Ένας ανεκτίμητος θησαυρός…Η φιλία

«Φίλους κτίζε και μη χρήματα.»

Αίσωπος, 620-560 π.χ

 

Της Κικής Κορδώση

 

Φιλία.. Μια λέξη τόσο μικρή αλλά τόσο σημασιολογικά δυνατή.. ουκ ολίγες φορές παρεξηγήσιμη έννοια διότι όλοι ανεξαιρέτως συναντήσαμε στη ζωή μας ανθρώπους που παρερμήνευσαν ή αλλοίωσαν το νόημα της. Συναντάμε της ρίζες της φιλίας στην αρχαιότητα όπου έχει εξυμνηθεί από ανθρώπους του πνεύματος, φιλοσόφους και  στοχαστές.

 

« Φιλία εστί μια ψυχή εν δυσί σώμασιν ενοικούμενη»

Αριστοτέλης, Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος.

 

Τι είναι η πραγματική φιλία;

Πραγματικός φίλος είναι αυτός που μαζί του είσαι απόλυτα ο εαυτός σου. Αυτός στον οποίο δεν χρειάζεται να εξηγείς και να αναλύεις τις πράξεις σου γιατί σε γνωρίζει τόσο καλά που ορισμένες φορές οι σιωπές σας έχουν την πρωτοκαθεδρία της συζήτησης. Έχει την ικανότητα να ακούει αυτά που λες αλλά και αυτά που δεν λες..

Είναι το άτομο που βρίσκεται μαζί σου στα εύκολα και στα δύσκολα( η ζωή περιέχει σε μεγάλες δόσεις και από τα δυο)  χαίρεται με την ευτυχία σου και στεναχωριέται με τη λύπη σου. Φίλος αυτός που έχεις το θάρρος να του εκμυστηρευτείς πράγματα που δεν μπορείς να παραδεχτείς ούτε στον ίδιο σου τον εαυτό γιατί ξέρεις ότι δεν θα σε κρίνει γι αυτό που είσαι και για όσα πρεσβεύεις.

 

«Εκτιμώ τον φίλο που βρίσκει χρόνο για μένα στην ατζέντα του, αλλά βασίζομαι στον φίλο που για μένα, δεν συμβουλεύεται την ατζέντα του.»

Robert Brault, σύγχρονος Αμερικανός γνωμικογράφος

 

«Φίλος είναι κάποιος που σου δίνει πλήρη ελευθερία να είσαι ο εαυτός σου.»
Jim Morrison

 

«Ο καλύτερος μου φίλος είναι εκείνος που μου βγάζει τον καλύτερο μου εαυτό.»
Henry Ford

 

Η  αλλοιωμένη έννοια της φιλίας..

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας έχουμε ζήσει καταστάσεις που μας έφεραν σε σημείο να αισθανθούμε την αλλοίωση της φιλίας σε τέτοιο σημείο ώστε να αδυνατούμε να εμπιστευτούμε ξανά τους ανθρώπους και να μην μπορούμε να δώσουμε ευκαιρίες να γνωρίσουμε ουσιαστικά έναν άνθρωπο. Υπήρξαν άτομα για τα οποία καταλάβαμε ότι δεν ταιριάζαμε, ότι ο σκοπός της συγκριμένης γνωριμίας ήταν το συμφέρον με γνώμονα το δούναι και λαβείν.. Ότι δεν υπήρξε ποτέ ουσιαστική εμπιστοσύνη και αμοιβαία εκτίμηση, σεβασμός και αγάπη αλλά για παράδειγμα, το μόνο που μετρούσε ήταν το να συμφωνούμε με τη γνώμη του άλλου καθώς ο διάλογος αντί να φέρει την λύση και την εξομάλυνση μιας κατάστασης, θα οδηγούσε σε εντάσεις και την πιθανή διάσπαση της παρέας ή τον πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν  οι φωτογραφίες που θα ανεβάζαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να δείξουμε σε όλους ότι περνάμε καλά και να πείσουμε και τον εαυτό μας ότι ανήκουμε στην πιο περιζήτητη παρέα αλλά μέσα μας να πνιγόμαστε από μοναξιά.. Δεν υπάρχουν αληθινά γέλια αλλά προσποιητά χαμόγελα. Τα παραπάνω που τα έχουν βιώσει λίγο πολύ όλοι, δεν αποτελούν χαρακτηριστικά μιας υγιούς και αγνής φιλίας αλλά μιας λυκοφιλίας ή περιστασιακής παρέας που αδυνατεί να έχει διάρκεια στο χρόνο και το μόνο που δημιουργεί είναι τοξικά συναισθήματα γι αυτούς που δυστυχώς υπήρξαν μέλη της.

Αρνητισμός, απαισιοδοξία, μιζέρια και δυστυχία είναι μερικά από τα έντονα συναισθήματα που απομυζούν τον άνθρωπο από την ομορφιά της ζωής. Καλό είναι μόλις αρχίσουν να συνειδητοποιούν ότι βρίσκονται σε μια τέτοια «παρέα», να κατανοήσουν ότι αυτό δεν είναι φιλία και να αναλογιστούν εάν αξίζει να βρίσκονται σε μια τέτοια δυσάρεστη θέση και να επαναπροσδιορίσουν τη ζωή τους. Μήπως όμως τελικά ήταν καλό που λίγο πολύ όλοι περάσαμε από τέτοιες παρέες..; Διότι εάν βιώσουμε τα παραπάνω, έχουμε μια πλήρη εικόνα αφενός για το ποιοι άνθρωποι στη ζωή μας αξίζουν να βρίσκονται στην καρδιά μας, αφετέρου για να μάθουμε πλέον να ξεχωρίζουμε τα τοξικά άτομα για να αποφευχθούν οι δυσάρεστες συνέπειες των λυκοφιλιών. Εξάλλου όπως λέγανε παλαιότερα « το πάθημα γίνεται μάθημα..»

Μεγαλώνουμε..

Έρευνες έχουν δείξει ότι όσο μεγαλώνουμε είναι δυσκολότερο να κάνουμε φίλους σε μεγαλύτερη ηλικία, για παράδειγμα στα τριάντα από τα δεκαπέντε η είκοσι. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, διότι από τη μια μέσω της δουλείας ή διάφορων χόμπι και ασχολιών μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους και να συνάψουμε φιλικές σχέσεις με κοινά ενδιαφέροντα αλλά από την άλλη είμαστε σε σημαντικό βαθμό πιο καχύποπτοι με τις διαπροσωπικές σχέσεις. Επιπλέον οι υποχρεώσεις μας αυξάνονται, με αποτέλεσμα ο ελεύθερος χρόνος για τις παρέες μας να συρρικνώνεται. Βέβαια όλα αυτά δεν είναι απόλυτα, καθώς ο καθένας μπορεί να βρει μια μέση λύση και να προσαρμοστεί στα δεδομένα της ζωής του και να δημιουργήσει φιλίες.

 

Υπάρχει η τέλεια φιλία;

Η πραγματική φιλία έχει εντάσεις, περνάει από χίλια κύματα αλλά σημασία έχει ότι τα καταφέρνει πάντα. Η θύμηση της τρικυμίας αυτής εκ των υστέρων δεν φέρνει νεύρα και ένταση αλλά μόνο γέλια. Ο εγωισμός πρέπει να μετριάζεται ή να εκμηδενίζεται από κάθε μεριά γιατί αποτελεί την κύρια αιτία εκρήξεων. Οι πραγματικοί και αγνοί  φίλοι είναι μεταξύ τους ειλικρινείς και εκφράζουν τους φόβους και τις ανασφάλειες τους ακόμη κι αν είναι γελοίες διότι σε καμία περίπτωση δεν θα προδοθούν. Θα τολμήσουν να επέμβουν εάν παρατηρήσουν ότι ο φίλος τους βαδίζει σε λάθος μονοπάτια, συμβουλεύοντάς τον να δει τα πράγματα από άλλη σκοπιά και να προσγειωθεί στην πραγματικότητα, υπενθυμίζοντας του ποιος είναι αλλά ταυτόχρονα φτιάχνοντας του τη διάθεση και το κέφι δημιουργώντας παράλληλα ένα κλίμα αισιοδοξίας και όμορφης διάθεσης.

Οι φίλοι συγχωρούν και  αφήνουν πίσω άσχημες στιγμές χωρίς να εκδικούνται. Όλοι μας κάνουμε λάθη.. Είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπινου είδους. Είναι εκεί για εμάς και γνωρίζουν πως δεν είμαστε τέλειοι..Άλλωστε υπάρχει κάποιος που να μην έχει έστω ένα ελάττωμα;

Γνωρίζουν πως είμαστε δίπλα τους σε όλα, χωρίς να έχει σημασία πόσα χιλιόμετρα μας χωρίζουν και τη συχνότητα που βρισκόμαστε. Κύριο χαρακτηριστικό; Η αγάπη.

Οι πραγματικοί φίλοι είναι για μια ζωή.. Αποτελούν σχέση ζωής, την οικογένεια που επιλέγουμε να έχουμε.

 

Κορδώση Βασιλική

Φιλόλογος

 

 

 

1 comment for “Ένας ανεκτίμητος θησαυρός…Η φιλία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *