Εκδηλώσεις “Αγίας Μαρίνας 2012” στη Λευκόβρυση! Θέατρο-μουσική-χορός-πανηγύρι: 7ήμερες εκδηλώσεις-Όλο το πρόγραμμα

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις «Αγία Μαρίνα 2012» από τον Ιστορικό Λαογραφικό Σύλλογο Λευκόβρυσης «Διγενής Ακρίτας», που ξεκίνησαν χθες Κυριακή. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο 21 Ιουλίου έχει ως εξής:

 Δευτέρα 16 Ιουλίου, 9.30 μ.μ. , Κεντρική Πλατεία. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ορχήστρα των Αφιερωμάτων

Ένα μοναδικό μουσικό αφιέρωμα, σας υποσχόμαστε μια πολύ όμορφη εκδήλωση, ανάλογη με αυτές που έχει συνηθίσει στο κοινό της η ορχήστρα των αφιερωμάτων, η οποία έχει πραγματοποιήσει μοναδικές βραδιές -αφιερώματα.

Η βραδιά περιλαμβάνει τραγούδία από το λαϊκό, το ρεμπέτικο και το έντεχνο τραγούδι. Τραγούδια γνωστά και αγαπημένα από όλςυς, των γνωστών συνθετών Σταύρου Ξαρχάκου και Δήμου Μούτση , “ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΕΛΛΑΣ”.

Η ορχήστρα με διάθεση θα κάνει, ότι μπορεί για να ανεβάσει το κέφι του κόσμου προκειμένου ο κόσμος να περάσει καλά και να διασκεδάσει. Στη συναυλία συμμετέχουν:

Μουσικοί: Στράτος Εμμανουηλίίίης (μπουζούκι], Μπάμπης Αποστολίδης (μπουζούκι), Γιάννης Σταμπολίδης (μπουζούκι), Παναγ.ώτης Δαγκλή ς (μπουζούκι), Γκανάτσιος Μάρκος (Κιθάρα), Παναγιώτης Ευαγγελάπουλος (κιθάρα), ΘάνοΓ Τρέμης (κοντραμπάσο), Γιώργος Κοτίδης (ακορντεόν), Δημ. Λαδόπουλος (φλάουτο- κλαρίνο), Δέσποινα Σκέντου (Βιολί). Χάρης Τριανταφυλλίδης (Ούτι), Σπύρος Βλάχος (κρουστά}, Φώτης Βακουφτσής (τύμπανα).

Τραγούδι: Κώστας Γεροκώστας, Εύα Σταμπουλίδου, ΣαράντηςΤααρελάκης, Ανθή Κολέτση, Βίκτωρ Κοκαλιάρης, Λένα Ντίνα. Ενορχήστρωση: Δημήτρης Τοιανταφυλλίδης.

Τρίτη 17 Ιουλίου 9.30μ.μ., κεντρική πλατεία.

Η Σόφία Θεοδωρίδου (είσοδος ελεύθερη) παρουσιάζει το έργο της

«Τ’ αχνάρια των ξυπόλυτων ποδιών»

«Πες μου αν με Θυμάσαι»

«Η νύφη Φορούσε Μαύρα»

Ο Ιστορικός Λαογραφικός Σύλλογος «Διγενής Ακρίτας» Λευκόβρυσης και οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ σας προσκαλούν σε μια συνάντηση με την γνωστή συγγραφέα, σε μια: συζήτηση γύρω από το σύνολο του έργου της.

Για την συγγραφέα και το έργο της θα μιλήσουν οι: Σταύρος Γιωλτζόνλου, φιλόλογος και Κόλλιας Αναστάσιος ραδιοφωνικός παραγωγός.

Η χορωδία του συλλόγου υπό την διεύθυνση του Αλέξανδρου Στιβακτή, παρουσιάζει Ακριτικά Τραγούδια του Πόντου , συνοδεία από τους μουσικούς Παντελίδη Βασίλη (τραγούδι, λύρα), Ζυμπά Γιάννη (λύρα), Μεϊχανετσίδη Στέφανο (νταούλι).

Συμμετέχει το βιβλιοπωλείο ΑΛΦΑ.

 

Τετάρτη 18 Ιουλίου, 9.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Η Θεατρική Ομάδα του Ιστορικού Λαογραφικού Συλλόγου «Διγενής Ακρίτας» Λευκόβρυσης θα παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση του Δημήτρη Κεχαΐδη «Το Πανηγύρι», (είσοδος ελεύθερη)

Ο συγγραφέας του έργου, σπουδαίος μάστορας του θεάτρου μας, έχει γράψει έργα που έχουν παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία από τις κρατικές μας σκηνές, Εθνικό Θέατρο, στην Κύπρο και άλλες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής.

Το «Πανηγύρι» είναι ένα έργο με σπάνιες αρετές, με σφυρηλατημένο ελληνικό λόγο, που παρουσιάζει και κρίνει τη σύγχρονη Ελλάδα με τρόπο ρεαλιστικό και ποιητικό. Είναι μια καθαρά ελληνική ιστορία που οι ρίζες της πάνε βαθιά και ανταμώνουν τα κλασικά εργάτου λαού μας.

Το έργο αυτό γράφτηκε σαν αφιέρωμα στους ανθρώπους του κάμπου που εγκαταλείφθηκαν να σβήσουνε στο περιθώριο και τη μοναξιά. Ξεχασμένοι και καταδικασμένο ι στη φτώχια και την αμορφωσιά, θα αναζητήσουν διέξοδο στη φυγή που τους προσφέρει ο ύπνος, το κρασί και το όνειρο για μια καλύτερη ζωή. Οι νεώτεροι, τα πιο ζωντανά κύτταρα, θα καταφύγουν στην καλή. Ανυποψίαστα θύματα κι αυτοί μιας οικονομικής πολιτικής που οδήγησε στην ερήμωση της υπαίθρου και στον υδροκεφαλισμό των αστικών κέντρων.

Αυτή η εσωτερική μετανάστευση του λαού μας βρήκε φιλόξενη υποδοχή στο δημοτικό διαμέρισμα της Λευκόβρυσης. Κάτοικοι απ’ όλης τις περιοχές του Ελληνισμού, τον Πόντο, τη Μικρά Ασία, τα νησιά, την Ήπειρο, τη Κρήτη , τη Μακεδονία, και αλλού μετανάστευσαν στην κοινότητα μας με τα ήθη και τα έθιμα τους, τα τραγούδια και τον πολιτισμό τους.

Σ’ αυτό το έργο, όλοι μας θα βρούμε ένα κομμάτι της ζωής μας, την αρχοντιά και την αξιοπρέπεια της φυλής

Πέμπτη 19 Ιουλίου, 9.30 μ.μ. Υπαίθριο πολυχώρο εκδηλώσεων.

(είσοδος ελεύθερη)

«ηώς καλλιτεχνών και χορευτών»

Μία μουσικό χορευτική βραδιά αφιερωμένη από την νεολαία. Νέοι καλλιτέχνες και χορευτές από την ευρύτερη περιοχή, άγνωστοι στο ευρύ κοινό, βρίσκουν βήμα να εκφραστούν στις εκδηλώσεις του συλλόγου μας. Συμμετέχουν: Μουσικοί: Κεντεμποζίδου Βούλα (λύρα), Παρχαρίδης Κώστας (λύρα), Πουϊκίδης Μιχάλης (λύρα), Μεϊχανετσίδης Στέφανος (νταούλι) Λαφαζανίδης Άγγελος (νταούλι). Τραγούδι: Παντελίδης Βασίλης, Θεοδωρίδης Γιάννης, Καπαγιαννίδης Γιώργος.

*Η Ηώς ήταν καθημερινή πρόδρομος του Ήλιου στον οποία και άνοιγε κάθε αυγή με τα ρόδινα χέρια της τη «θύρα της Ανατολής». Φορούσε στεφάνια με άνθη που τα στόλιζαν πουλιά και με ένα πολύπτυχο πέπλο ανέβαινε στο τέθριππο άρμα της ρίχνοντας άνθη και με υδρίες σκορπούσε ροδόσταμο στη Γη («πρωινή δρόσος»), της οποίας οι σταγόνες άστραπταν σαν διαμάντια στις πρώτες ακτίνες του Ήλιου .Αυτό ήταν το καθημερινό έργο της Ηούς, που εξύμνησαν αρχαίοι Έλληνες ποιητές.

 

Παρασκευή 20 Ιουλίου. 9.30μ.μ.Υπαίθριο πολυχώρο εκδηλώσεων

(είσοδος Ελεύθερη)

Δημοτική Βραδιά, Παρουσίαση Δημοτικών χορευτικών

Η Λεχοβίτικη Κομπανία εδώ και 13 χρόνια με σεβασμό στην παράδοση, στα ήθη και έθιμα θα σας καλύψει μουσικά. Η ορχήστρα με διάθεση θα κάνει ότι μπορεί για να ανεβάσει το κέφι του κόσμου προκειμένου ο κόσμος να περάσει καλά και να διασκεδάσει.. Συμμετέχρυν:

Κοπανίδης Νίκος(κλαρίνο), Σαρβάνης Θόδωρος (σαξόφωνο, τραγούδι), Ταταρίδης Παναγιώτης (μπουζούκι, τραγούδι), Τσένος Γιώργος (τραγούδι, τρομπέτα), Σαρβάνης Μάκης (αρμόνιο), Καραογλάνης Βασίλης (κρουστά).

 

Σάββατο 21 Ιουλίου. 9.30 μ.μ., Υπαίθριο πολυχώρο εκδηλώσεων

(είσοδος ελεύθερη)

Ποντιακό Ξεφάντωμα

Τραγούδι, χορό, ξεφάντωμα, νοσταλγία, δυνατά συναισθήματα, μας υπόσχεται ο Σοφιανίδης Γιώργος με το τραγούδι

του, τον συνοδεύουν:

Παντελίδης Βασίλης (τραγούδι), Πουϊκίόης Μιχάλης (λύρα), Τσακαλίδης Χάρης (λύρα), Παρχαρίδης Κώστας (λυρα),

Αθανασιάδης Κώστας (Κρούσω), Μειχανετσίδης Στέφανος ( Νταούλι), Τσενεβεζίδης Παναγιώτης (Αρμόνιο).

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΟΒΡΥΣΗΣ «ΔΙΓΕΝΗΣ ΑΚΡΙΤΑΣ»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.