H συνταγή της ημέρας: Πασχαλινά τσουρέκια!!!

Της Τάσας Θεοχαροπούλου

Υλικά (για 3 μεγάλα τσουρέκια):

1 κιλό και 300γρ αλεύρι για τσουρέκια
1 καλουπάκι μαγιά νωπή
1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος
1,5 φλιτζάνι ζάχαρη
6 αυγά
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλιά κοφτή μαχλέπι
1 φλιτζάνι γάλα
1 κουτ. γλυκού κοφτή αλάτι

Εκτέλεση:

1. Ζεσταίνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό και λιώνουμε την μαγιά
2. Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι αλεύρι και ανακατεύουμε να γίνει ένας πηχτός χυλός
3. Σκεπάζουμε με μια λαδόκολλα και τυλίγουμε με μια κουβέρτα την λεκάνη και αφήνουμε να φουσκώσει τουλάχιστον 2 ώρες
4. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το λιωμένο βούτυρο.
5. Βράζουμε το μαχλέπι σε ενα φλιτζανάκι του καφέ νερό το σουρώνουμε και το ρίχνουμε στο αλεύρι
6. Προσθέτουμε τα αυγά, την ζάχαρη, το ξύσμα και το προζύμι. Ζυμώνουμε καλά να ενωθούν τα υλικά και να γίνει μαι μαλακή ζύμη
7. Ξανατυλίγουμε με την λαδόκολλα και την κουβέρτα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί
8. Την ξαναζυμώνουμε και χωρίζουμε σε κομμάτια. Πλάθουμε τα τσουρέκια σε κουλόυρα ή πλεξούδες
9. Βουτυρώνουμε μια λαμαρίνα και τα τοποθετούμε. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε ζεστό μερος να φουσκώσουν.

10. Αλείφουμε με εναν κρόκο αυγου και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή αμύγδαλα ασπρισμένα ή ζάχαρη. Ψήνουμε στους 200 για 30 λεπτά περίπου

*Αν θέλουμε να τα κάνουμε γεμιστά, απο τις 3 λωρίδες της πλεξούδας θα ανοίξουμε την μια, που θα βάλουμε στο κέντρο, με έναν πλάστη ισα ίσα να πατικωθεί και ή θα πασπαλίζουμε με νιφάδες κουβερτούρας ή μερέντα ή πούρε κάστανο ή μαρμελάδα.
Επίσης μπορούμε αντί για μεγάλο τσουρέκι να κρατήσουμε την ζύμη και να την πλάσουμε είτε σε μπαλίτσες (γεμιστές η σκέτες) και να γίνουν σαν ψωμάκια ή να τα κάνουμε σαν κουλούρια στρόγγυλα

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *