Η συζήτηση ξεκίνησε με αναφορά στις επερχόμενες εκλογές, με αφορμή και τις σχετικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού. Η κα Πέρκα σημείωσε ότι οι «αναποφάσιστοι» αποτελούν πάντα μια μερίδα των πολιτών. Η μεγάλη πλειοψηφία όμως του ελληνικού λαού παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον όλες τις εξελίξεις, οι εκλογές άλλωστε είναι σημαντικό μέσον που έχει ο πολίτης να καθορίσει το μέλλον του. Όσο κι αν τα υπόλοιπα τρέχοντα θέματα είναι πολύ σημαντικά, οι πολίτες ενδιαφέρονται εξίσου και για το πότε θα διεξαχθούν εκλογές, αλλά κυρίως ενδιαφέρονται για την επόμενη κυβέρνηση και το πρόγραμμά της, διότι η κοινωνία ζει πάρα πολύ δύσκολα.
«Τα στοιχεία της Eurostat σε ό,τι αφορά στη φτώχεια, στον κίνδυνο και στη διεύρυνση των ανισοτήτων είναι αποκαλυπτικά. Παράλληλα όμως, ζούμε καθημερινά και μια απίστευτη ενεργειακή ακρίβεια, η οποία δεν είναι «εισαγόμενη», μπορεί να την εντείνει ο πόλεμος, αλλά έχει ξεκινήσει από πολύ νωρίτερα. Σε αυτή την ακρίβεια, η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν παρεμβαίνει, αντίθετα, σε ό,τι αφορά την ενέργεια, επιδοτεί την αισχροκέρδεια. Αυτό γίνεται επίσης και μέσω των έμμεσων φόρων, οι οποίοι είναι αυξημένοι – για παράδειγμα, ο ΦΠΑ μόνο για το 2022 έφτασε 4.1 δισ. ευρώ, ενώ στον προϋπολογισμό του 2023 είναι ακόμα μεγαλύτερος, με 800 εκ. επιπλέον έσοδα από ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες, είτε ως καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, είτε ως φορολογούμενοι, πληρώνουν αυτή την αισχροκέρδεια.
Γι’ αυτό και οι εκλογές είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, όπως ιδιαίτερα σημαντικά είναι και τα θέματα της δημοκρατίας και των θεσμών της, τα οποία και δεν πρέπει να υποτιμούμε. Και αναφέρομαι σε σχόλια του τύπου «ποιος ασχολείται με τις λίστες Βαξεβάνη». Δεν είναι «λίστες Βαξεβάνη», οι υποκλοπές είναι ένα μείζον πολιτικό θέμα που έχει κυριαρχήσει στην πολιτική συζήτηση. Πέρα από το Documento, αποκαλύψεις έκανε και το Βήμα και η Καθημερινή και ο κ. Τέλλογλου, η ερευνητική δημοσιογραφία φέρνει στο φως συνεχώς νέα στοιχεία.
Αν λοιπόν αυτά τα θέματα της δημοκρατίας – η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, του κ. Κουκάκη και του κ. Σπίρτζη – αν τυχόν αφήνουν αδιάφορη την κοινωνία, τότε έχουμε πρόβλημα. Κι αυτό, διότι από το δημοκρατικό πολίτευμα και από τη λειτουργία των θεσμών εξαρτάται η ευημερία του λαού, εξαρτάται και το πώς θα μοιραστεί ο πλούτος. Η αναδιανομή του πλούτου και η μεγάλη διεύρυνση των ανισοτήτων που παρατηρείται έχουν να κάνουν με τη δημοκρατία και τη διαφάνεια. Τον τελευταίο καιρό έχουμε αντιμετωπίσει απίστευτα φαινόμενα και αναφέρομαι στον πρώην πια Βουλευτή της ΝΔ, τον κ. Πάτση, ο οποίος αγόρασε με 4 εκατομμύρια, κόκκινα δάνεια 64 εκ. ευρώ προκειμένου να κερδοσκοπήσει, ενώ ο γιος του ήταν υπεύθυνος στη ΝΔ για τα κόκκινα δάνεια. Όλα αυτά αφορούν τον ελληνικό λαό. Ακούγονται κι άλλα ονόματα κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις, ελπίζουμε να μη δούμε κι άλλο βουλευτή και θέλω να τονίσω ότι δε χαιρόμαστε μ’ αυτά. Οτιδήποτε τέτοιο βγαίνει στην επιφάνεια από μέλος του Κοινοβουλίου ή από στέλεχος οποιουδήποτε κόμματος, κάνει ένα κομμάτι του λαού να πιστεύει ότι δεν αξίζει να ασχολείται με το σύνολο των πολιτικών. Και φυσικά, η διαγραφή δε φτάνει, αλοίμονο αν η ΝΔ δε διέγραφε ένα «κοράκι» σαν τον κ. Πάτση».
Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι είναι εφικτή η αυτοδυναμία της ΝΔ, ενώ με την απλή αναλογική δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έθεσε το ερώτημα, πώς το ένα γίνεται και το άλλο όχι. Παράλληλα υπενθύμισε ότι η πτώχευση της χώρας και η είσοδος στα μνημόνια ήταν αποτέλεσμα αυτοδύναμων κυβερνήσεων. «Όλη η Ευρώπη έχει κυβερνήσεις συνεργασίας και η απλή αναλογική αποτελεί έναν νόμο δημοκρατικότατο, για να αρχίσει πια αυτή η κουλτούρα και στη χώρα μας, δεν μπορούμε να μένουμε τόσο πίσω σε όλα», σημείωσε δηκτικά.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σε ό,τι αφορά την πολιτική ευθύνη για τις υποκλοπές, η κα Πέρκα επανέλαβε ότι η πολιτική ευθύνη ανήκει στον Πρωθυπουργό, γι’ αυτό άλλωστε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον καλεί εδώ και 4 βδομάδες στη Βουλή, για να δώσει απαντήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης όμως κρύβεται, δεν αναλαμβάνει την ευθύνη, για εκείνον φταίει πάντα κάποιος άλλος και ο ίδιος δεν γνωρίζει τίποτα. Ανέφερε για μια ακόμα φορά το σχέδιο της κυβέρνησης, που πρώτη της κίνηση ήταν η μεταφορά της εποπτείας της ΕΥΠ στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στη συνέχεια η τροπολογία για να τοποθετηθεί ο κ. Κοντολέων Διοικητής της ΕΥΠ, αφού δε διέθετε τα απαιτούμενα προσόντα και τέλος η τροπολογία για την ΑΔΑΕ, όπου πλέον ο παρακολουθούμενος δεν μπορεί να ζητήσει στοιχεία για το λόγο για τον οποίο παρακολουθείται.
«Όλα αυτά δείχνουν μια μεθόδευση, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να πείσει πια κανέναν ότι δεν έχει την ευθύνη και δεν ήξερε. Ένας υπεύθυνος Πρωθυπουργός, με βάση τα στοιχεία που έχουν προκύψει, θα έπρεπε τουλάχιστον να ψάξει για περαιτέρω στοιχεία μέσω των παρόχων και να πάρει πίσω την τροπολογία της ΑΔΑΕ. Ειδικά για τον κ. Ανδρουλάκη που θα πάρει την 3η εντολή, πώς θα προχωρήσουμε σε εκλογές, με υποψήφιο κάποιον που παρακολουθείτο πιθανόν για λόγους εθνικής ασφάλειας; Μέχρι σήμερα, το ερώτημα γιατί τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ παραμένει αναπάντητο.
Υπάρχουν και βουλευτές της ΝΔ που νιώθουν άβολα με το πώς χειρίζεται η κυβέρνηση τις υποκλοπές. Τα πράγματα είναι δύσκολα για τη ΝΔ και θα γίνουν πιο δύσκολα, γιατί το μεγάλο σκάνδαλο δεν είναι μόνο αυτό που έγινε, είναι η συγκάλυψη που επιχειρείται εδώ και καιρό. Γίνεται Επιτροπή στη Βουλή και καλύπτονται πίσω απ’ το απόρρητο, γίνεται Εξεταστική Επιτροπή και δεν απαντάει κανείς, γιατί πάλι επικαλούνται το απόρρητο».
Ανεξάρτητα από την τοποθέτηση της κας Πέρκα, «απάντηση» σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης για το θέμα των υποκλοπών δόθηκε δια στόματος Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος σε παλαιότερο βίντεο που προβλήθηκε στην εκπομπή (https://youtu.be/dhf1PBvMQTI) και με αφορμή αιτιάσεις ότι ο Αλέξης Τσίπρας όταν ήταν Πρωθυπουργός σχεδίαζε τάχα να φέρει την ΕΥΠ υπό την εποπτεία του, δήλωνε εμφατικά ότι «αυτό είναι συγκέντρωση εξουσιών πέρα από ό,τι σου επιτρέπει μια δημοκρατία, τέτοιες πρακτικές γίνονται στη Βόρεια Κορέα».