2η Ψηφιακή Μετάβαση σε Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

Την Πέμπτη αργά το βράδυ προς ξημερώματα Παρασκευής 09/04/2021, θα πραγματοποιηθεί από κοινού και από τους δύο παρόχους επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, την ΕΡΤ και την Digea, η δεύτερη ψηφιακή μετάβαση, όπως αυτή προβλέπεται από τον ανανεωμένο Χάρτη Συχνοτήτων που εκπόνησε η Πολιτεία και αφορά τις περιοχές: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα.
 ΟΙ ΝΕΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ:

ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ:

  1. MΕTAΞΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ,
  2. ΤΣΟΤΥΛΙ ΚΟΖΑΝΗΣ,
  3. ΥΔΑΤΟΠΥΡΓΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ,
  4. ΒΟΥΝΑΣΣΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

ΕΡΤ: Συχνότητες= 28, 29
DIGEA-ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ: Συχνότητες= 25, 26, 32
DIGEA-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ: Συχνότητες= 41

ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ:

  1. ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
  2. ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
  3. ΚΕΛΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
  4. ΠΥΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΕΡΤ: Συχνότητες=34, 35
DIGEA-ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ: Συχνότητες =23, 26, 32
DIGEA-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΜΒΈΛΕΙΑΣ: Συχνότητες=40

Οι σημαντικότερες αλλαγές από τις 09/04/2021 σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση θα είναι:

1) H δυνατότητα παρακολούθησης για πρώτη φορά των Ιδιωτικών Καναλιών Πανελλαδικής Εμβέλειας σε εικόνα Υψηλής Ευκρίνειας-High Definition.

2) H δυνατότητα παρακολούθησης των Ιδιωτικών Καναλιών Πανελλαδικής Εμβέλειας σε εικόνα Τυπικής Ευκρίνειας-Standard Definition. Αυτό σημαίνει ότι τα κανάλια θα Πανελλαδικής Εμβέλειας θα αποθηκευτούν δύο φορές στους δέκτες μας, οπότε θα είναι προτιμότερο οι τηλεθεατές να επιλέξουν να αποθηκεύσουν στην τηλεόρασή τους τα κανάλια που θα φέρουν το σήμα HD δίπλα στο όνομα του καναλιού.

3) H συγκέντρωση των Ιδιωτικών Περιφερειακών Καναλιών σε μιά συχνότητα όπου θα εκπέμπουν σε εικόνα Τυπικής Ευκρίνειας -Standard Definition

4) Η χειροτέρεψη της λήψης σήματος των Ιδιωτικών Καναλιών (Εθνικής και Περιφερειακές εμβέλειας) λόγω αλλαγών στις τεχνικές ρυθμίσεις εκπομπής της DIGEA (για τα HD: 64QAM, 1/4, 3/4 ενώ για τα SD: 64QAM, 1/4, 3/4 , με το μέγιστο bit rate=χωρητικότητα να διαμορφώνεται στα 22,394 Mbps) κάτι που θα επηρεάσει περισσότερο τη λήψη όλων των Ιδιωτικών καναλιών,  σε ορισμένες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, που λαμβάνουν μέχρι σήμερα το ψηφιακό σήμα μέσω ανάκλασης.

Αυτό συμβαίνει διότι πλέον θα απαιτείται μεγαλύτερη χωρητικότητα σε μια συχνότητα σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση για τους λόγους ότι:

• θα  υπάρχουν περισσότερα κανάλια SD σε μια συχνότητα (συχνότητες 32,41,40) αλλά και

• η παρουσία 4 καναλιών HD σε μια συχνότητα, απαιτεί μεγαλύτερη χωρητικότητα για να εκπέμπεται το κάθε κανάλι με ικανοποιητική εικόνα HD.

• χρησιμοποιείται με οδηγία της Κυβέρνησης το παρωχημένο ψηφιακό σύστημα εκπομπής DVB-T, σε σχέση με το εξελιγμένο σύστημα DVB-T2, κάτι που θα απαιτούσε την αγορά νέου ψηφιακού δέκτη για τις παλιότερες τηλεοράσεις αλλά θα εξασφάλιζε μεγαλύτερη χωρητικότητα και μεγαλύτερη εμβέλεια σήματος. Οπότε η DIGEA θα πρέπει να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ  δυνατού σήματος εκπομπής και υψηλού bit rate=χωρητικότητας που απαιτείται να έχει μια συχνότητα.

5) H ΕΡΤ θα τοποθετήσει πλέον και ψηφιακούς πομπούς για την εκπομπή και του Β’ πακέτου καναλιών (πλήν του κέντρων εκπομπής Μεταξάς Κοζάνης και Αγιος Αθανάσιος Καστοριάς που λειτουργούν ήδη) και στο κέντρο εκπομπής Κλεισούρας Καστοριάς (θα καλύπτει την περιοχή της Εορδαιάς), στο κέντρο εκπομπής Υδατοπυργός Γρεβενών (θα καλύπτει την πόλη των Γρεβενών), στο κέντρο εκπομπής Κέλλη Φλώρινας. Δεν θα τοποθετήσει προσωρινά μέχρι την παραλαβή νέων πομπών, ψηφιακούς πομπούς για το Β πακέτο στα κέντρα εκπομπής Τσοτύλι του Ν. Κοζάνης, Βουνάσα του Ν. Γρεβενών και Πύλης του Ν. Φλωρίνης.

Τα πρώτα συμπεράσματα δείχνουν ότι πλέον η πλειοψηφία των κατοίκων Δυτικής Μακεδονίας θα μπορεί να παρακολουθεί  την εικόνα όλων των καναλιών (πλην των περιφερειακών) σε εικόνα Υψηλής Ευκρίνειας.

http://digitaltvwestmacedonia.blogspot.com/2021/03/09042021-2.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *