Κοzanimedia: Ο Μιχάλης Πιτένης γράφει περί εργασιακού εκφοβισμού και λεκτικής βίας – “Μήπως είναι ώρα ν΄αρχίσουμε να μιλάμε και για το κλίμα εκφοβισμού που υπάρχει σε πάρα πολλά εργασιακά περιβάλλοντα;”

Περί εργασιακού εκφοβισμού και λεκτικής βίας…
Μια που τα στόματα άνοιξαν και οι καταγγελίες για σεξουαλική παραβατικότητα και βία απέκτησαν την μορφή χιονοστιβάδας στον χώρο, κυρίως, του θεάτρου, μήπως είναι ώρα ν΄αρχίσουμε να μιλάμε και για το κλίμα εκφοβισμού που υπάρχει σε πάρα πολλά εργασιακά περιβάλλοντα;
Πολλοί εργαζόμενοι, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, βιώνουν φαινόμενα λεκτικής και ψυχολογικής βίας, προσβολής και υποτίμησης της προσωπικότητας τους, αθέμιτες πρακτικές που εμποδίζουν την άσκηση των καθηκόντων τους και εν τέλει τους προκαλούν μια σειρά σοβαρά προβλήματα υγείας.
Το τραγικό είναι πως πολλά απ’ αυτά τα φαινόμενα είναι γνωστά σ’ αυτούς που θα έπρεπε να τα σταματήσουν έχοντας την ανάλογη εξουσία και αν στον ιδιωτικό τομέα δεν το κάνουν καθώς έτσι τους βολεύει ή έτσι κάνουν καλύτερα την δουλειά τους, στον δημόσιο πάντα κρύβεται κάποια πολιτική σκοπιμότητα (σ. σ. ευτελής το δίχως άλλο) από πίσω.
Δεν τρέφω αυταπάτες πως αν αρχίσουν να βγαίνουν στη φόρα και αυτά τα φαινόμενα θα ξυπνήσουμε σύντομα ένα πρωί σ΄ έναν κόσμο όμορφο και αγγελικά πλασμένο. Ελπίζω όμως, και μακάρι να έχει βάση αυτή μου η ελπίδα, πως κάποιοι θα μπουν στην θέση τους για να γλιτώσουν τα όποια θύματα τους. Ίσως γλιτώσουν και οι θύτες καθώς οι ψυχολόγοι συμφωνούν ότι πολλοί απ’ αυτούς κάνουν ό,τι κάνουν λόγω της ανασφάλειας τους και της ανάγκης τους να επιβιώσουν με τον μόνο τρόπο που ξέρουν, τον οποίο ίσως έχουν υποστεί, την κάθε μορφής βία.
Όπως και να ΄χει το πράγμα, τώρα φαίνεται να είναι η κατάλληλη ώρα για ν’ ανοίξουν τα στόματα, μπας και καταφέρουμε να φρενάρουμε και αυτό το τόσο άσχημο φαινόμενο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *