Σωματική άσκηση για την παιδική ηλικία (της Δήμητρας Φασούλα)

Η γυμναστική παίζει σημαντικό ρόλο σε όλους τους τομείς, ανεξάρτητα από την ηλικία. Όλοι μπορούν να ασχοληθούν έχοντας ποικίλα οφέλη. Κάθε άνθρωπος εντάσσει την άσκηση στην καθημερινότητά του για διάφορους λόγους όπως για αποκατάσταση, ηρεμία, κ.λπ.

Από τις πιο νεαρές ηλικίες τα παιδιά αρχίζουν να ασχολούνται με κάποιο άθλημα, ξεκινώντας από το σχολείο.

Διανύοντας τα χρόνια της τεχνολογίας, τα παιδιά αφιερώνουν πολύ από τον χρόνο τους διασκεδάζοντας μέσα από μία οθόνη. Η αιτία αυτού είναι η μεταφορά αρκετών παιχνιδιών σε πληκτρολόγια και τηλεχειριστήρια. Επομένως η αύξηση του ποσοστού της παιδικής παχυσαρκίας ευθύνεται σε αυτό.

Η καθιστική ζωή είναι καταστροφική, αφού, εφόσον υιοθετηθεί στην παιδική ηλικία, συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή.

Η εικόνα του σύγχρονου παιδιού το παρουσιάζει να αποφεύγει να εντάξει την άθληση στην ζωή του.

Οι άνθρωποι που περιβάλλουν το παιδί, μπορούν να συμβάλουν θετικά στο δύσκολο έργο του, με το να του συμπαραστέκονται, να το παρακινούν συνεχώς να συνεχίσει να προσπαθεί και να το επιβραβεύουν σε κάθε θετικό αποτέλεσμα της προσπάθειάς του, ακόμη και αν αυτό είναι μικρό.

Η άσκηση είναι πολύ ευεργετική, διότι βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους ενώ παράλληλα δημιουργεί μία αίσθηση ευεξίας και έχει θετική επίδραση στην καλή ψυχική και κοινωνική προσαρμογή του παιδιού.

Σε αυτήν την προσπάθεια μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια η οικογένεια, η οποία έχει τη δυνατότητα να παίξει το ρόλο του προτύπου, με το να ασχολείται με την φυσική άσκηση και δείχνοντας στο παιδί ότι πρόκειται για μία ευχάριστη διαδικασία.

Το παιδί χρειάζεται να έχει το δικαίωμα επιλογής του είδους της άσκησης, ώστε να συμφωνεί με την ιδιοσυγκρασία του και τις δυνατότητές του.

Η άθληση, για να φέρει αποτέλεσμα, πρέπει να είναι ευχάριστη και όχι καταναγκαστική ή ιδιαίτερα κουραστική.

Η γυμναστική λειτουργεί θετικά στην υγεία του παιδιού, βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική αντοχή, αυξάνει την μυική μάζα, προστατεύει από τραυματισμούς,  βελτιώνει την ευλυγισία τους και βοηθά στην διατήρηση του βάρους. Η άθληση συμβάλλει στην καταπολέμηση του άγχους και το παιδί μαθαίνει να εκτονώνει την ένταση από το σώμα του και ταυτόχρονα να ελέγχει το στρες.

Επομένως οι γονείς σαν πρότυπα πρέπει να εντάξουν πρώτα από όλα οι ίδιοι στην ζωή τους την γυμναστική, ώστε τα παιδιά να ακολουθήσουν τα βήματά τους και να αποκτήσουν μία υγιή καθημερινότητα. Με μικρά βήματα προσπάθειας θα γίνει η συνήθειά τους και αυτό θα τους καθιστά πιο χαρούμενους και επαρκής, χωρίς να εξαρτιούνται από την ευχαρίστηση μιας κρύας οθόνης, ένας εικονικός “κόσμος”.

Ζήστε την πραγματικότητα, αφιερώστε χρόνο στο παιδί σας, δείτε το να αναπτύσσεται ευχάριστα και να είστε περήφανοι για αυτό που οι ίδιοι δημιουργήσατε!

ΦΑΣΟΥΛΑ ΔΗΜΗΤΡΑ

Personal Trainer

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *