Κέφι και χορός στα «Μπουμπουσάρια» της Σιάτιστας! Δείτε φωτογραφίες από την παρέλαση και το γλέντι!

Με κύριο χαρακτηριστικό το κέφι και τη διάθεση και πρωταγωνιστές τους δεκάδες μεταμφιεσμένους αναβίωσε ανήμερα των Θεοφανείων το παραδοσιακό έθιμο «Μπουμπουσάρια» στη Σιάτιστα. Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες και την συνεχή βροχή οι μεταμφιεσμένοι δεν πτοήθηκαν και συμμετείχαν στην παρέλαση, χορεύοντας με τη ψυχή τους και σατιρίζοντας παράλληλα την πολιτική ζωή του τόπου. Υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής και εκατοντάδες κόσμου να συμμετέχει το γλέντι κράτησε αμείωτο και μετά το πέρας της παρέλασης, όπου οι μεταμφιεσμένοι μαζί με όλους τους Σιατιστινούς συνέχισαν το χορό στην Πλατεία της Χώρας.

Από το γλέντι δεν έλειψαν και οι πολιτικοί άρχοντες της περιοχές με τη Δήμαρχο Παναγιώτα Ορφανίδου και τα υπόλοιπα μέλη της δημοτικής αρχής να σέρνουν το χορό, ενώ το παρών έδωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, περιφερειακοί σύμβουλοι, καθώς και ο Βουλευτής της Ν.Δ., Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Τα «Μπουμπουσάρια» αποτελούν ετήσιο κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για τη Σιάτιστας και λέγεται πως είναι η παραφθορά του ονόματος «Έμπουσα». Η «Έμπουσα» ήταν ένα φανταστικό τέρας με πόδια γαϊδάρου που άλλαζε μορφή από τη μία στιγμή στην άλλη και τρόμαζε τα μικρά παιδιά.

Παράλληλα το έθιμο της μεταμφίεσης έχει τη ρίζα του στην αρχαία Μακεδονική λατρεία του Διόνυσου και η ονομασία «Μπουμπουσάρια» των μεταμφιεσμένων πηγάζει από τη λέξη «Βασσάρα», όπως ονόμαζαν τότε τους χιτώνες που φορούσαν οι βάκχες στη Θράκη.

Για τα «Μπουμπουσάρια» η παράδοση αναφέρει ότι κατά τους αγώνες του έθνους, οι αγωνιστές γίνονταν «Μπουμπουσάρια», έβαζαν μάσκες “Προσωπίδες” και μάζευαν χρήματα για τον αγώνα.
ΔΗΜΟΣ ΒΟΪΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *