Τουρκία: Ικανοποίηση για τα συμπεράσματα της ΕΕ, αλλά και μεροληψία υπέρ Ελλάδας – Κύπρου

«Η ΕΕ παραβλέπει τη μαξιμαλιστική στάση και τις μονόπλευρες προκλητικές δραστηριότητες του δίδυμου Ελλάδας-Ε/Κ», υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του για τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, αν και αναφέρει ότι αντικρύζει με ικανοποίηση την προσπάθεια που γίνεται για μια θετική ατζέντα στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, όπως διατυπώνεται στο κείμενο της συνόδου.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «στην έκθεση συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής διαφαίνεται ότι έχουν ασκήσει την επιρροή τους κάποιες χώρες-μέλη με κοντόφθαλμες αντιλήψεις, παρόλο που λαμβάνεται ως βάση η θετική έκθεση που ετοίμασαν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και η Επιτροπή της ΕΕ με τίτλο “Η κατάσταση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας – ΕΕ”».

Διαβάστε ακόμη: Σύνοδος Κορυφής: Το κείμενο των 27 για Τουρκία – Ικανοποίηση στην ελληνική πλευρά

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο η ΕΕ να χαρακτηρίζει παράνομες τις γεωτρήσεις της χώρας μας και της ΤΔΒΚ στην ανατολική Μεσόγειο και να παραβλέπει τη μαξιμαλιστική στάση και τις μονόπλευρες προκλητικές δραστηριότητες του διδύμου Ελλάδας-Ε/Κ ή να μην τις αποτρέπει στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Η ΕΕ δεν έχει δικαιοδοσία στο θέμα αυτό.

Οι αναφορές για την Κύπροαπό την άλλη πλευρά, αποτελούν προάσπιση των συμφερόντων της ε/κ πλευράς, απέχουν από την πραγματικότητα και δεν συμβάλλουν σε πιθανή συμφιλίωση. Το γεγονός ότι στο κείμενο συμπερασμάτων δεν γίνεται για άλλη μια φορά αναφορά στους Τ/Κ και τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά τους δείχνει ότι η μεροληπτική και προκατειλημμένη στάση της ΕΕ απέναντι στην Κύπρο συνεχίζεται.

Τα θετικά βήματα, που θα κάνει η ΕΕ για τα κοινά μας συμφέροντα, θα αντιμετωπιστούν θετικά από την υποψήφια Τουρκία», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «ως υποψήφια χώρα για διαπραγμάτευση, επιθυμούμε ειλικρινά να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ, με στόχο πάντα την ένταξη και με βάση τη συνεργασία και το αμοιβαίο όφελος. Διότι, ακόμη και η μείωση της έντασης και η διατήρηση των διαύλων διαλόγου είναι δυνατή μόνο με τις προσπάθειες της Τουρκίας και πολλών κρατών-μελών της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι θεμιτή η προσδοκία μας από την ΕΕ, όπως λάβει συγκεκριμένα και εποικοδομητικά μέτρα στη βάση της θετικής ατζέντας. Το γεγονός ότι αυτά τα βήματα -με βάση το κείμενο της συνόδου κορυφής εξαρτώνται από κάποιες καταστάσεις και αναβάλλονται μέχρι τον Ιούνιο, ελπίζουμε ότι δεν θα προκαλέσει την απώλεια αυτής της θετικής δυναμικής».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι αναμένει από την ΕΕ να ανοίξει τα κεφάλαια 23 και 24 σύμφωνα με το νέο πλαίσιο στρατηγικής για τη διεύρυνση.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την επίλυση περιφερειακών κρίσεων σε περιοχές όπως η Λιβύη, η Συρία, ο Νότιος Καύκασος. Η συνεργασία με την ΕΕ σε αυτά τα θέματα θα συμβάλει στην ενίσχυση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας και στην προώθηση των κοινών μας συμφερόντων. Από αυτήν την άποψη, είμαστε υπέρ της άμεσης έναρξης καθιερωμένων μηχανισμών διαλόγου υψηλού επιπέδου, όχι μόνο για  περιφερειακά θέματα και ζητήματα υγείας, αλλά και για όλους τους τομείς που εξυπηρετούν τα κοινά μας συμφέροντα, όπως η οικονομία, η ενέργεια, οι μεταφορές, η αντιτρομοκρατία, η μετανάστευση και η ελευθέρωση της βίζας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ethnos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *