40 χρόνια Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση: Τα περιβαλλοντικά στοιχήματα που κέρδισαν οι Βρυξέλλες

Από τις χωματερές και τη διαχείριση των σκουπιδιών στην αναγέννηση της λίμνης Κάρλας και του ποταμού Ασωπού. Το ευρωπαϊκό στοίχημα της απολιγνιτοποίησης και η συνέχιση των αναδασώσεων. Μιλούν ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός Προστασίας του Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς και οι περιφερειάρχες Πελοποννήσου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Κλείσιμο πάνω από 1.000 χωματερών σε όλη τη χώρα, αναγέννηση της λίμνης Κάρλα, ζωή στον Ασωπό ποταμό και ευρείες αναδασώσεις είναι μερικά από τα στοιχήματα που έβαλε και κέρδισε η Ευρώπη στη χώρα μας τα τελευταία 40 χρόνια, βοηθώντας στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Πίσω από το πράσινο αποτύπωμα και τις ιστορίες επιτυχίας δεκάδων περιβαλλοντικών έργων στην Ελλάδα «κρύβονται» εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που δαπάνησαν οι Βρυξέλλες με τελικό στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Και οι προκλήσεις δε σταματούν εδώ. Επόμενο μεγάλο στοίχημα της Ε.Ε. η απολιγνητοποίηση και η ομαλή μετάβαση της Μεγαλόπολης στην Πελοπόννησο και της Δυτικής Μακεδονίας στην νέα εποχή.

Πελοπόννησος: Από τις ανεξέλεγκτες χωματερές στην απορρύπανση με 100 εκατ. ευρώ από τον κουμπάρα της Ε.Ε.

Δεκαέξι χρόνια μετά την πρώτη καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη λειτουργία 1.125 παράνομων χωματερών, η χώρα προσπαθεί να συμβαδίσει τα τελευταία χρόνια με τον ευρωπαϊκό τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων. Ενδεικτικό είναι ότι η Πελοπόννησος, η «βασίλισσα» των χωματερών στην χώρα με τις περισσότερους επίσημους και ανεπίσημους σκουπιδότοπους, βρίσκεται κοντά στην οριστική θεραπεία ενός χρόνιου περιβαλλοντικού ζητήματος.

Ανεξέλεγκτες χωματερές σε όλη την Ελλάδα
Intime

Ο μακρύς δρόμος της «εξαφάνισης» και αποκατάστασης δεκάδων χωματερών στην περιοχή ξεκίνησε από το 2006, αξιοποιώντας η Περιφέρεια ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία ξεπερνούν μέχρι στιγμής τα 100 εκατ ευρώ. «Η Περιφέρειά μας είναι γεμάτη από δεκάδες και μη καταγεγραμμένους σκουπιδότοπους. Είναι πάρα πολλές οι χωματερές που είχαν αποκατασταθεί τα προηγούμενα χρόνια και άρχισαν να ρίχνουν σκουπίδια στις αποκατεστημένες χωματερές γιατί δεν είχαν που να τα πάνε» δήλωσε στο ethnos.gr ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας. Όπως εξήγησε ο ίδιος, το πρόγραμμα κλεισίματος των χωματερών θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. «Υπάρχει χρηματοδότηση για να αποκαταστήσουμε τρείς ακόμη χωματερές μια στην ανατολική Μάνη, μία στην Τρίπολη-που είναι και η μεγαλύτερη-και μία στην Ερμιονίδα από το πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’».

Πρότυπη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων
Intime

Η βασίλισσα των χωματερών που αποκτά το μεγαλύτερο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα

Εκτός, όμως, από την «εξαφάνιση» των χωματερών, η Πελοπόννησος έβαλε στην άκρη και τις διαμάχες δημάρχων οι οποίοι αντιδρούσαν εδώ και χρόνια στην υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ. Με χρηματοδότηση συνολικά 125 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 62,5 εκατ. ευρώ προέρχονται από επιδότηση ΕΣΠΑ, ξεκίνησε εδώ και τρεις μήνες η υλοποίηση του νέου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, του μεγαλύτερου του είδους στη χώρα.

Παναγιώτης Νίκας: Κλείνουμε οριστικά τα ζητήματα με τις ανοιχτές χωματερές

«Ήδη τα έργα κατασκευάζονται και οι 3 βασικές μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) και ισάριθμων χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) σε ΑρκαδίαΜεσσηνία και Λακωνία, καθώς και δύο σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε Κορινθία και Αργολίδα έχουν μπει σε διαδικασία υλοποίησης. Και πριν από το καλοκαίρι θα γίνει υποδοχή σκουπιδιών σε περιοχές που έχουν σοβαρά προβλήματα. Τους προσεχείς μήνες θα κλείσουμε οριστικά τα ζητήματα με τις ανοιχτές χωματερές» πρόσθεσε ο κ. Νίκας.

Πρότυπη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων
Intime

Σύμφωνα με το σχέδιο, ιδιώτες θα αναλάβουν για τα επόμενα 28 έτη την διαχείριση των απορριμμάτων Κορινθίας, Αρκαδίας, Αργολίδας, Μεσσηνίας και Λακωνίας. Με τον τρόπο αυτό θα σταματήσει και η μεταφορά σκουπιδιών από την Πελοπόννησο σε μονάδες επεξεργασίας στην Άμφισσα και στην Κοζάνη. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του, θα παράγει πράσινη ενέργεια, με αποτέλεσμα να αποτελεί περιβαλλοντική υποδομή με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.

Η υλοποίηση του έργου με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής, επιλύει το περιβαλλοντικό πρόβλημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με προφανή οφέλη στον τουρισμό, την εκπαίδευση και τη νέα ποιοτική γεωργία, που είναι στρατηγικός στόχος για τη χώρα. Στο έργο αναμένεται να δημιουργηθούν 600 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο, 200 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας και μεγάλος αριθμός παράλληλων θέσεων εργασίας. Με την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, διασφαλίζεται η συμμόρφωση με τις κείμενες και ευρωπαϊκές νομοθεσίες, ενισχύεται η προστασία του περιβάλλοντος και προβλέπεται βελτίωση της ποιότητας ζωής και των συνθηκών υγείας των πολιτών.

Πρότυπη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων
Intime

Κάρλα: Πως η Ευρώπη πίστεψε στην αναγέννηση μιας αποξηραμένης λίμνης

Ο 84χρονος Ζήσης Χατζηζήσης γεννήθηκε στα Κανάλια και μέχρι τα 25 του χρόνια τον ζούσε η λίμνη Κάρλα– καθώς ήταν ψαράς. Ήταν ένας από τους εκατοντάδες ψαράδες που ζούσαν από τη λίμνη μέχρι και το 1960. Το ρολόι του χρόνου, ωστόσο, σταμάτησε απότομα τη δεκαετία του 1960, όταν το ελληνικό κράτος αποφάσισε την αποξήρανσή της με αποτέλεσμα πολλοί από τους ψαράδες της περιοχής επειδή έχασαν τη δουλειά τους να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό.

Εξήντα χρόνια αργότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση «πίστεψε» στην αναγέννηση της Λίμνης, επένδυσε 250 εκατ. ευρώ για το σκοπό αυτό και από το 2018 η ζωή στην λίμνη Κάρλα επέστρεψε. Η επαναφορά της ζωής της Κάρλας-του δεύτερου μεγαλύτερου υγροτόπου της Ευρώπης– αποτελεί πιλότο για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, αφού συνδυάζει περιβαλλοντική προστασία και αναπτυξιακή δυναμική.  Είναι ένα ορατό σύμβολο της ευρωπαϊκής πολιτικής συνοχής, μία μεταμόρφωση, όχι απλώς της λίμνης αλλά μιας οικονομίας.

Τελετή εγκαινίων του περιβαλλοντικού έργου της επαναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας στο νομό Λάρισας
Intime/Τελετή εγκαινίων του περιβαλλοντικού έργου της επαναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας στο νομό Λάρισας

Η συνέχεια: εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *