Η κ. Πέρκα ξεκίνησε την εισήγησή της με το μέγα θεσμικό ζήτημα – σκάνδαλο του κ. Πάτση, η διαγραφή του οποίου δεν αρκεί όπως χαρακτηριστικά τόνισε η Βουλευτής Φλώρινας και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Πρόκειται για παραβίαση του άρθρου 57 του Συντάγματος, όπως έχει τεθεί το θέμα από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Η Κυβέρνηση απαξιώνει το Κοινοβουλευτικό Πολίτευμα, τους Θεσμούς και το Σύνταγμα. Παράλληλα και σε συνέχεια της απαράδεκτης απόφασης του ΥΠΕΝ της 12ης Αυγούστου για την προτεραιότητα σύνδεσης έργων ΑΠΕ στο δίκτυο και το μοίρασμα πρακτικά του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου σε μεγάλα συμφέροντα, αποκαλύφθηκε σήμερα σκάνδαλο με στημένο διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για φωτοβολταϊκά στην Πελοπόννησο. Έχει αναστατωθεί όλη η αγορά. Δεν μπορεί να μείνουν έτσι αυτά», σημείωσε.
Στη συνέχεια, αναφερόμενη στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου παραθέτοντας το ιστορικό της αισχροκέρδειας, παρατήρησε: «Μέσα σε αυτό το κλίμα, φέρνετε το νομοσχέδιο που αφορά κυρίως στην ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/944 Ε.Ε. για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που έπρεπε να είχε ενσωματωθεί μέχρι τα τέλη του 2020, ώστε να επιτελέσει το ρόλο της ενδυνάμωσης και προστασίας των καταναλωτών, οι οποίοι τα δυο τελευταία τραγικά χρόνια στερήθηκαν δικαιωμάτων που εισάγει η Οδηγία για αυτούς.
Μια εκ των υστέρων νομοθέτηση, προκειμένου να αντέξουν οι επιλογές της κυβέρνησης που όλες διασφάλισαν τα υπερκέρδη των μεγάλων παιχτών εις βάρος των καταναλωτών.
Τι έχει συμβεί λοιπόν τα τελευταία χρόνια που έχει φέρει σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις;
Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019, η κυβέρνηση προχώρησε σε αυξήσεις περί του 20% στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Μέρος αυτής της αύξησης απορροφήθηκε από τη μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος, από 13% σε 6% το β’ εξάμηνο του 2019 που είχε θεσπισθεί από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Όταν το πρώτο εξάμηνο του 2020, λόγω της πανδημίας είχαμε κατάρρευση των τιμών καυσίμων, η κατάρρευση της χονδρικής τιμής δεν μετακυλίστηκε στους καταναλωτές. Η ΔΕΗ πουλούσε 110 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ αγόραζε στα 28 ευρώ, με αποτέλεσμα η εταιρεία με δεσπόζουσα θέση στην αγορά, κράτησε ψηλά τις τιμές.
Παράλληλα εξελίχθηκε ένα ράλι ξεπουλήματος ενεργειακών εργαλείων σύμφωνα με το δόγμα της ΝΔ για «υποαναπτυξιακό» μοντέλο για την Ελλάδα, σε μία ευρωπαϊκή οικογένεια που κάνει ακριβώς το αντίστροφο. Επαναδημοτικοποιεί, επανακρατικοποιεί δηλαδή τα στρατηγικής σημασίας δίκτυα και υποδομές. Τη μία μέρα εκχωρήθηκε το σύνολο των δικτύων φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και την επόμενη μέρα το 49% του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ), με τους «επενδυτές» να μην αναλαμβάνουν κανένα ρίσκο, αλλά να απολαμβάνουν μόνο σταθερά εγγυημένα έσοδα με αποδόσεις που συγκαταλέγονται στις υψηλότερες στην Ευρώπη.
Ακολουθεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ώστε ανενόχλητη να ηγείται της κερδοσκοπίας και των καρτέλ αποστασιοποιημένη από τον κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο ως Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
Στη συνέχεια, με την εφαρμογή του μοντέλου-στόχου (target model) το Νοέμβριο του 2020, υπήρξαν πολλές καταγγελίες από την ενεργοβόρο βιομηχανία, για χειραγώγηση της αγοράς, και η ίδια η ΡΑΕ με πόρισμά της υπολογίζει υπερκέρδη 67 εκ. ευρώ και προτείνει την ανάκτηση και επιστροφή τους, με νομοθετική ρύθμιση, την οποία κατέθεσε ως τροπολογία η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, αλλά η κυβέρνηση δεν τη δέχτηκε.
Κατόπιν, από τον Ιούλιο του 2021- πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία- και μετά, με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από την Έκθεση της Επισκόπησης Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αγορές ενέργειας και φυσικού αερίου για το γ’ τρίμηνο του 2021, προκύπτει ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ανέβαιναν ανεξάρτητα από την τιμή του φυσικού αερίου. Για αυτό λέμε ότι τα υπερκέρδη πρέπει να υπολογιστούν και για το χρονικό διάστημα Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2021.
Τον Αύγουστο του 2021 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η ληστρική και καταχρηστική Ρήτρα Αναπροσαρμογής που εκτόξευσε τις τιμές και σώρευσε υπερκέρδη για τους καθετοποιημένους προμηθευτές», κατέληξε.
Σχετικά με τα υπερκέρδη στην ενέργεια και την φορολόγησή τους, σημείωσε: «Ακόμα περιμένουμε την φορολόγηση κατά 90% των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών. Εμείς τα υπολογίσαμε: 2,2 δις από Ιούλιο 2021-Ιούνιο 2022 και η ΡΑΕ λέει 927 εκ. Δεν έχετε φορολογήσει ούτε ένα ευρώ! Όπως δεν έχουν φορολογηθεί τα σημαντικά κέρδη της ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε., που από 37.770 εκατ. ευρώ το 2019, έφτασαν τα 334.957 εκατ. ευρώ το 2021. Ούτε βέβαια ένα ευρώ από τα διυλιστήρια, όπου επίσης τα υπερκέρδη ξεπερνούν το 2022 το 1,79 δισ. ευρώ, με τη μέθοδο υπολογισμού της ΕΕ. Εδώ ο πήχης της φορολόγησης κατεβαίνει στο 33%».
Σχετικά με τη δήθεν ανακούφιση των πολιτών από τους υπέρογκους λογαριασμούς, παρατήρησε: «Τον Ιούλιο φέρατε ένα νομοσχέδιο που προσπαθήσατε να κοροϊδέψετε τον κόσμο και μια τροπολογία τάχα αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής, ενώ στην πραγματικότητα την ενσωματώσατε στην κυμαινόμενη τιμή και οι τιμές αυξήθηκαν παραπάνω από πριν που υπήρχε η ρήτρα!
Θεσμοθετήσατε και έναν προσωρινό μηχανισμό, έναν κόφτη στα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, τα οποία επιτρέψατε τόσους μήνες να υπάρχουν, μόνο που στην απόφαση σας, θέσατε υψηλές τιμές σε υδροηλεκτρικά, λιγνίτη και φυσικό αέριο, συντηρώντας τα υπερκέρδη.
Η δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και ο περιβόητος κόφτης υπερκερδών είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέας γενιάς υπερκερδών, στη λιανική αυτή τη φορά, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Μόνο για το Σεπτέμβριο του 2022 υπολογίσαμε 485 εκατομμύρια ευρώ νέα άδικα υπερκέρδη στην προμήθεια ρεύματος. Μόλις τα αποκαλύψαμε ο κ. Υπουργός κατόπιν εορτής, λέει ότι θα τα ανακτήσει και αυτά…κάποτε.
Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και 1,1 δισ. ευρώ άδικες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος (Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022), αφού ο Ειδικός Λογαριασμός των ΑΠΕ σώρευσε τεράστια πλεονάσματα λόγω του ράλι στη χονδρεμπορική και η κυβέρνηση θα μπορούσε να αναστείλει ή να μειώσει το ΕΤΜΕΑΡ. Αντίστοιχα θα μπορούσε, να μειώσει τις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που παρουσίασαν υπερπλεόνασμα, λόγω της υλοποίησης έργων διασυνδέσεων και της μείωσης του κόστους ΥΚΩ.
Για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος των καταναλωτών, σημείωσε: Επιμένουμε και τεκμηριώνουμε ότι επιδοτείτε την αισχροκέρδεια με λεφτά των καταναλωτών. Οι επιδοτήσεις προέρχονται από χρήματα που πληρώνουν οι ίδιοι οι πολίτες, μέσω άδικων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και υπερείσπραξης φόρων από όλο το φάσμα της αγοράς. Τα χρήματα συγκεντρώνονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και στον κρατικό προϋπολογισμό και ένα μέρος τους επιστρέφεται στους καταναλωτές εν είδη επιδότησης για να ξαναπληρώσουν υπέρογκους λογαριασμούς Δεν παρεμβαίνετε στην πηγή, εκεί που δημιουργούνται τα υπερκέρδη και έχετε δεσμεύσει τη χώρα σε ένα φαύλο κύκλο υπερχρεώσεων και επιδοτήσεων.
Χωρίς να επικεντρώνουμε στο μέγεθος των επιδοτήσεων που εξαγγείλει η κυβέρνηση, το οποίο προφανώς και είναι ελλιπέστατο και άδικο, πρέπει να τονίσουμε ότι είναι και στρατηγικά προς τη λάθος κατεύθυνση.
Για παράδειγμα, δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να ανακοινώνει την κάλυψη (έστω κα ελλιπή) της αύξησης των τιμών πριν αυτές συμβούν, καθώς αυτή η δέσμευση σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς επιταχύνει την διαδικασία της αύξησης, αφού ο πάροχος ξέρει πως όσο και αν αυξήσει τις τιμές, η κατανάλωση είναι πιθανό να παραμείνει σταθερή.
Έπειτα, τεκμηριώνοντας με στοιχεία για τις θλιβερές πρωτιές της χώρας στην ενεργειακή ακρίβεια, σημείωσε: «Ο οργανισμός της ΕΕ για τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας (ACER) ανέδειξε, παρά τις επιδοτήσεις μαμούθ, ότι η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο “πραγματικό” οικιακό κόστος ηλεκτρισμού στην Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων φόρων, τελών και επιδοτήσεων.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για το Α’ Εξάμηνο του 2022, η Ελλάδα έχει την ακριβότερη τιμή (χωρίς φόρους, ρυθμιζόμενες χρεώσεις και επιδοτήσεις) σε όλη την Ευρώπη και βρίσκεται στη 2η (για μη οικιακούς), κάτι που λειτουργεί εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και παραγωγής και 10η (για οικιακούς) θέση αντίστοιχα όσον αφορά στην τελική τιμή (μαζί με φόρους, ρυθμιζόμενες χρεώσεις και επιδοτήσεις). Όσον αφορά στον ενεργειακό πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση στην Ευρωζώνη, με 53,3%, πολύ παραπάνω από το μέσο όρο (40,8%), τροφοδοτώντας ένα νέο κύμα ανατιμήσεων που σαρώνει την αγορά και τα πορτοφόλια των νοικοκυριών. Η Ελλάδα πρώτη στην ακρίβεια στην Ευρώπη στην προημερήσια αγορά, όταν μάλιστα οι τιμές μειώνονταν στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών.
19/10 : 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα η Ελλάδα όταν οι διασυνδεδεμένες με εμάς αγορές, η Ιταλία και η Βουλγαρία, είχαν αντίστοιχα 175 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
23/10: Ελλάδα 263,72- Βουλγαρία 182,65 – Ιταλία 103,85
Με αυτές τις τιμές συσσώρευσαν υπερκέρδη οι ενεργειακές εταιρείες από τους λογαριασμούς των καταναλωτών και από τις επιδοτήσεις».
Τέλος, καταλήγοντας για την κατάσταση που έχει φέρει η κυβέρνηση τη χώρα, σημείωσε: «Πιστεύατε ότι το αόρατο χέρι της αγοράς θα λύσει τα προβλήματα και θα κατεβάσει τις τιμές. Αποδείχθηκε όμως για ακόμα μια φορά καταστροφικό.
Δεν ξέρω πραγματικά πόσο αντιλαμβάνεστε την κρισιμότητα των πραγμάτων. Καταστρέφετε την παραγωγική βάση της χώρας. Οι αγρότες θα πάψουν να καλλιεργούν, οι κτηνοτρόφοι σφάζουν τα κοπάδια τους, οι ΜμΕ λιμοκτονούν και κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, οι δε Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για τις αυξημένες επιδοτήσεις σε μικρομεσαίους επαγγελματίες, αγρότες και αρτοποιεία δεν έχουν ακόμα εκδοθεί, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ΑΠΕ με την απόφασή σας εν μέσω 15 Αυγούστου προσπαθούν με προσφυγές να βρουν το δίκιο τους και τα νοικοκυριά εύχονται και ευχόμαστε όλοι να επιβιώσουν τον σκληρό χειμώνα που έρχεται.
Δεν πάει άλλο. Παραιτηθείτε, παραδεχθείτε το τραγικό σας επίλογο και φύγετε όσο είναι ακόμα καιρός. Ίσως έτσι η ιστορία βρει κάποιο ελαφρυντικό για εσάς. Είναι άδικο και βαρύ η παράταξή σας να χρεωκοπήσει τη χώρα για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια. Αφήστε τη διακυβέρνηση της χώρας σε δυνάμεις που μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη με δικαιοσύνη, υπευθυνότητα και δουλειά».
Δείτε εδώ το βίντεο: