Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 6 δολοφονημένα στελέχη του ΕΑΜ και του ΚΚΕ στην Πτολεμαϊδα-Δείτε εικόνες και βίντεο

Εκδήλωση τιμής και μνήμης έγινε το πρωί του Σαββάτου στη Πτολεμαϊδα, για τα 6 δολοφονημένα στελέχη του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, από τους συνεργάτες των Γερμανών.
Η εκδήλωση έγινε στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στο χώρο της λαϊκής αγοράς, από το παράρτημα Πτολεμαϊδας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ και το ΚΚΕ. Τις ομιλίες έκακαν ο Δημήτρης Σιδηρόπουλος, πρόεδρος του παραρτήματος Πτολεμαϊδας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, μέλος της  Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
Οι 6 δολοφονήθηκαν στις 5 Αυγούστου 1943, από τους ΠΑΟτζήδες, συνεργάτες των Γερμανών.
Τα στελέχη του Κόμματος, είχαν εγκαταστήσει γιάφκα στη θέση Κουρί, όπου με την χρήση ραδιοφώνου έπαιρναν τα νέα από τις διάφορες πολεμικές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο. Αφού έγραφαν προκηρύξεις με το χέρι, τις μοίραζαν στους κατοίκους της περιοχής, τονώνοντας το φρόνημα των σκλαβωμένων Ελλήνων. Ειδικά εκείνη την περίοδο που οι χιτλερικοί άρχισαν να μετράν την μια ήττα μετά την άλλη, την τεράστια ήττα στο Στάλινγκραντ και τα άλλα μέτωπα.
Η πολιτική αυτή δουλειά μέσα σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας έφτασε στα αυτιά των κατακτητών οι οποίοι ανάθεσαν στους Έλληνες συνεργάτες τους, τους οπλισμένους εθνικιστές από τα χωριά Περδίκκα, Γαλάτεια αλλά και την πόλη της Πτολεμαΐδας.
Αναφερόμαστε στα πιο εγκληματικά στοιχεία της περιοχής που αφού κύκλωσαν τη γιάφκα τη νύχτα 4-5 Αυγούστου του 1943 επέδραμαν και σκότωσαν τους άοπλους αγωνιστές. Στη μια και μοναδική γυναίκα της ομάδας έβγαλαν και τα πιο βρώμικα ένστικτα τους αφού την βίασαν επανειλημμένα.
Για αρκετές μέρες δεν επέτρεπαν στους συγγενείς να πλησιάσουν στον χώρο της σφαγής και να παραλάβουν τις σωρούς και να τους θάψουν.
Οι δολοφονημένοι ήταν οι:
Έλλη Δημητριάδου (ετών 20),
Δημήτρης Θεοδωρίδης (ετών 29),
Κωνσταντίνος Ιωαννίδης (ετών 30),
Κων/νος Καραμπίνης (ετών 28),
Δημήτριος Παπαδόπουλος (ετών 25),
Ευστράτιος Ταζούδης (ετών 31)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *