Το Συνδικάτο Οικοδόμων και συναφών Επαγγελμάτων συμμετέχει στην αυτοκινητοπομπή διαμαρτυρίας ενάντια στην απολιγνιτοποίηση το Σάββατο 13 Μαρτίου στις 12:00

Συνάδελφοι/σες,

Ο οδοστρωτήρας της λεγόμενης “δίκαιης” αναπτυξιακής μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών παρελαύνει και δίκαια προκαλεί ανασφάλεια και ανησυχία στην πλειοψηφία του λαού της Δυτικής Μακεδονίας.

Θα μπορούσαν εύλογα, να προκύψουν τα εξής ερωτήματα:

Ποιος δεν θέλει καθαρότερο περιβάλλον, με την παύση των «ρυπογόνων φουγάρων»; Ποιος δεν θέλει να αντικατασταθούν οι επικίνδυνες θέσεις εργασίας της Δ.Ε.Η με περισσότερες (κατά τα λεγόμενα της κυβέρνησης),πιο «καθαρές» και «ακίνδυνες»; Τι το κακό έχουν τα ιδιωτικά επιχειρηματικά σχέδια, δημιουργούν θέσεις εργασίας και στο κάτω – κάτω εμείς θα δώσουμε τα λεφτά, η ΕΕ θα τα δώσει;.

Με βάση τα στοιχεία του σχεδίου «MasterPlan», η αρχική εκτίμηση για τη χρηματοδότησή του είναι τα εξής: 10% επιδοτήσεις, μέσα από την αξιοποίηση του πρώτου πυλώνα του Μηχανισμού (Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ΕΕ), 30% δάνεια με ευνοϊκούς όρους, 40% εμπορικά δάνεια, μέσα από την άντληση χρηματοδότησης από εγχώριους και διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και 20% ίδια κεφάλαια από τους υποψήφιους επενδυτές. Εκτός από αυτά το πλάνο περιλαμβάνει επίσης και ειδική φορολογική ζώνη, φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις, απαλλαγή τελών, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, δάνεια με ευνοϊκούς όρους και εγγυήσεις από το κράτος. Εν ολίγοις χρήματα των λαών της Ευρώπης και του Ελληνικού λαού θα παραδοθούν στα χέρια των μονοπωλίων για τα να κάνουν επενδύσεις που θα τους φέρουν επιπρόσθετα κέρδη.

Είναι προφανές λοιπόν ποιος θα δώσει τα λεφτά και ποιοι τελικά δημιουργούν της θέσεις εργασίας. Δεν φτάνουν όλα τα παραπάνω όμως, οι κυβερνήσεις όλων των προηγούμενων ετών και η σημερινή, έχουν φροντίσει μέσα από διάφορα νομοσχέδια να διασφαλίσουν ακόμη περισσότερο την κερδοφορία των «επενδυτών», θα έχουν εργαζομένους χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με μισθούς πείνας, με ωράριο «ότι κάτσει», με απλήρωτες υπερωρίες που θα παίρνουν «κάποτε», σε ρεπό και από σταθερότητα του τύπου, φύγε εσύ – έλα εσύ.

Όσο για το πόσο υπολογίζουν οι περισσότεροι καπιταλιστές το περιβάλλον, τις συνθήκες εργασίας, και γενικά όλα τα υπόλοιπα πλην της κερδοφορίας τους, φαίνεται από τον τελευταίο χρόνο της πανδημίας που άφησαν ανοχύρωτους τους χώρους δουλειάς, ειδικά τα νοσοκομεία χωρίς επιπρόσθετες προσλήψεις, τα εργοτάξια χωρίς πρόσθετα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής. Η προστασία του περιβάλλοντος καταπατείτε από τις ανεξέλεγκτες παραχωρήσεις εκτάσεων- δασών για την εγκατάσταση ΑΠΕ και τις άλλες βλέψεις για διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων στην περιοχή μας.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καλύτερο για τη ζωή τους από την εφαρμογή του «Master Plan» διότι αυτό συντάχτηκε από αυτούς που στοχεύουν να μετατρέψουν την περιοχή σε πεδίο κερδοφόρων επενδύσεων επιβάλλοντας εργασιακό μεσαίωνα. Μόνο η συντονισμένη μας μαζική πάλη, μέσα από τα σωματεία μας μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια εργοδοσίας – κυβέρνησης.

Με την συμμετοχή μας στην κινητοποίηση παλεύουμε για:

  • Όχι στο κλείσιμο μονάδων και ορυχείων με ταυτόχρονη περιβαλλοντική αναβάθμιση τους
  • Όχι στην ανεργία και την εξαθλίωση – όχι στο εργασιακό μεσαίωνα
  • Όχι στο πανάκριβο ρεύμα και θέρμανση
  • Όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος και την παράδοση ορεινών όγκων και εκτάσεων για τις ΑΠΕ και την καύση απορριμμάτων

Αγωνιζόμαστε για:

  • Δουλειά για όλους – Δουλειά με δικαιώματα
  • Ρεύμα φθηνό για το λαό- Ενέργεια για τις λαϊκές ανάγκες
  • Για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος
  • Για την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *