Ηλίας Π. Κάτανας: «Ο επιχειρηματικός κόσμος κουράστηκε. Τις δήθεν διεκδικήσεις σας κύριοι της Περιφερειακής Αρχής μετατρέψτε τις επιτέλους σε πράξεις»

Οι δήθεν υποσχέσεις αλλά και η αναποτελεσματικότητα του σχεδιασμού της περιφέρειας μας
στα χρηματοδοτικά της προγράμματα, αναδείχτηκαν τις τελευταίες ημέρες με τρόπο τραγικό.
Μετά τον απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησης του κ. Κασαπίδη για τον 1,5 χρόνο της θητείας τους αλλά και μέσα από τις διάφορες δηλώσεις που γίνονταν όλο το προηγούμενο διάστημα από την περιφερειακή αρχή και είχαν να κάνουν με τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της εστίασης, ήρθε η προσγείωση στην πραγματικότητα.
Η ίδια η περιφερειακή αρχή έρχεται αντιμέτωπη πλέον με την πραγματικότητα και την απελπισία των ίδιων των επιχειρηματιών οι οποίοι βρίσκονται εδώ και τρεις μήνες με κλειστά μαγαζιά αλλά με τις οικονομικές τους υποχρεώσεις να τρέχουν.
Και ακόμη πιο δύσκολα βρίσκονται οι άνθρωποι της Εστίασης και των Γυμναστηρίων που ακόμη και σήμερα δεν ξέρουν πότε και πως θα ανοίξουν κανονικά αλλά και τι τους επιφυλάσσει το μέλλον.
Και η περιφερειακή αρχή ήρθε αντιμέτωπη με όλους αυτούς τους ανθρώπους των επιχειρήσεων, γιατί πολύ απλά κανείς δε μπορεί να κρυφτεί από την πραγματικότητα, όσο ωραιοποιημένη και να θέλει να την παρουσιάσει, όσα λογιστικά τρικ και επικοινωνιακή υπερπροβολή προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει.
Όταν κάναμε την επερώτηση μας στο περιφερειακό συμβούλιο που αφορούσε τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, των Γυμναστηρίων, του Λιανεμπόριου και της Εστίασης, κάποιοι μας ειρωνεύτηκαν, κάποιοι μας λοιδόρησαν και κάποιοι μας κατηγόρησαν για λαϊκισμό.
Αυτοί οι κάποιοι λοιπόν κατάφεραν το ακατόρθωτο. Κατάφεραν να βάλουν απέναντι όλο τον κόσμο της αγοράς. Κατάφεραν να βάλουν απέναντι όλους τους επιχειρηματίες, όλα τα εμπορικά και μη καταστήματα, όλη την εστίαση, είτε τους μικρούς είτε τους μεγάλους.
Και αυτό το καταφέρανε γιατί ποντάρανε μόνο στην επικοινωνιακή προβολή της διαχείρισης της επιχειρηματικής κρίσης παρά στην ουσιαστική και στοχευμένη στήριξη όλων αυτών των ανθρώπων.
Οι άνθρωποι της αγοράς και οι άνθρωποι της εστίασης χορτάσανε λόγια, χορτάσανε υποσχέσεις. Ακούνε συνεχώς για εκατομμύρια ευρώ, ακούνε για πρωτιά της Δυτικής Μακεδονίας στα προγράμματα και όλοι μετά κοιτιούνται μεταξύ τους και αναρωτιούνται που και σε ποιους έχουνε πάει αυτά τα λεφτά.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι δύσκολη. Ήδη δεκάδες επιχειρήσεις ειδικά του κλάδου της εστίασης στην Κοζάνη και στην Εορδαία δε θα αντέξουν και τα πρώτα ενοικιαστήρια δε θα αργήσουν να εμφανιστούν στις τζαμαρίες των καταστημάτων τους. Χιλιάδες εργαζόμενοι, εκατοντάδες νέα παιδιά θα μείνουν άνεργα καθώς θα μπαίνουν συνεχώς νέα λουκέτα στις επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να αντέξουν το βάρος των τεράστιων υποχρεώσεων που έχουν γεννηθεί κατά τη διάρκεια των παρατεταμένων lockdown στην περιοχή μας.
Και φανταστείτε πως η Εορδαία παραμένει σε αυστηρό καθεστώς φέρνοντας τη δική της τοπική αγορά ακόμη ένα βήμα πιο κοντά προς την οικονομική καταστροφή. Και αντί η περιφερειακή αρχή να σκύψει σοβαρά στο πρόβλημα όπως έκαναν άλλες περιφέρειες, συνεχίζει στην ίδια τακτική.
Μια τακτική πλέον γνωστή. Επιλέγουν ένα βολικό δείγμα για να κάνουν μία αδόκιμη όμως σύγκριση και το βαφτίζουν επιτυχία και πρωτιά.
Γιατί το να συγκρίνουμε ανόμοια χρηματοδοτικά προγράμματα ως προς τα χαρακτηριστικά για να δημιουργήσουμε απλώς εντυπώσεις, είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε σήμερα. Και για να μας καταλαβαίνει και ο κόσμος: Δεν γίνεται να συγκριθούν προγράμματα με διαφορετικούς διαθέσιμους προϋπολογισμούς, με διαφορετικά ανώτατα όρια ή ακόμα και με διαφορετικά προφίλ δικαιούχων.
Και όλα αυτά συγκλίνουν σε μια και μόνη διαπίστωση. Ότι και να υποστηρίζει η διοίκηση του κ. Κασαπίδη, όσα δελτία τύπου και να δημοσιεύει με θριαμβευτικούς τόνους, η οικονομία της Περιφέρειας μας βυθίζεται με ταχύτατους ρυθμούς στην άβυσσο της ύφεσης και τα μαγαζιά μας οδηγούνται στην καταστροφή.
Τα μέτρα που προέκριναν ο κ. Κασαπίδης και οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες αποδείχθηκαν ασπιρίνες σε ετοιμοθάνατο.
Άλλωστε οι πρόσφατες σκληρές ανακοινώσεις από διάφορους κλάδους και σωματεία καταμαρτυρούν αυτό ακριβώς το γεγονός.
Γι’ αυτό εκεί στην διοίκηση της Περιφέρειας καλό είναι να αφήσετε τα ευχολόγια, να δέχεστε την κριτική και τις προτάσεις μας, να ακούτε τους ανθρώπους της Εστίασης και του Λιανεμπορίου και να δουλέψετε επιτέλους σοβαρά προς μία και μοναδική κατεύθυνση. Τις δήθεν διεκδικήσεις σας να τις μετατρέψετε επιτέλους σε έργα και σε πράξεις. Πέρασε αρκετός καιρός. Και θα περάσει περισσότερος καιρός μέχρι να δούμε κάποιο αποτέλεσμα και αυτό δεν το αντιλαμβανόμαστε μόνο εμείς, αλλά το συνειδητοποιούν πλέον και οι άνθρωποι της αγοράς. Γιατί η καθολική διαπίστωση όλων είναι, πως αποτύχατε να βοηθήσετε αυτούς τους ανθρώπους.
Τους ανθρώπους της αγοράς, της εστίασης, των γυμναστηρίων, ολόκληρου του λιανεμπορίου.

Ηλίας Π. Κάτανας
Περιφερειακός Σύμβουλος
τ. Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής

3 comments for “Ηλίας Π. Κάτανας: «Ο επιχειρηματικός κόσμος κουράστηκε. Τις δήθεν διεκδικήσεις σας κύριοι της Περιφερειακής Αρχής μετατρέψτε τις επιτέλους σε πράξεις»

  1. Άσε μας ρε Κατανα που κοπτεσαι για τους ελεύθερους επαγγελματίες ..Αλλού τους λαϊκισμούς .Χωμένος από τα 23 στο δημόσιο τι να μας πεις δηλαδή ? Παριστάνεται τους αγωνιστές εκ τού ασφαλούς

    • Το ενδιαφέρον του είναι γνήσιο και αληθινό.Σαν κι αυτό του κου Χριστοφορίδη.Και για κανένα επιπλέον επιδοματάκι για το χειμαζόμενο συνάφι των δυ παρεμπιπτόντως…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *