Νικόλας Χρηστάκης: Θα φοράμε μάσκες μέχρι και το 2022

Έχει χαρακτηριστεί από το περιοδικό Time ως ένας από τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους στον πλανήτη με τη μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς. Ο καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, Νικόλας Χρηστάκης, αποτελεί σίγουρα ξεχωριστή περίπτωση επιστήμονα και ανθρώπου.

Με αφορμή το νέο του βιβλίο για την πανδημία του κορωνοϊού, με τίτλο «Το βέλος του Απόλλωνα» (εκδόσεις Κάκτος), που θα κυκλοφορήσει στις 3 Νοεμβρίου, ο διακεκριμένος Έλληνας μιλά στο iefimerida.gr για τη μεγάλη απειλή του κορωνοϊού, αλλά και για το πώς η πανδημία πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο ζωής μας για πάντα.

«Είμαστε τυχεροί που ο νέος κορωνοϊός δεν είναι τόσο θανατηφόρος όσο η ευλογιά ή η χολέρα ή η βουβωνική πανώλη. Αυτές οι ασθένειες θα σκότωσαν μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που θα νοσούσαν. Ο κορωνοϊός είναι χειρότερος από τη γρίπη, αλλά είναι η δεύτερη χειρότερη πανδημία που είχαμε μέσα σε 100 χρόνια. Η πρώτη ήταν η ισπανική γρίπη το 1918», λέει ο Νικόλας Χρηστάκης, ο οποίος μέσα από το νέο του συγγραφικό έργο προσπαθεί να τοποθετήσει την πανδημία του Covid-19 στην ιστορία των πανδημιών.

Η πανδημία του κορωνοϊού θα επιφέρει μεγάλες κοινωνικές αλλαγές
«Η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Οι πανδημίες υπήρξαν και θα υπάρχουν. Αποτελούν μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης. Είχαμε τον Λοιμό των Αθηνών το 430 π.Χ. από τον οποίο πέθανε ο Περικλής. Οι λοιμοί εξαρτώνται από εμάς», αναφέρει με νόημα. «Πολλά από τα γεγονότα που θα συμβούν έχουν συμβεί ανά τους αιώνες. Σίγουρα η κοινωνία μας θα επηρεαστεί. Πολλά θα αλλάξουν. Θα καθιερωθεί η εργασία από το σπίτι, πολλοί θα αναγκαστούν λόγω των συνθηκών να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους, οι οικογένειες θα μετακινηθούν στην ύπαιθρο. Όλα αυτά είναι πιθανόν να συμβούν λόγω της πανδημίας».

Ο καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, Νικόλας Χρηστάκης
Στο βιβλίο του ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ απαντά σε μια σειρά από ερωτήματα. Μπορεί η πανδημία του Covid-19 να συγκριθεί με τις πανδημίες του παρελθόντος, όπως, για παράδειγμα, με την ασιατική γρίπη του 1957 και την ισπανική γρίπη του 1918; Τι μπορούν να μας διδάξουν οι πανδημίες του παρελθόντος; Η τωρινή μας αντίδραση στον Covid-19 συγκρίνεται με τις αντιδράσεις μας σε παρελθούσες επιδημίες; Ποια μαθήματα μπορούμε να διδαχθούμε από το παρελθόν ή από άλλες κοινότητες, τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν να επιβιώσουμε; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που πραγματεύεται ο διακεκριμένος επιστήμονας.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *