Δήλωση της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ Φλώρινας Π. Πέρκα για την ψήφιση του νέου πτωχευτικού νόμου

Σήμερα αναμένεται η ψήφιση του Σ/Ν του Υπ. Οικονομικών, το οποίο τιτλοφορείται ως «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας» και ουδεμία σχέση φέρει με τον τίτλο του. Όπως συνομολογούν όλοι οι φορείς κατά την συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής, πρόκειται για μία θέσπιση οικονομικής «φυλακής» προς το συμφέρον, βεβαίως, των τραπεζών. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο της ΝΔ δίνει τη δυνατότητα ρευστοποίησης της περιουσίας των φυσικών προσώπων και ρίχνει το ακατάσχετο από τα 1.200 ευρώ στα 610 ευρώ για τρία χρόνια.

Όπως εύκολα καταλαβαίνουμε, η ΝΔ και οι πολιτικές που υπηρετεί όλο αυτό το διάστημα της διακυβέρνησής της, οδηγούν τους ευάλωτους στην περαιτέρω απώλεια εισοδημάτων, στο να καταντήσουν ενοικιαστές στα ίδια τους τα σπίτια για 12 έτη και αν έπειτα μπορούν να αγοράσουν το σπίτι τους, δεν θα προσμετρώνται τα χρήματα που έχουν καταβάλλει και η αξία του ακινήτου θα υπολογίζεται σύμφωνα με την εμπορική τιμή του. Ουσιαστικά σταματά η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σε αυτή τη νέα συνθήκη ολικής απώλειας της ιδιωτικής περιουσίας και διάλυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που ούτε το ΔΝΤ δεν επέβαλλε στα δεινά μέτρα κατά την δεκαετή οικονομική κρίση, η ΝΔ νομοθετεί ώστε να φέρει τους πολίτες αντιμέτωπους με την ατομική χρεοκοπία. Ενώ λοιπόν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες νομοθετούν για αναστολή πτωχεύσεων και ρευστοποιήσεων εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ πράττει το ακριβώς αντίθετο.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα είχε νομοθετήσει ένα πλήρες πλαίσιο προστασίας με εξωδικαστικό συμβιβασμό και με επιδότηση ενοικίου. Πλέον, μετά την απόρριψη τροπολογιών που καταθέσαμε τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2020, οι οποίες περιείχαν διατάξεις για τη διασφάλιση των οφειλετών και την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας, αντιλαμβανόμαστε τις προθέσεις τους και θα μας βρουν για άλλη μια φορά απέναντί τους.

 

 

 

Η Βουλευτής Φλώρινας

Αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας

ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *