“Πράσινη Επιχειρηματικότητα και Bιώσιμη Aνάπτυξη στη Δυτική Μακεδονία” -Ο πρόεδρος του ΣΔΑΜ απαντά στους πολίτες

Με την ανοικτή διαδικτυακή εκδήλωση-φόρουμ με τίτλο “Πράσινη Επιχειρηματικότητα και Bιώσιμη Aνάπτυξη στη Δυτική Μακεδονία” και την επίσημη παρουσίαση της πλατφόρμας ασύγχρονης – εξ αποστάσεως εκπαίδευσης: https://elearning.oenef.eu/, ολοκληρώθηκε το έργο «Οργάνωση και Επιχορήγηση Δράσεων Προώθησης της Πράσινης Επιχειρηματικότητας μέσω Καινοτόμων Δράσεων στη Μακεδονία και Θράκη», που υλοποιήθηκε από τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας – Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας και χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης).

 

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου τέθηκαν ερωτήματα που αφορούν το μείζον ζήτημα για τη Δυτική Μακεδονία που σχετίζεται με το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Στο συγκεκριμένο θέμα τα ερωτήματα των πολιτών τέθηκαν υπόψιν του Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής ΣΔΑΜ κ. Κωστή Μουσουρούλη ο οποίος υλοποιώντας τη θέση που εξέφρασε στο Φόρουμ έδωσε απαντήσεις.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Mουσουρούλη για την άμεση ανταπόκριση και συνεισφορά του στον δημόσιο διάλογο. Τα ερωτήματα και οι απαντήσεις έχουν ως ακολούθως:

– Συγχαρητήρια για την διοργάνωση! Εξοικονόμηση νερού πρωτεύον ζήτημα. Να αποφευχθεί η αλόγιστη χρήση υδάτινων πόρων! Πολλές περιοχές το στερούνται εδώ και χρόνια (βλ. Θεσσαλία) ενώ είναι το κέντρο των καλλιεργήσιμων εκτάσεων! Η Δυτική Μακεδονία που έχει άφθονο πρέπει να το αξιοποιήσει κατάλληλα, ώστε να το έχει για πολλά χρόνια!

Η Εθνική Στρατηγική για την διαχείριση υδάτινων πόρων, έχει αποτυπωθεί στα Εγκεκριμένα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής, ανά υδάτικό διαμέρισμα, με την Δυτική Μακεδονία, να αποτελεί το ένατο κατά σειρά (ΥΔ09).  Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στην σελίδα της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων (ΕΓΥ) και συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα : http://wfdver.ypeka.gr/el/management-plans-gr/approved-management-plans-gr/gr09-approved-gr/. Σε μελλοντική αναθεώρηση των σχετικών σχεδίων, και κατά την διάρκεια της διαβούλευσης τους, θα μπορέσετε να καταθέσετε αναλυτικά τις απόψεις σας.

Ειδικότερα και όσον αφορά την χρηματοδότηση δράσεων ορθής διαχείρισης υδάτινων πόρων, μεταξύ αυτών και η εξοικονόμηση νερού, από Ευρωπαϊκούς πόρους (Περιφερειακά/Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα), η επιλεξιμότητα τους συνδέεται με την ικανοποίηση μέτρων  του σχεδίου διαχείρισης, και όπως αυτά εξειδικεύονται περαιτέρω στα Προγράμματα και στις σχετικές Προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων από τους αρμόδιους φορείς.

Όσον αφορά το εδαφικό σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ) Δυτικής Μακεδονίας, έχουν προβλεφθεί δράσεις βελτίωσης και αναβάθμισης δημοσίων υποδομών διαχείρισης υδάτινων πόρων (ύδρευση/αποχέτευση/αντιπλημμυρικά) καθώς και Αξιοποίηση / δημιουργία φραγμάτων / ταμιευτήρων / λιμνοδεξαμενών και ανάπτυξη / εκσυγχρονισμός αρδευτικού δικτύου, με ταυτόχρονη προώθηση δράσεων για την γεωργία ακριβείας, καθώς η εξοικονόμηση στην άρδευση θα επιφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη.

 

 – Συγχαρητήρια για την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Θα ήθελα να προσθέσω ότι ο τουρισμός είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για την ανάπτυξη της περιοχής μας και με την μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, με την κατάλληλη εξωστρέφεια και κινητροδότηση τουριστικών επιχειρήσεων και υιοθέτηση από τους Δήμους συγκεκριμένων ενεργειών τουριστικής προβολής και δημιουργία επιχειρησιακού σχεδίου. Ευχαριστώ.

 

Ο τουρισμός έχει αναδειχθεί, μεταξύ άλλων ως ο κλάδος που θα συμβάλλει τα μέγιστα στον οικονομικό μετασχηματισμό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Η σημασία του τουρισμού έχει επισημανθεί τόσο στο σχέδιο δράσης για την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση (master –plan), όσο και στο σχετικό εδαφικό σχέδιο, αναγνωρίζοντας την ανάγκη αναπροσαρμογής των πρώην λιγνιτικών πεδίων, και κατ’ επέκταση του παραγωγικού μοντέλου, στην λογική μιας ισόρροπης ανάπτυξης.

 

Η σύνδεση της Αγροδιατροφής με τον τουρισμό, ένα πρότζεκτ που θα τρέξει πιλοτικά το επόμενο διάστημα, μπορεί να δώσει κάποιες λύσεις. Πρέπει να συμμετέχουμε ως Φλώρινα. Έχουμε ως τόπος πολλά ποιοτικά προϊόντα που μπορούν να απορροφηθούν όχι στην περιοχή αλλά και αλλού. Προϋπόθεση βέβαια αποτελούν τα συνεργατικά σχήματα. Οι ΑΠΕ δεν πρέπει να μονοπωλήσουν τη μεταλιγνιτική περίοδο, δεν θα λύσουν πλην της κατασκευής τους, το πρόβλημα ανεργίας. Ευχαριστώ για το βήμα και συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία!

 

Η αναπροσαρμογή του παραγωγικού μοντέλου, εδράζεται σε πέντε (5) πυλώνες ανάπτυξης, όπως αναλυτικότερα περιγράφονται στο σχέδιο δράσης (master-plan) απολιγνιτοποίησης. Επιγραμματικά :

 

  • Καθαρή ενέργεια,

 

  • Βιομηχανία, βιοτεχνία και εμπόριο,

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *