Π. Πέρκα “Η θεωρία του νεοφιλελευθερισμού που έχει αποτύχει και ως οικονομική θεωρία και ως πολιτικό δόγμα, διατρέχει όλα τα νομοσχέδια της ΝΔ”

Ομιλία της Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Π. Πέρκα: «Η θεωρία του νεοφιλελευθερισμού που έχει αποτύχει και ως οικονομική θεωρία και ως πολιτικό δόγμα, διατρέχει όλα τα νομοσχέδια της ΝΔ»

H Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, 26.10.2020, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας».

Είναι γεγονός ότι η παλαιομοδίτικη θεωρία του νεοφιλελευθερισμού που έχει αποτύχει και ως οικονομική θεωρία και ως πολιτικό δόγμα, διατρέχει όλα σας τα νομοσχέδια και θα αναφέρω μερικά παραδείγματα για να δούμε αν αναγνωρίζετε τις πολιτικές σας:

Μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, αποεπένδυση του κράτους από κρίσιμους φορείς: Και αναφέρομαι σε ΔΕΠΑ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, χάνει το κράτος και τον έλεγχο των δικτύων, της μεταφοράς, έχουν γίνει με δημόσιο χρήμα όλα αυτά.

Προστασία τραπεζών και μεγάλων παιχτών: Έχουμε ασυλίες τραπεζιτών, διαγραφές χρεών, στις αεροπορικές ωραιότατα δάνεια χωρίς εγγυήσεις, σε 6 μεγάλες επιχειρήσεις το 50% των δανείων, αυτά κάνετε, αυτά λέει και ο νεοφιλελευθερισμός, είστε πιστοί.

Απόσυρση του δημοσίου: αποσύρεται το δημόσιο από τον παραδοσιακό του ρόλο. Δηλαδή τον έλεγχο, ούτως ώστε να μην υπάρχει εμπόδιο στην αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων. Έτσι έχουμε υποβάθμιση των μηχανισμών ελέγχου, όπως των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και του ΣΕΠΕ, ιδιωτική επίβλεψη στα δημόσια έργα και ούτω καθεξής.

Διάλυση των εργασιακών σχέσεων και διεύρυνση της φτώχειας: Κατάργηση μέτρων προστασίας των εργαζομένων, συλλογικές συμβάσεις, απλήρωτες υπερωρίες, μείωση προστίμων και ούτω καθεξής.

Δεν υπάρχει ιστορία: Το επιχείρημα που χρησιμοποιείτε όμως πιο πολύ, είναι ότι δεν υπάρχει Ιστορία, υπάρχει λευκή σελίδα, όλα στη χώρα ξεκίνησαν το 2015. Τόλμησε χθες ο Πρωθυπουργός να πει «Το μαξιλάρι είναι δικό μου», τώρα η Ιστορία θα ξεκινάει τον Ιούλιο του ’19 στη χώρα. Έτσι λειτουργεί ο πιο ακραίος νεοφιλελευθερισμός, λες και αυτή η χώρα δεν κυβερνήθηκε από σας, δεν είχε 320 δισ χρέος, δεν τη βρήκαμε με δύο μνημόνια που το ένα αποτύγχανε μετά το άλλο. Και βεβαίως κάνετε σαν να μην παρεμβαίνει η πολιτική και η καταστροφή οφείλεται σε φυσικό φαινόμενο…

Έλλειμμα της δημοκρατίας, η μη λειτουργία των θεσμών, του κράτους δικαίου: Δεν έχουμε εισαγγελέα διαφθοράς, για να μη διαλευκάνει αυτή τη «σκευωρία» που παντού είναι σκάνδαλο κι εδώ σκευωρία.

Αλλά να πω και το άλλο, τα ΜΜΕ ούτε λόγος, ούτε Λαγός. Ούτε αυτό δεν ακούσαμε, Λαγός ο Παππάς, ούτε αυτό. Ακούσαμε μόνο ότι εντάξει, δεν έγινε και τίποτα, δεν επηρεάζει και πολύ τη ζωή μας. Και βεβαίως αναρωτιέται κανείς, τι δημοκρατία είναι αυτή χωρίς έλεγχο και χωρίς ενημέρωση. Έτσι δεν μπορεί να λειτουργήσει η δημοκρατία.

Και τέλος
η κρίση ως ευκαιρία με όλα αυτά τα περί αναθέσεων, αναδιάρθρωση της αγοράς, σκοιλ ελικικού και όλα αυτά που όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε.

Περιμένετε όμως ότι ο κόσμος δε θα το καταλάβει. Περιμένετε ότι τα αγαπημένα σας ΜΜΕ θα το αποσιωπήσουν, όπως και πραγματικά έγινε. Αλλά, αλήθεια σας ρωτάω, ο άνθρωπος που θα χάσει το σπίτι του, ο άνθρωπος που θα του δοθεί δεύτερη ευκαιρία να το εκχωρήσει σε έναν ιδιωτικό φορέα – ο οποίος θα καθορίσει και τους όρους – θα πληρώνει 12 χρόνια νοίκι και μετά θα το αγοράσει στην εμπορική του αξία και δε θα συνυπολογισθεί ούτε το νοίκι ούτε το ποσό του δανείου που είχε ήδη προπληρώσει, πιστεύετε ότι δε θα το καταλάβει; Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουμε μαζικές πτωχεύσεις, γρήγορη εκκαθάριση, αυτά τα λένε οι φορείς. Αυτά δηλαδή δε θα τα καταλάβει ο κόσμος;

Δείτε εδώ το video:

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία: http://www.syriza.gr/article/id/99040/P.-Perka:-H-thewria-toy-neofileleytherismoy-poy-echei-apotychei-kai-ws-oikonomikh-thewria-kai-ws-politiko-dogma-diatrechei-ola-ta-nomoschedia-ths-ND—binteo.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *