Τί έπιπλα θα χρειαστώ για τον ενιαίο χώρο;

Λένε ότι κάθε σπίτι έχει τις δικές του ανάγκες. Και πράγματι αυτό ισχύει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Άλλα πράγματα χρειάζεται ένα αχανές ρετιρέ σε σχέση με μια μικρή μονοκατοικία. Επίσης, άλλες είναι οι προσθήκες που μπορούν και πρέπει να γίνουν σε ένα διαμέρισμα 50τ.μ. και φυσικά άλλες αυτές που απαιτούνται για ένα εξοχικό σπίτι με μεγάλη αυλή, πισίνα και υπόγειο. Πέρα από αυτό, οι «ένοικοι» επηρεάζουν κατά πολύ τέτοιες αποφάσεις. Ένας ενήλικας με τρία μεγάλα κατοικίδια σκέφτεται διαφορετικά από ότι ένα ζευγάρι με δύο παιδιά. Στην πραγματικότητα όμως όλοι μας, όπως και η πλειονότητα των σπιτιών, έχουμε κάποια standards και κοινές συνιστάμενες.

Ξεκινώντας με κάποια πολύ απαραίτητα έπιπλα, συναντάμε την τραπεζαρία κουζίνας και τα τραπεζάκια σαλονιού. Ας μιλήσουμε όμως λίγο για την πρώτη εκ των δύο. Πρέπει να τονίσουμε ότι ίσως για κάποια έπιπλα να μην δίνουμε τόσο βάρος στο αισθητικό τους κομμάτι. Αυτό όμως αποδεικνύεται ένα λάθος στο οποίο πολλοί και πολλές υποπίπτουν εν προκειμένω. Με άλλα λόγια, είναι ξεκάθαρο ότι ένα τέτοιο έπιπλο οφείλει να είναι άνετο και όσο μεγάλο χρειαζόμαστε αλλά θα πρέπει να είναι και όμορφο από την άλλη. Ποιος είναι ο λόγος της καλαισθησίας όμως; Μα, το γεγονός ότι αυτό το κομμάτι θα είναι συνεχώς μπροστά μας, αφού εκεί θα τρώμε μεσημεριανό και βραδινό και είναι και ένας από τους χώρους που χρησιμοποιούμε άπειρες φορές καθημερινά ούτως ή άλλως. Τέλος, όλοι οι καλεσμένοι έχουν άμεση οπτική επαφή και πρόσβαση στην κουζίνα μας.

Ένα άλλο σημείο που αξίζει την προσοχή μας είναι οι καρέκλες που θα πλαισιώνουν το τραπέζι. Ίσως, πολλοί να μη νοιάζονται για αυτές αλλά ένα σετ από άβολες και πιθανώς φτηνές καρέκλες δεν θα μας εξυπηρετήσει στο ελάχιστο. Βλέπετε, αν δεν μπορείς ούτε καν να κάτσεις να ξεκουραστείς και να χαλαρώσεις, υπάρχει περίπτωση να καθίσεις και να φας ένα πιάτο φαγητό; Πόσο μάλλον να προσκαλέσεις φίλους ή συγγενείς για συνεστίαση. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι συνεχώς θα το αναβάλλεις. Τώρα, όσον αφορά στον αριθμό των καθισμάτων αυτός θα εξαρτηθεί από το μήκος, το πλάτος αλλά και τη διάμετρο ενός στρογγυλού τραπεζιού. Συνήθως υπάρχουν 4 έως 12 καρέκλες. Μπορεί να μην χρησιμοποιούνται όλες καθημερινά αλλά συχνά-πυκνά θα χρειαστούν όταν παρίσταται ανάγκη. Δεν έχει νόημα άλλωστε ένα σπίτι αν δε το απολαμβάνουμε διασκεδάζοντας με καλή παρέα.

Συνεχίζοντας, θα μιλήσουμε για μια τραπεζαρία που μπορούμε να τοποθετήσουμε κοντά στο σαλόνι. Αυτή συνήθως είναι πιο επίσημη και πιο αρχοντική. Ο λόγος είναι ότι κατά βάση προορίζεται για μεγάλες συνεστιάσεις και μαζώξεις και άρα δεν θα τρώμε σε αυτή κάθε μέρα. Ακόμη και αν τρώμε στο σπίτι μόνο μια φορά ημερησίως, τότε αυτό το γεύμα μάλλον θα λαμβάνει χώρα στην τραπεζαρία κουζίνας. Εξάλλου, μια τραπεζαρία σαλονιού  είναι συνήθως πολύ πιο μεγάλη από την αντίστοιχη της κουζίνας και μάλλον θα είναι άβολο να την στρώνουμε και να την ξεστρώνουμε συνεχώς λερώνοντας τα καλά μας τραπεζομάντηλα!

Οι καρέκλες που θα τοποθετηθούν εκεί πάλι θα πρέπει να ακολουθούν ένα διαφορετικό, πιο ιδιαίτερο ύφος μιας και η χρήση τους θα είναι σπανιότερη. Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιθυμούν να ταιριάξουν τα χρώματα των καναπέδων με αυτά της τραπεζαρίας αλλά μάλλον μια τέτοια πρακτική τις περισσότερες φορές αδικεί το έπιπλο της τραπεζαρίας και το κάνει να φαίνεται ως συνέχεια του καθιστικού παρά ως ένα μοναδικό και ξεχωριστό χώρο για άλλου είδους περιστάσεις.

Ό, τι και να επιλέξετε για να κοσμήσετε το σαλόνι και την κουζίνας σας θα πρέπει να θυμάστε δύο πράγματα. Πρώτον, αυτός ο χώρος είναι δικός σας και εσάς είναι που πρέπει πρωτίστως να χαροποιεί κάθε φορά που τον αντικρίζετε. Δεύτερον, πολλές φορές επιλέγουμε είδη όχι value for money αλλά μόνο με βάση το καρτελάκι της τιμής. Αυτό όμως συνήθως οδηγεί σε πρόωρη αντικατάσταση επίπλων χωρίς λόγο εξ’ αιτίας της φθοράς!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *