Παπαευαγγέλου: 20.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα – Στον Πειραιά το υψηλότερο ποσοστό θετικότητας

Η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι ένα χρόνο έπειτα από την ανακήρυξη της πανδημίας, σε όλο τον κόσμο μετράμε 2,5 εκατ. θανάτους.

Στη χώρα μας το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνεται σε πολλές περιοχές, παρά τα μέτρα, κυρίως στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως τη Θεσσολονίκη, αλλά και τη Λάρισα, τα Ιωάννινα και αλλού.

Την περασμένη εβδομάδα έγιναν κατά μέσο όρο 45.000 τεστ ανά ημέρα, με το δείκτη θετικότητας στο 4,5. Είναι η πρώτη φορά το 2021 που ο συγκεκριμένος δείκτης διαμορφώνεται πάνω από το όριο του 4.

Στη χώρα υπάρχουν αυτή τη στιγμή 20.000 ενεργά κρούσματα, εκ των οποίων τα 10.000 στην Αθήνα.

Ιδιαίτερη επιβάρυνση παρουσιάζει ο Πειραιάς, ο οποίος εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό θετικότητας στη χώρα.

Συνολικά 4032 ασθενείς νοσηλεύονταν λόγω κορωνοϊού, με την πίεση στο σύστημα υγείας να είναι ιδιαίτερα αυξημένη στην Αττική. Εκτίμησε δε ότι η πίεση αυτή θα συνεχιστεί τουλάχιστον για 2-3 εβδομάδες ακόμα.

Ενθαρρυντικό είναι ότι υπάρχει εμφανής μείωση του αριθμού των νησηλευομένων ηλικίας άνω των 80 ετών στις ΜΕΘ, γεγονός που αποδίδεται «προφανώς στους εμβολιασμούς».

Ο δείκτης αναπαραγωγής (Rt) είναι «σταθερά και παντού» πάνω από 1, γεγονός που σημαίνει ότι ο κορωνοϊός είναι ανοδική πορεία

www.protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *