Προειδοποίηση Σαρηγιάννη: Από 6.000-10.000 κρούσματα την ημέρα αν δε ληφθούν πρόσθετα μέτρα

Φοβερή ανησυχία προκαλούν οι προβλέψεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη για την εξέλιξη της πανδημίας. Όπως δήλωσε στο GRTimes, αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα σε αυστηρό lockdown, η πανδημία θα κορυφωθεί με τα κρούσματα να ανέρχονται από 6.000-10.000 την ημέρα, πράγμα που θα οδηγήσει σε εξόντωση του ΕΣΥ.

Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα πολύ μεταδοτικότερα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού. «Δεν έχουμε δεδομένα για να υπολογίζουμε την πορεία του νοτιοαφρικανικού στελέχους», προειδοποίησε.

«Αυτή ακριβώς είναι η επικινδυνότητα των μεταλλαγμένων στελεχών. Το νοτιοαφρικανικό στέλεχος συγκεκριμένα, έχει όλο τον πληθυσμό στη διάθεσή του, καθώς μπορεί να επαναμολύνει όσους έχουν ήδη νοσήσει. Αν προχωρήσουμε σε lockdown, θα έχουμε καταφέρει να δαμάσουμε την πανδημία, διότι αν επιτευχθεί η διασπορά δε θα υπάρξει εύκολα επιστροφή», ξεκαθάρισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Ερωτηθείς για την μεγάλη απόκλιση στην πρόβλεψή του, ο καθηγητής, εξήγησε ότι το μαθηματικό μοντέλο το οποίο χρησιμοποιείται, υπολογίζει μία σειρά από αβέβαιους παράγοντες.

«Ο λόγος που λέμε ότι τα κρούσματα θα κυμαίνονται από 6.000 σε 10.000, χωρίς να λέμε με ακρίβεια τον αριθμό, είναι διότι δε γνωρίζουμε τον πραγματικό ρυθμό υπερμετάδοσης του βρετανικού στελέχους. Έχει προκύψει, ότι είναι 56% μεταδοτικότερο, ποσοστό το οποίο αποτελεί ουσιαστικά έναν μέσο όρο. Οι Βρετανοί, είπαν ότι μπορεί να είναι από 35-70% πιο μεταδοτικό. Έτσι λοιπόν, βάζω μία σειρά από τιμές στο μαθηματικό μας μοντέλο, απ’ την οποία προκύπτει, ότι σε περίπτωση που το 56% είναι το πραγματικό, τότε θα έχουμε 6.000 κρούσματα ημερησίως στην κορύφωση του νέου κύματος, ενώ αν ισχύει το μέγιστο ποσοστό, δηλαδή το 70%, τότε θα έχουμε 10.000 κρούσματα. Φυσικά, το πιθανότερο σενάριο, είναι τα 6.000 κρούσματα», διευκρίνισε.

Οι προβλέψεις μας δε συμπεριλαμβάνουν το νοτιοαφρικανικό στέλεχος
Σφοδρή κριτική άσκησε ο καθηγητής του ΑΠΕ και στον τρόπο διαχείρισης των κρουσμάτων, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από τη στιγμή που δεν πραγματοποιείται αλληλούχιση, δηλαδή ανάλυση των τεστ για τον εντοπισμό του στελέχους που μόλυνε το κάθε κρούσμα, τα δεδομένα που έχει στα χέρια του για το νοτιοαφρικανικό στέλεχος είναι ελλιπή.

«Από τη στιγμή που δεν αναλύονται τα τεστ και δεν μπορούμε να εντοπίσουμε γρήγορα ποιο στέλεχος κορωνοϊού μόλυνε το κάθε κρούσμα, αναγκαστικά στο μαθηματικό μας μοντέλο, βάζουμε πολύ χαμηλό αριθμό αρχικής διασποράς όταν μελετάμε το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, διότι επί της ουσίας, έχουμε μόνο ένα κρούσμα! Φυσικά, το κρούσμα δεν είναι ένα. Δεν ξέρουμε την πραγματική διασπορά. Η πρόβλεψη για 6.000-10.000 κρούσματα, δεν περιλαμβάνει το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, το οποίο είναι και πιο μεταδοτικό και επαναμολύνει όσους έχουν νοσήσει. Αν συνεχίσει να μη γίνεται αλληλούχιση των τεστ, μπορεί να οδηγηθούμε σε τραγικό λάθος, αντιμετωπίζοντας πολύ σοβαρό πρόβλημα τον Μάρτιο, διότι θα είμαστε «τυφλοί» για την πορεία της πανδημίας», σημείωσε, εξηγώντας ότι το μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποιεί, απαιτεί δεδομένα τα οποία δε δίνονται.

«Αν εκτιναχθούν τα κρούσματα, να μην πούμε ότι έγινε ξαφνικά!»
Ο καθηγητής ήταν κάθετος κάθετος. Σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου για να προλάβουμε τη διασπορά και συχνή αλληλούχιση των τεστ για να εντοπίζονται τα μεταλλαγμένα στελέχη και να γίνεται ορθή διαχείριση της πανδημίας.

«Δεν πρέπει να περιμένουμε να δούμε αυτά τα κρούσματα για να δράσουμε. Είμαι τρελός να ζητάω lockdown χωρίς λόγο; Αν συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό και δούμε την αύξηση όμως, να μην πούμε ότι έγινε ξαφνικά. Τίποτα δεν έγινε ξαφνικά!», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Σημειώνεται ότι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, διεμήνυσε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη, ότι δεν τίθεται θέμα αυστηροποίησης των μέτρων, αλλά αυστηρής τήρησης των ήδη υπαρχόντων, για την αποφυγή του τρίτου lockdown το οποίο όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, θα είναι «επώδυνο» και θα λειτουργήσει καταστροφικά για την πανδημία.

Πηγή: GR TIMES

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *