Αλέξανδρος Α. Αδαμίδης: Γιατί ο γνωστός νομικός καλεί σε εγρήγορση όλα τα αθλητικά σωματεία και τις ενώσεις

Με ανάρτησή του στον προσωπικό λου λογαριασμό ο γνωστός νομικός Αλέξανδρος Α. Αδαμίδης, επισημαίνει την ανάγκη να επεκταθεί η υπό ψήφιση νομοθετική πρόβλεψη κάλυψης των εξόδων μετακίνησης για αθλητικούς σκοπούς σε όλους τους ΟΤΑ Α και Β βαθμού (και όχι μόνο σε νησιωτικούς).
Συγκεκριμένα αναφέρει πολύ σωστά ο ισχυρός άνδρας της ομάδας της ΚΟΖΑΝΗΣ: “ΣΟΣ προς όλα τα αθλητικά σωματεία και τις Τοπικές Ενώσεις κάθε αθλήματος: σύμφωνα με την τελευταία τροπολογία του αθλητικού νομοσχεδίου που βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση, “Οι ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού των νησιωτικών περιοχών της χώρας δύνανται, κατόπιν αποφάσεων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων αντιστοίχως, να καλύπτουν έξοδα μετακίνησης αθλητών και αθλητικών ομάδων, που εδρεύουν στην περιοχή τους και συμμετέχουν σε εθνικά πρωταθλήματα ολυμπιακών αθλημάτων.
Η παραπάνω δαπάνη δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά κατ’ έτος το 0,5% των εγγεγραμμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού τους.». Η διάταξη αυτή είναι απόλυτα σωστή, αλλά θα πρέπει να διευρυνθεί ως εξής: 1. να αφορά σε όλους ανεξαιρέτως τους ΟΤΑ Α και Β βαθμού, δίχως το νησιωτικό περιορισμό. Σημειωτέον ότι σχετικά πρόσφατα (2019) ισχύει για τα νησιωτικά αθλητικά σωματεία και το μεταφορικό ισοδύναμο (δηλ η συμπερίληψη των δαπανών μετακίνησης και για αθλητικούς σκοπούς στην κρατική ενίσχυση προς στις ναυτιλιακές εταιρείες) Οι συνθήκες της πανδημίας έχουν κυριολεκτικά στραγγαλίσει το σύνολο του ερασιτεχνικού αθλητισμού και οφείλει η Πολιτεία να μεριμνήσει έμπρακτα για τη στήριξή του, όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις. Εξάλλου, στην περίπτωση των αθλητικών μετακινήσεων η ενίσχυση ΔΕΝ παρέχεται σε χρήμα προς το σωματείο, αλλά σε είδος, απαλύνοντας όμως, σημαντικό πονοκέφαλο των ομάδων και των μεμονωμένων αθλητών του ερασιτεχνικού χώρου. 2. Να εξαιρείται η ως άνω κάλυψη εξόδων μετακίνησης από τις πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες προμηθειών του Δημοσίου, και να γίνονται με απευθείας αναθέσεις, ,σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και το ν. 4412/2016, λόγω του ιδιάζοντος χαρακτήρα αυτών, συγκεκριμένα επειδή οι μετακινήσεις είναι διαρκείς αλλά πολλές φορές απροσδιόριστες χρονικά μέχρι την τελευταία στιγμή του ορισμού των αγώνων, λόγω της μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η διαβούλευση του νομοσχεδίου διαρκεί μέχρις τις 18.8.2020 πρόσθεση σχολίου στη διάταξη του νομοσχεδίου εδώ: http://www.opengov.gr/cultureathl/?p=8146

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *