Ποια είναι η αρμοδιότητα των στρατιωτικών δικαστηρίων;

Τα στρατιωτικά δικαστήρια είναι αρμόδια να εκδικάζουν υποθέσεις που τελούνται από στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, στρατιώτες καθώς και υπηρετούντες στο λιμενικό σώμα και στην Ελληνική Ακτοφυλακή. Τα στρατιωτικά δικαστήρια διαιρούνται σε τέσσερις επιμέρους κατηγορίες: τα Στρατοδικεία για το στρατό ξηράς, τα Ναυτοδικεία για το Πολεμικό Ναυτικό καθώς και το Λιμενικό σώμα-Ελληνική ακτοφυλακή, τα Αεροδικεία για τη πολεμική αεροπορία και το Αναθεωρητικό Δικαστήριο και για τους τρεις κλάδους.

 

Ο λόγος θέσπισης των στρατιωτικών δικαστηρίων είναι να πραγματοποιείται η εκδίκαση του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων από δικαστές και στρατοδίκες που γνωρίζουν τις συνθήκες αυστηρότητας και πειθαρχίας που επικρατούν στο στρατό καθώς και να δικάζονται οι στρατιωτικοί από δικαστές που γνωρίζουν την ιδιαιτερότητα των στρατιωτικών παραπτωμάτων.  Σύμφωνα με το άρθρο 193 παρ. 1 ΣΠΚ, κρίσιμος χρόνος για να υπαχθεί κάποιος στη δικαιοδοσία των στρατιωτικών δικαστηρίων είναι να έχει την ιδιότητα του στρατιωτικού κατά το χρόνο που τέλεσε τη παράνομη ενέργεια ή παράλειψη και είναι αδιάφορο αν κατά το χρόνο της εκδίκασης εξακολουθεί να έχει την ιδιότητα του στρατιωτικού. Αν κατά το χρόνο τέλεσης της πράξης δεν είχε την ιδιότητα του στρατιωτικού αλλά την απέκτησε μεταγενέστερα αρμόδια για την εκδίκαση της υπόθεσης είναι τα κοινά ποινικά δικαστήρια κατ’ άρθρον 96 παρ. 4 Σ, καθώς επιτάσσεται από το Σύνταγμα να μη δικάζονται ιδιώτες από στρατιωτικά δικαστήρια. Στη περίπτωση μάλιστα που ο δράστης τέλεσε μέρος των εγκληματικών του δράσεων όσο ήταν ιδιώτης και τις υπόλοιπες ενώ ήταν στρατιωτικός, θα δικαστεί για όλες τις πράξεις του από τα κοινά ποινικά δικαστήρια σύμφωνα με το άρθρο 197 παρ. 2 ΣΠΚ. Ποια εγκλήματα όμως εξαιρούνται της δικαιοδοσίας των στρατιωτικών δικαστηρίων;

1)      Τα εγκλήματα που διαπράττονται κατά τη διάρκεια της άδειας, αργίας ή διαθεσιμότητας που υπερβαίνουν τους τρεις μήνες και είναι μη στρατιωτικά εγκλήματα.

2)      Τα πλημμελήματα και γενικότερα τα ήσσονος βαρύτητας εγκλήματα που τελούνται στο ακροατήριο οποιουδήποτε κοινού δικαστηρίου, αν αυτά δικαστούν αμέσως από την έδρα.

3)       Οι παραβάσεις των νόμων που αφορούν τις δημόσιες εκλογές ή τα δημοψηφίσματα.

4)       Τα εγκλήματα της ναυταπάτης και της πειρατείας.

5)       Όσες παραβάσεις σχετίζονται με τον τελωνειακό και δασικό κώδικα καθώς και με τους νόμους περί θήρας και αλιείας.

6)       Οι παραβάσεις του αγορανομικού κώδικα και των φορολογικών νόμων, με την εξαίρεση των πράξεων που αναφέρονται στο άρθρο 154 ΣΠΚ.

7)       Τα κακουργήματα και τα πλημμελήματα που υπάγονται στα εφετεία με ειδικούς νόμους.

8)       Τα εγκλήματα που διαπράττονται σε βάρος των αστυνομικών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ή για λόγους που σχετίζονται με αυτά.

Τέλος, για ζητήματα που άπτονται του στρατιωτικού ποινικού δικαίου ο στρατιωτικός δικηγόρος Κωνσταντίνος Καμουζής μπορεί να χειριστεί με συνέπεια και υπευθυνότητα την υπόθεση σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *