Δείτε για ποιούς λόγους επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός Νομού το Πάσχα – Τα έκτακτα μέτρα για την απαγόρευση μετακίνησης- Πρόστιμα και εξαιρέσεις

Με την υπουργική απόφαση που αναρτήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 23 Απριλίου κλείνουν τα παραθυράκια για τους επίδοξους εκδρομείς του Πάσχα. Με την νέα ΚΥΑ, που τίθεται σε ισχύ έως και τη Δευτέρα 10 Μαΐου, αυστηροποιείται το πλαίσιο μετακίνησης από νομό σε νομό για να μην υπάρξει διασπορά των κρουσμάτων κορονοϊού στα χωριά τις ημέρες του Πάσχα. Με την νέα ΚΥΑ ορίζονται τα παρακάτω:

  • Προβλέπεται αυστηρό χρονικό πλαίσιο 48 ωρών για να αλλάξει κάποιος νομό και να επιστρέψει στη μόνιμη κατοικία του, κάτι που γίνεται μόνο για περιπτώσεις εργασίας, κηδείας ή για λόγους υγείας.
  • Πλέον οι μετακινήσεις για λόγους υγείας, αποδεικνύονται μόνο με έγγραφο ή παραπεμπτικό από δημόσια δομή υγείας και όχι από ιδιώτη.
  • Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα (μισθωτοί) μπορούν να μετακινηθούν για δουλειά μόνο εάν έχουν μαζί τους το χαρτί από ΕΡΓΑΝΗ. Αν κατά τον έλεγχο, διαπιστωθεί ότι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας ή σε άδεια, θα τους επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα.
  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που μετακινούνται πρέπει να διαθέτουν έγγραφο που να βεβαιώνει την ιδιότητά τους, αλλά και έγγραφο που αποδεικνύει το επαγγελματικό τους ραντεβού.
  • Οι μετακινήσεις για συγκομιδή προϊόντων (π.χ μάζεμα ελιάς) δεν προβλέπονται με κανέναν τρόπο κατά την περίοδο του Πάσχα.
  • Οι μετακινήσεις για κηδεία, γίνονται μόνο με προσκόμιση της ληξιαρχικής πράξης θανάτου
  • Μετάβαση σε μόνιμη κατοικία επιτρέπεται με το Ε1, όμως δεν επιτρέπεται η επιστροφή στα αστικά κέντρα μετά την περίοδο του Πάσχα.

Μετάβαση διαζευγμένων γονέων στη μόνιμη κατοικία τους επιτρέπεται μόνο εάν ο μετακινούμενος γονέας έχει μαζί του α) στην περίπτωση διαζυγίου, αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, β) στην περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) και εγ) σε κάθε περίπτωση, πρόσφορα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου, όπως τίτλο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο.

Εάν κάποιος πιαστεί από τους αστυνομικούς να έχει δηλώσει ψευδώς ότι κατά την περίοδο του Πάσχα θα μετακινηθεί για κάποιο λόγο που δεν προβλέπεται το πρόστιμο έχει φτάσει στα 500 ευρώ.

 

Δείτε εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *