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, την οποία πήρε πίσω άρον-άρον μετά τις πιέσεις υπουργών και δεκάδων βουλευτών που φέρονταν διατεθειμένοι να υποβάλουν ακόμη και τις παραιτήσεις τους, ήταν ένα ακόμη μεγάλο φιάσκο. Που ήρθε να προστεθεί στο πρώτο φιάσκο, εκείνο του ατυχούς δημοψηφίσματος, το οποίο αποτέλεσε και τη θρυαλλίδα για την πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου. Αλλά, κυρίως, βύθισε τη χώρα σε μια μεγάλη πολιτική κρίση που, σίγουρα, έχει κοστίσει αρκετά. Στην Ελλάδα και, δευτερευόντως φυσικά, στο ΠΑΣΟΚ.

Ας ελπίσουμε πως, πλέον, μετά και τη συγκρότηση της μεταβατικής κυβέρνησης Παπαδήμου, η χώρα θα έχει μια ακόμη ευκαιρία να γλιτώσει την οριστική και ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, αλλά και να διατηρηθεί στη ζώνη του ευρώ. Κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι με τις παρούσες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην Ευρώπη…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *