Επιστολή 12 πολιτών για το πρωτοφανές περιστατικό στη Μονή Αγίας Παρασκευής Εορδαίας με τον ιερομόναχο που ζήτησε από πιστή να βγει έξω επειδή φορούσε μάσκα – Η απάντηση του Kozanimedia

Ως αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες του γεγονότος που έλαβε χώρα στην Μονή της Αγίας Παρασκευής Μηλοχωρίου Εορδαίας με την κυρία που φορούσε τη μάσκα, με αίσθημα ευθύνης καταθέτουμε τα εξής:

Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τη μεγάλη παραπληροφόρηση που έλαβε χώρα σε βάρος του ιερομονάχου της Μονής, π. Ιγνατίου. Τα περισσότερα ειδησεογραφικά site και ΜΜΕ, ανά την Ελλάδα, ελαφρά τη καρδία και χωρίς ίχνος δημοσιογραφικής δεοντολογίας αναδημοσίευσαν, αμάσητο, ένα ψευδές ρεπορτάζ από το τοπικό site «Kozanimedia». Το στοιχειώδες που όφειλαν να πράξουν, πρώτα, ήταν να διασταυρώσουν την καταγγελία που έγινε και όχι να την παρουσιάσουν σαν τετελεσμένο γεγονός. Ακόμη και κάποια τοπικά μέσα δεν μπήκαν καν στον κόπο να πάρουν μία μαρτυρία από κάποιον παριστάμενο, και χωρίς την ύπαρξη κάποιου οπτικοακουστικού ντοκουμέντου, βασίστηκαν, αποκλειστικά και μόνο, στην καταγγελία από μέρους της κυρίας με τη μάσκα και μάλιστα όχι της ίδιας της γυναίκας αλλά… της κόρης της, η οποία, σημειωτέον, δεν ήταν παρούσα στον Ναό!

Και αφού, λοιπόν, διασύρθηκε και κατασυκοφαντήθηκε στο πανελλήνιο ο π. Ιγνάτιος, κάποια κανάλια ήρθαν, έπειτα, στη Μονή για να του πάρουν συνέντευξη.

Αποκαθιστούμε λοιπόν την αλήθεια, και μόνο την αλήθεια, κάτι που μπορούν να το βεβαιώσουν και πλήθος άλλων προσκυνητών που ήταν παρόντες εκείνη την ώρα μέσα στο Μοναστήρι. O πατήρ Ιγνάτιος πράγματι κάποια στιγμή απευθύνθηκε στην εν λόγω κυρία, αλλά της μίλησε με σεβασμό, αγάπη και ευγένεια. Την παρακάλεσε να βγάλει τη μάσκα ή να περάσει έξω από το Ναό, εξηγώντας της ότι η χρήση της μάσκας ταιριάζει περισσότερο στην περίοδο των καρναβαλιών και ότι είναι ασέβεια να τη φορά στον Οίκο του Θεού, γιατί είναι σαν να αμφισβητεί τη Θεία Χάρη που επισκιάζει όλο τον Ναό. Δεν την αποκάλεσε «καρναβάλι», ούτε της είπε ότι «ο Ναός είναι δικός μου». Μάλιστα, μόλις την είδε να του κουνάει το δάχτυλο και να του λέει, με εριστικό ύφος, «δεν μπορείς εσύ να με βγάλεις έξω από τον Ναό», δεν επέμεινε, αλλά μπήκε μέσα στο ιερό.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι η κυρία αυτή δεν στάθηκε στον πίσω χώρο του Ναού, όπου είναι οι θέσεις των γυναικών, αλλά προχώρησε μπροστά και στάθηκε στον κεντρικό διάδρομο, λίγα μέτρα πριν το Ιερό Βήμα. Ο δε «επίτροπος» που πλησίασε την ηλικιωμένη δεν ήταν επίτροπος αλλά ένας από τους ψάλτες του Ναού ―και ένας από τους υπογράφοντες αυτό το κείμενο― και ευγενικά της είπε, επί λέξει, τα εξής: «Τη μάσκα μη τη βγάζετε, αλλά μην μιλάτε». Δεν της είπε να βγει έξω από την εκκλησία, αλλά να σταματήσει την αντιλογία.

Το ρεπορτάζ του Kozanimedia παραδέχθηκε ότι κανείς από τους παρευρισκομένους δεν αντέδρασε στα λεγόμενα του ιερομονάχου. Και ρωτούμε: Γιατί; Η 26η Ιουλίου ήταν η ημέρα της πανήγυρης του Μοναστηριού και η πλειοψηφία των εκκλησιαζόμενων δεν ήταν τακτικοί πιστοί της Μονής, αλλά προσκυνητές από όλη την περιοχή της Εορδαίας και των περιχώρων. Αν πράγματι ο πατήρ Ιγνάτιος μίλησε τόσο προσβλητικά στην κυρία αυτή και την αποκάλεσε «καρναβάλι» δεν θα βρισκόταν και κάποιος άλλος να διαμαρτυρηθεί; Το ότι δεν μίλησε κανένας σημαίνει κάτι.

Επίσης, να προσθέσουμε ο εν λόγω ιερομόναχος δεν μισθοδοτείται και συνεπώς δεν «τον πληρώνει» κανένας φορολογούμενος (όπως έγραψε η καταγγέλουσα κόρη στο facebook).

Τέλος, να διευκρινίσουμε ότι η Μονή της Αγίας Παρασκευής δεν έχει «αποσχισθεί» ―όπως έχει γραφτεί―από την Μητρόπολη Φλωρίνης, ούτε από την Εκκλησία της Ελλάδος. Έχει διακόψει τη μνημόνευση του οικείου Μητροπολίτη διαμαρτυρόμενη, με τον εντονότερο τρόπο που προβλέπουν οι Ιεροί Κανόνες*, για την προδοσία κατά της Πίστεως ορισμένων επισκόπων, με κορυφαίο τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

          Κλείνοντας, καλούμε όλα τα Μ.Μ.Ε. που αναδημοσίευσαν το ψευδές και συκοφαντικό ρεπορτάζ του Kozanimedia να δημοσιεύσουν την απάντησή μας ώστε να αποκατασταθεί η αλήθεια.

 

Πτολεμαΐδα, 29/7/2020

 

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ: Κώστας Μανώλας, Κώστας Κοντομήσιος, Παύλος Εφραιμίδης, Γιάννης Κοκκινίδης, Γιώργος Δίσκος, Ζήκος Παπάζογλου, Χρήστος Ελευθεριάδης, Ευάγγελος Βλάσης, Βασίλης Κερμενιώτης, Αναστάσιος Τσισμαλίδης, Αθανάσιος Πεϊτσίνης και Δημήτρης Εμμανουήλ.

 

*  Είναι ο 15ος Ιερός Κανόνας της Πρωτοδευτέρας Συνόδου και ο 31ος Αποστολικός Κανόνας. Οι λόγοι για τους οποίους κάποιοι κληρικοί στην Ελλάδα, διέκοψαν την μνημόνευση των επισκόπων τους τεκμηριώνονται στο κείμενο που βρίσκεται στον σύνδεσμο: https://drive.google.com/file/d/1yvslKxv2_BvTkRapoo3zZOLQxUvwSp6_/view?usp=sharing

 

 

Απάντηση Kozanimedia: Έχουν γραφτεί και ειπωθεί ανά το πανελλήνιο πολλά για το πρωτοφανές αυτό περιστατικό που αποκάλυψε το Kozanimedia.Eίναι, άλλωστε, χαρακτηριστκή η ανακοίνωση της Μητρόπολης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας. O καθείς ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Υ.Γ. Μετά το εξαιρετικό “Unorthodox”, το Netflix μπορεί να πάρει ιδέες για την επόμενη σειρά του.Άλλωστε οι φανατικοί εβραίοι Χασιδιστές σε λιγοστά διαφέρουν από τους εδώ φανατικούς οπαδούς της ιδιότυπης φονταμελιστικής Μονής.

 

14 comments for “Επιστολή 12 πολιτών για το πρωτοφανές περιστατικό στη Μονή Αγίας Παρασκευής Εορδαίας με τον ιερομόναχο που ζήτησε από πιστή να βγει έξω επειδή φορούσε μάσκα – Η απάντηση του Kozanimedia

 1. Jim
  30 Ιουλίου 2020 at 16:44

  Ένα έχω να πω. Πολλοί ντύνονται παπάδες στις απόκριες. Τυχαίο;

 2. Χαρά Μεγάλη!
  30 Ιουλίου 2020 at 17:07

  Για να μπορέσεις να φας και να βγάλεις τον μισθό σου, θα πρέπει να συνταχθείς με μητροπολίτες και πολιτικούς !
  Εύγε για τον μισθό σας επί γης!
  Αυξήσατε τον μισθό του π. Ιγνατίου επ ουρανού!
  Δεν περιμένει κανείς τίποτα παράπανω από χωμάτινες γλάστρες που δεν έχουν φόβο Θεού!
  Έτσι , δείχνετε για ποιο Θεό δουλεύετε!
  Δεν αλλάζει το πως δουλέψατε! Δεν απαντήσατε για τον τρόπο που δουλέψατε!
  Αντιδεολογικα , μεροληπτικα και με φανατισμό!
  Σας επιστρέφουμε λοιπόν τη γνώμη και τους χαρακτηρισμούς που έχετε για τους υποστηρικτές ενός ιερέα, ταιριάζουν περισσότερο στην περίπτωση σας!
  Άντε τώρα να βρείτε άλλο θέμα που να καίει !
  Δεν θα βρείτε ομως γιατί το μίσος πουλάει πολυ καλα όταν στρέφεται εναντίον του Χριστού και της Αλήθειας Του.
  Το είπε ο ίδιος άλλωστε!
  Χαρήκαμε πάλι! Δόξα τω θεώ!

 3. Άννα
  30 Ιουλίου 2020 at 19:50

  Και ξαναλεω οτι ολοι οι ιερεις, ακομη κι αν δεν πιστευουν στην υπαρξη του ιου, θα επρεπε με καθε ευκαιρια να μιλανε στον κοσμο και να τον παροτρυνουν να ακολουθει πιστα ολα τα μετρα που ανακοινωνονται. Θα επρεπε να βοηθουν και οχι να αντιτασσονται στο εργο των ειδικων. Ειναι αποτροπαιο να λεει ιερεας οτι καποιοι πληρωθηκαν για να πουν οτι πεθαναν. Αποχαιτετησα 9 συγγενεις και φιλους με πολυ πονο. Λες να αραζουν στις Μπαχαμες με αυτα που οικονομισαν? Ή μηπως να ευχηθω “και στο κεφαλακι του” οποιος εξευτελιζει με τοσο χυδαιο τροπο τον χαμο των συνανθρωπων μας? Ας νιωσει αυτο που ενιωσα. Δεν το κανω γιατι ειναι οδυνηρο. Μην κανετε κι εσεις ομως τον πονο ακομη πιο δυσβασταχτο. Χασατε το νοημα στην κουβεντα…

 4. Με σεβασμό
  30 Ιουλίου 2020 at 21:13

  Είπε κάποιοι πληρώθηκαν και κάποιοι που έφυγαν , ο θεός να τους αναπαύσει , είχαν υποκείμενα νοσήματα , σε κάθε ιό ήταν αδύναμοι ενώπιον του! Δεν τα είπε ιερέας αυτά, οι ίδιοι οι επιστήμονες τα έχουν πει. Όχι όμως ο θάνατος τους να γίνεται εργαλείο χειρισμού, χωρίς σίγουρα ιατρικά αποτέλεσμα τα.
  Και όχι από την άλλη πως δεν είναι σεβαστός ο πόνος σας.
  Σκεφτήκατε ότι τα μέτρα όπως μάσκα , ολόσωμη φόρμα γιατρών δεν επαρκούν είτε γιατί οι άνθρωποι στο εξωτερικό που τα φορούσαν για προστασία πέθαναν, όπως γιατρόι είτε γιατί δεν πεθαναν τελικα από ιό;
  Ο πόνος φέρνει και θυμό που στρέφεται επίσης τυφλά.
  Τέτοιο αίτημα ίσως δεν μπορείτε να το στρέψετε ούτε σε γιατρούς ούτε σε ιερείς γιατί πολλές φορές, πολλά δεινά ξεπερνούν την ανθρώπινη δύναμη.
  Σεβαστός ο πόνος σας και γρήγορα να βρείτε παρηγοριά!

 5. κουτση μαρια
  30 Ιουλίου 2020 at 21:44

  Ας μας πει κάποιος ιερέας για ποιο λόγο νόσησαν οι πρώτοι στην Ελλάδα και ήταν άτομα Απού επισκέφτηκαν την ιερή πόλη των ιεροσολυμων

 6. Έλεος!
  30 Ιουλίου 2020 at 22:27

  Ένας ιερέας θα πρέπει να σας πει ότι δεν είστε αθάνατος και έχετε φθορά; Για τη δύναμη του Χριστού μιλούν οι ιερείς και των Αγίων που μπορούν να κάνουν και θαύματα και θεραπεία σε όσους πιστεύουν ! Όχι για την δαιμονική παποιθηση ή αγωνία σας ότι δεν πρέπει να πάθετε κάτι. Και ότι μεσα στο ναό, στη θεία λειτουργία υπάρχει Αγιότητα. Πάντως ο Κύριος είπε: ελάτε και ακουμπήστε σε εμένα κάθε σας αγωνία!

  • Άννα
   30 Ιουλίου 2020 at 23:51

   Ειπε ο Αρχιεπισκοπος οτι εαν οι ειδικοι το κρινουν αναγκαιο θα φοραμε μασκες και στις εκκλησιες. Επιτελους!
   Οσο για την αγιοτητα υπαρχει παντου, αρκει να το αισθανεσαι και οχι μονο στο κτηριο του ναου.
   Και γιατι παρακαλω θεωρειτε οτι οταν καποιος φοραει μασκα εντος του ναου το κανει για να προστατεψει τον εαφτο του και οχι για να προστατεψει τους αλλους? Και τρωει και το κραξιμο!
   Παντως στο χωριο μου νοσησε και ο ιερεας και ολη του η οικογενεια και τα εγγονια του και νοσηλευτηκε και η πρεσβυτερα 20 μερες. Κατα τα αλλα δεν υπαρχει διασπορα στις εκκλησιες.
   Κι ο συζυγος μου ψαλτης ειναι. Δεν ειμαι κατα της εκκλησιας. Αλλα να λεμε τα συκα συκα και τη σκαφη σκαφη πια!

 7. Έλεος!
  30 Ιουλίου 2020 at 23:03

  Τον θάνατο και φθορά της αμαρτίας όλων μας νίκησε ο Χριστός, με τα παθη , τη Σταύρωση και Ανάσταση Τού και οι Άγιοι που τον πίστεψαν και τον ακολούθησαν! Αυτοί έχουν Αγιαστικη δύναμη !
  Ολόκληρος θεός σταυρώθηκε, τόσοι Άγιοι έπαθαν , αρρώστιες , σταυρικό θάνατο και νίκησαν με την πίστη στον Χριστό !

 8. Ωραία λοιπόν!
  31 Ιουλίου 2020 at 00:23

  Επιμένετε να λέτε πως θέλει ο Αρχιεπίσκοπος να μπαίνει κανείς στον ναό και όχι ο ίδιος ο Χριστός, ο οικοδεσπότης.
  Να πηγαίνετε τότε εκει που είναι ο Αρχιεπίσκοπος . Με μάσκα και ότι άλλο θέλετε.

 9. Γιατί;
  31 Ιουλίου 2020 at 01:25

  Το σχόλιο του από πάνω είναι η Αλήθεια της Ορθοδοξίας!
  Σας τύφλωνει;

 10. Άνω κάτω!
  31 Ιουλίου 2020 at 01:32

  Εσείς γιατί μπήκατε κάτω από το σχόλιο του; Πιεστηκατε για κάτι;

 11. 31 Ιουλίου 2020 at 11:53

  kala tha kanei to kratos na toys bgalei oloys tous tasoforous apo to ethniko misthologio,na doume tote amisthoi an tha ginei kanis papas!!??otan oi misthoi ekso einai 600euro,kai trexis kai den ftanis! autoi me 8 fores pou tha pane stin ekklisia gia 3 ores pernoun pio polla!se kamia xora den tous plironi to kratos! kapioi exoun xasi tin mpala,ksexnan gia pio logo foran to raso.kai den milame mono gia koronoio .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.