Λάζαρος Μαλούτας: “Η Αποκριά της Κοζάνης είναι οι άνθρωποί της” – Δείτε την παρουσίαση του προγράμματος της φετινής Κοζανίτικης Αποκριάς (βίντεο)

 

Η πανδημία του κορωνοϊού και τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του, έχουν αλλάξει εντελώς την καθημερινότητα και τη ζωή μας. Δυστυχώς, η συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε μας αναγκάζει να βιώσουμε και φέτος το έθιμο της αποκριάς με έναν διαφορετικό τρόπο.

Η Αποκριά της Κοζάνης είναι οι άνθρωποί της. Η καρδιά του εθίμου, η ζωντανή ιστορία του, η φλόγα που κρατά ζωντανή τη μνήμη, είναι όλοι εκείνοι, που συνεχίζουν μια παράδοση εκατοντάδων ετών.

Φέτος αυτή η παράδοση μεταφέρεται στο διαδίκτυο. Η τεχνολογία θα αποτελέσει τον δίαυλο που θα μεταφέρει στις οθόνες όλων την «αίσθηση» της Αποκριάς.

Σίγουρα, αυτό δεν μπορεί να υποκαταστήσει την παραδοσιακή τέλεση του εθίμου. Όμως πρέπει να μείνουμε ασφαλείς, ώστε του χρόνου τέτοιον καιρό να γιορτάσουμε όλοι μαζί, έχοντας αφήσει πίσω μας όλα τα δύσκολα που καλούμαστε τώρα να διαχειριστούμε.

Καλή Αποκριά, με ασφάλεια και προσοχή.

Λάζαρος Μαλούτας
Δήμαρχος Κοζάνης

 

 

 

Σχεδόν ένας χρόνος συμπληρώνεται από την εμφάνιση του SARS-CoV-2, και, δυστυχώς εντέλει, την εγκατάστασή του στις ζωές μας.
Όλα διαφορετικά, θα γλίτωνε η Αποκριά;…

Με τις ζωές μας σε αναστολή, πλέοντας σε αχαρτογράφητα νερά, κληθήκαμε να προχωρήσουμε σε μία σειρά δράσεων υπηρετώντας τα ήθη και τα έθιμα της Κοζανίτικης Αποκριάς.
Με απόλυτη προσήλωση στα υγειονομικά πρωτόκολλα, με σεβασμό στην Παράδοση, ενεργοποιήσαμε με έναν διαφορετικό και ιδιότυπο φέτος τρόπο τους ανθρώπους των φανών και των πολιτιστικών συλλόγων ,τους οποίους ευχαριστούμε για την άριστη συνεργασία!

Βιντεοσκοπώντας τραγούδια των φανών, κασμέρια, μπέντια, τοπικές μπάντες με χάλκινα να παίζουν, θεατρικά στο τοπικό ιδίωμα, συναυλίες των Μάκη Σεβίλογλου, Μανώλη Κουτσονάνου (From Tradition to Jazz) και The Bahalows Band θα προσπαθήσουμε να ζεστάνουμε τις καρδιές των εγκλεισμένων συντοπιτών μας, να δείξουμε πως η Αποκριά αν και σε αναστολή ζει μέσα στις ψυχές των ανθρώπων της, ενώ θα μας μείνει παρακαταθήκη και ένα πλούσιο πρωτογενές υλικό.
Επίσης, με μία σειρά διαδικτυακών δράσεων (διαδραστικά παιχνίδια μέσω zoom, internet Sourdgames, οδηγίες για δημιουργία χειροτεχνιών) θα απευθυνθούμε στα παιδιά μας, στα οποία λείπει τόσο πολύ το παιχνίδι και η ξεγνοιασιά, αυτή την εποχή του webex.
Να μην λησμονήσουμε να ευχαριστήσουμε θερμά, ακόμη, τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών για τη φιλοξενία στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης και τους Ματίνα Πατσάκα, Αργύρη Παφίλη και Κώστα Χρυσάκη για την καταλυτική και αφιλοκερδή βοήθειά τους, με τη γνώση, το μεράκι και την αγάπη τους για την Παράδοση και την Κοζανίτικη Αποκριά.

Γίνκαν όλα μι προυσουχή, κόβιντ-φρί!
Μι μάσκα κι μακρά για να διώξουμι τα στχιά!
Κι τ’χρον’ όλοι αντάμα!

Ζήσης Μάρας

Πρόεδρος Οργανισμού Αθλητισμού, Πολιτισμού & Νεολαίας

 

Φέτος καλούμαστε να γιορτάσουμε με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, λόγω των συνθηκών, τη μεγάλη γιορτή της Αποκριάς, που αποτελεί ένα από τα κυριότερα στοιχεία της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Η συνέχεια της παράδοσης,  επιβάλλει τον εορτασμό της « από απόσταση » , για να φέρει χαρά, γέλιο, ελπίδα και αισιοδοξία σε όλους μας, για ένα καλύτερο αύριο χωρίς φόβο « κοντά» με τους συνανθρώπους μας.  Σας καλούμε, μικρούς και μεγάλους,  να γιορτάσουμε διαδικτυακά όλοι μαζί την Αποκριά μας, να γελάσουμε και να χαρούμε, έστω και έτσι, με την ελπίδα ότι του χρόνου θα γιορτάσουμε και θα γλεντήσουμε από κοντά όλοι μαζί.

Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού

Ελπίδα Κουϊμτζίδου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *