Δημοτική παράταξη του Δήμου Εορδαίας: Με το βλέμμα στο μέλλον “Να πάρουν θέση όλοι για την απολιγνιτοποίηση και το Master Plan”


Την Τρίτη μεγάλη κρίση επιφυλάσσει για το προσεχές μέλλον, στην περιοχή μας, η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης. Μετά την πρώτη, την δεκαετή περίπου οικονομική κρίση( των μνημονίων) περάσαμε στην δεύτερη, αυτήν που διανύουμε τώρα ( του κορονοϊού ), της οποίας τα καταστρεπτικά αποτελέσματα θα βιώσουμε σε λίγους μήνες και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, να και το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης, με τον Αγγλικό τίτλο Master Plan (για να εντυπωσιάσει τους Ιθαγενείς), το οποίο απ΄ ότι φαίνεται θα αποτελέσει την «ταφόπλακα» της Αρκαδίας και της Δυτικής Μακεδονίας.
Ένα σχέδιο που εκπονήθηκε κατόπιν εορτής (1,5 χρόνο μετά), που επιβλήθηκε ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ, από τα πάνω, χωρίς δηλ. να γίνει καμία διαβούλευση με το λαό και τους φορείς της περιοχής, ένα σχέδιο που ο λαός των δύο περιοχών ΔΕΝ το εγκρίνει, αλλά παρόλα αυτά ένα σχέδιο που ψήφισε η Περιφερειακή αρχή της Δυτικής Μακεδονίας, σε αντίθεση με την αντίστοιχη της Πελοποννήσου που το καταψήφισε. Ο κύριος Κασαπίδης, προτίμησε να υπακούσει στις κομματικές επιταγές, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής που τον τίμησε δίνοντάς του 52% και υπερψήφισε ένα σχέδιο που η πλειοψηφία των κατοίκων θεωρεί πως είναι καταστροφικό.
Ισχυριζόμαστε πως η καταστροφή έρχεται, γιατί υπολογίστηκε από διάφορους μελετητές ότι θα χαθούν γύρω στις 25000 θέσεις εργασίας, ενώ θα δημιουργηθούν στην καλύτερη περίπτωση 8000-10000 νέες θέσεις, κάτι που σημαίνει πως, το λιγότερο, 15000 άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους και πιθανότατα θα εγκαταλείψουν την περιοχή, μαζί με τις οικογένειές τους, που μας δίνει σύνολο 60000 κατοίκους λιγότερους. Αυτή η ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ είναι αναπότρεπτη, με το κλείσιμο της ΔΕΗ, γιατί δεν υπάρχει καμία πρόταση ικανή να δημιουργήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας.
Η κυβέρνηση, δια στόματος του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, ισχυρίστηκε ότι οδηγήθηκε σ αυτήν την επιλογή για οικολογικούς λόγους. Είναι ένα μεγάλο ψέμα. Πως είναι δυνατόν κάποιος που έχει οικολογική συνείδηση, να ψηφίζει νόμο ο οποίος επιτρέπει την εκμετάλλευση των περιοχών Natura (των παρθένων δασικών περιοχών) ή να προωθεί την ανεξέλεγκτη τοποθέτηση ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών, χωρίς καμία μελέτη για τους τόνους τσιμέντο που θα πέσουν στα βουνά μας, για τους τεράστιους δρόμους στις κορυφές των βουνών και τέλος χωρίς καμία πρόβλεψη για τον τρόπο ανακύκλωσης των τεράστιων πτερυγίων και των πάνελ μετά από είκοσι χρόνια.
Εμείς σαν Παράταξη του Δήμου Εορδαίας δεν ισχυριστήκαμε ποτέ ότι η εξόρυξη του λιγνίτη είναι οικολογική διαδικασία, ή ότι ο λιγνίτης είναι οικολογικότερος από τις ΑΠΕ. Δεν μπορεί όμως η χώρα να λειτουργήσει χωρίς «μονάδες βάσης» οι οποίες θα παρέχουν σταθερή ποσότητα ενέργειας στο σύστημα και δεν μπορεί επίσης να είναι εξαρτώμενη από άλλες χώρες που θα μας διοχετεύουν αέριο (φυσικό ή υγροποιημένο) και θα ελέγχουν τις τιμές. Πρέπει να ξέρουν και οι υπόλοιποι Έλληνες πως στην περίπτωση που θα κλείσει η ΔΕΗ, αν μη τι άλλο θα πληρώνουν το ρεύμα πολύ ακριβότερα και η χώρα θα εξαρτάται ενεργειακά από το Αζερμπαιτζάν, το οποίο ελέγχει η φίλη Τουρκία, άρα θα ελέγχει και τη δική μας ενέργεια.
Για τους παραπάνω λόγους και για πολλούς ακόμη, καλούμε τους τέσσερις βουλευτές της ΝΔ που είναι ωσεί παρόντες, καθώς και τον Περιφερειάρχη να πάρουν θέση για το ζήτημα, να τοποθετηθούν ξεκάθαρα , να καλέσουν το Πανεπιστήμιο της Δυτ. Μακεδονίας να εκπονήσει χωροταξική και περιβαλλοντική μελέτη για την περιοχή, να κάνουν προτάσεις να μας καλέσουν όλους σε συζητήσεις και να δημιουργήσουν μαζί με τους Δημάρχους και όλους εμάς, ένα λαϊκό ρεύμα που θα αποτρέψει το δυσοίωνο μέλλον που βλέπουμε να πλησιάζει. Αγωνιστείτε για την περιοχή και αποδείξτε μας ότι βάζετε το συμφέρον του λαού πάνω από το συμφέρον των εταιρειών και των πολυεθνικών.
Η παράταξή μας είναι έτοιμη να συζητήσει και να συμπορευτεί με όποια παράταξη ή όποια μεμονωμένα άτομα το επιθυμούν, ώστε όλοι μαζί να αλλάξουμε την κατάσταση και να αποδείξουμε πως μπορούμε να ορίζουμε εμείς τις ζωές μας και όχι κάποιοι να μας επιβάλλουν πράγματα χωρίς τη θέλησή μας.

Στάθης Κοκκινίδης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του Δήμου Εορδαίας
ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *