Ο Παύλος Γκέκας, κριτής οίνων με υψηλή αναγνωρισιμότητα, εκθειάζει το “Αθηνά” από το κτήμα “Γκατζάρα” των Σερβίων

Ν.Γκατζάρας Αθηνά 2016

ΠΓΕ Κοζάνη, Σέρβια Κοζάνης, Μακεδονία
Μαλαγουζιά, Chardonnay

Το αγαστό ταίριασμα του παλιού και του νεωτερικού, του ξενικού και του ντόπιου.
Όσο το ξετρύπωμα των μικρών, ξωμάχων παραγωγών, είναι πέρα από διασκεδαστικό και αρκούντως δηλωτικό της αναδυόμενης δυναμικής τους, τόσο η χαρτογράφηση του Ελληνικού αμπελώνα θα διενεργείται μέσω αυτών περισσότερο, παρά των ήδη γνωστών και ”φτασμένων”.

Η ευρύτερη ζώνη της Κοζάνης, μιά υποτιμημένη οινικά περιοχή, που σπάνια μπαίνει κάτω από το μικροσκόπιο και συχνά περνάει κάτω από τα ραντάρ, είναι ένας τόπος που υπόκειται σε διαρκείς ζυμώσεις και που φέρει το στίγμα της σύγκλισης του γηγενούς στοιχείου με το επαναπατρισθέν, που αναγκάζει σε σύμμιξη ιθαγενή και έξωθεν φερμένη οινική πρωτογένεια, που συγκεράζει παραδοσιακές και πρωτοποριακές τεχνικές, και που σίγουρα θα απασχολήσει περισσότερο στο μέλλον.

Μέτριο λεμονί.
”Γλυκιά” μύτη καραμέλας βουτύρου, ανθόμελου, με ώριμα λευκόσαρκα και άνθη, φουρνιστά εσπεριδοειδή, κερί, γλυκά μπαχάρια και ιδιαίτερα επιδραστικό στοιχείο αρωματικών βοτάνων.

Πιό τραγανό και νεανικό από την ώριμη εντύπωση της μύτης στο στόμα, με το φρέσκο εσπεριδοειδές να μοιράζεται το βάρος με τα λευκόσαρκα και το λευκό ανθικό υπόβαθρο. Ισορροπημένη οξύτητα στον λιπαρό μέτριο προς γεμάτο όγκο, με βουτυράτα και καραμελένια στοιχεία, αλλά το αρωματικό βοτανικό στοιχείο είναι εκεί, προδίδοντας την παρουσία της Μαλαγουζιάς και περνώντας όμορφα το στίγμα της.

Μέτρια, ελαφρά φαινολική επίγευση, με μικρή υποψία λευκού ορυκτού και άφθονο βοτανικό θέμα.

Τηγανητοί μεζέδες με τονισμένο το στοιχείο των μυριστικών, κολοκυθοκεφτέδες, χορτόπιτες, θαλασσινά και ψάρια, πράσινες σαλάτες με λευκό ντρέσινγκ βαλσάμικου και κομμάτια από αχλάδι με ξύσμα lime.

2018-2019/20 12,5% 7€ 87

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *