Εστίαση: Στο “περίμενε” για το… δώρο του κράτους – Πόσο θα καθυστερήσει η είσπραξη

Ανεβάζουν ρολά οι επαγγελματίες της εστίασης στις 3 Μαΐου, αλλά για να βάλουν στο Ταμείο την ενίσχυση που τους υποσχέθηκε το κράτος για τα … πρώτα έξοδα θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή: Όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης η εκταμίευση των επιχορηγήσεων για τα έξοδα των πρώτων μηνών επαναλειτουργίας θα … πάρει χρόνο.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σε ραδιοφωνική του συνέντευξη έκανε λόγο για περίπου ένα με ενάμιση μήνα αναμονής μέχρι να δουν τα περιβόητα κεφάλαια επανεκκίνησης στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους οι επιχειρηματίες της εστίασης.

Χρήματα βεβαίως που οι επαγγελματίες χρειάζονται εδώ και τώρα προκειμένου να προμηθευτούν τα απαραίτητα προϊόντα και να ξεκινήσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης εκτίμησε πως οι προμηθευτές των επαγγελματιών της εστίασης θα αναγνωρίσουν τις δυσκολίες και με τη σειρά τους θα… κάνουν υπομονή μέχρι να «ξεμπλοκάρει» η κρατική βοήθεια.

Γιατί «γκρινιάζουν» οι επαγγελματίες της εστίασης

Σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις δεν έχει τα απαραίτητα κεφάλαια να «ζεστάνει τις μηχανές» και να πάρει μπροστά και αυτό -σύμφωνα πάντα με τα όσα λένε επαγγελματίες- είναι το μεγάλο «στοίχημα» για την επόμενη μέρα. Ήδη πάντως υπάρχει γκρίνια, καθώς οι επιχειρήσεις επιθυμούσαν το κράτος να τους έχει ήδη δώσει τα χρήματα προτού ανεβάσουν ρολά ώστε να καλύψουν τα κόστη των παραγγελιών που απαιτείται να κάνουν σε πρώτες ύλες.

Και όπως λένε παράγοντες της αγοράς μέχρι τα ποσά που τους αναλογούν να εκταμιευθούν οι επιχειρηματίες του κλάδου θα κληθούν να καλύψουν το κόστος των πρώτων ημερών λειτουργίας χωρίς να υπάρχουν επαρκή ταμειακά διαθέσιμα.

Ενστάσεις υπάρχουν και για την ημερομηνία που αποφασίστηκε να ανοίξουν τα καταστήματα: Πολύ δύσκολα θα γεμίσουν με τις αναγκαίες προμήθειες τα ράφια και τα ψυγεία, καθώς έχουν προηγηθεί αργίες και ο εφοδιασμός θα πρέπει να ξεκινήσει νωρίτερα.

Όπως τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες «ο χρόνος είναι λίγος ειδικά για τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν λειτούργησαν με delivery το προηγούμενο διάστημα και παρέμειναν εντελώς κλειστές».

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τα 100.000 ευρώ

Σε κάθε περίπτωση η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων που αφορούν στις επιχορηγήσεις για τα «πρώτα έξοδα» γίνεται προσπάθεια να ανοίξει κοντά στις 5 Μαΐου: Οι επαγγελματίες θα μπορούν να διεκδικήσουν τα ποσά που τους αναλογούν μέσα από τo www.ependyseis.gr

Η συγκεκριμένη δράση θα είναι ανοιχτή για αιτήσεις έως 31 Ιουλίου ώστε να έχουν δικαίωμα να ενταχθούν σε αυτή και εποχικές επιχειρήσεις που εδρεύουν σε τουριστικές περιοχές. Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν και νεοσύστατες επιχειρήσεις και συγκεκριμένα όσες θα έχουν κάνει έναρξη εργασιών ως την ημερομηνία προκήρυξης της δράσης.

Η δράση χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και αφορά επιχειρήσεις, μικρομεσαίες και μεγάλες, που έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα της εστίασης. Περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019. Για τις επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί εντός του 2019 ή εντός του 2020 το ποσό της ενίσχυσης ορίζεται ως εξής ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού της:

[(κύκλος εργασιών 2019 ή 2020)/αριθμός ημερών λειτουργίας ]*365*7%.

Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

1 comment for “Εστίαση: Στο “περίμενε” για το… δώρο του κράτους – Πόσο θα καθυστερήσει η είσπραξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *