Καθαρά Δευτέρα: 10 συνταγές για ένα πλούσιο νηστίσιμο τραπέζι

Τηρήστε την παράδοση που σηματοδοτεί την απαρχή της Σαρακοστής με τραγανή σπιτική λαγάνα, ταραμοσαλάτα, ντολμάδες, όσπρια και πολλών λογιών θαλασσινά.

Από την Καθαρά Δευτέρα και για σαράντα μέρες, όσες κι οι μέρες της δοκιμασίας του Χριστού στην έρημο, οι πιστοί αφήνουν πίσω τις αμαρτωλές συνήθειες και «καθαρίζουν» σώμα και πνεύμα πριν το Πάσχα. Η παράδοση όμως θέλει αυτές οι μέρες της λιτότητας και της αυτοσυγκράτησης να ξεκινούν με φαγοπότι. Η λέξη «κούλουμα», που αναφέρεται στους ζωηρούς υπαίθριους εορτασμούς της Καθαράς Δευτέρας, με τα γλέντια και τοπικά τους έθιμα, είναι σύμφωνα με μια εκδοχή αναγραμματισμός του λατινικού «cumulus», που ανάμεσα σε άλλα σημαίνει «αφθονία». Ακόμη κι αν φέτος, αντί για τις καθιερωμένες εξορμήσεις στην εξοχή, θα πρέπει να περιοριστούμε σε μια βόλτα στην πιο κοντινή πράσινη ανοιχτωσιά, μπορούμε με τα εδέσματα που συντάσσονται κάτω από τη σημαία της Σαρακοστής ναστήσουμε ένα ωραίο οικογενειακό τραπέζι.

Πλούσιο κι ας μην είναι μεγάλο.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *