Για την ενεργειακή κρίση
Όσο και να επιδοτεί η κυβέρνηση την ακρίβεια, γιατί περί αυτού πρόκειται, αν δεν παρέμβει στις αιτίες που τη δημιουργούν, το πρόβλημα συνεχώς θα οξύνεται και αν ποτέ σταθεροποιηθούν οι τιμές, θα είναι πολύ ψηλά. Εμείς από την αρχή έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, όπως είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη, η αύξηση του κατώτατου μισθού – όχι αυτή η ελάχιστη και ανεπαρκέστατη – και ένα πλαφόν στις τιμές της χονδρεμπορικής.
Η ΕΕ έχει κάνει δύο εργαλειοθήκες προς τα κράτη μέλη, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται όλα τα παραπάνω μέτρα, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει πάρει κανένα από τα μέτρα αυτά, τη στιγμή που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, η μία μετά την άλλη, τα λαμβάνουν.
Σχετικά με το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση συνεχίζει αυτή την πολιτική, παρά τις αντιδράσεις
Η κυβέρνηση εξυπηρετεί τα συμφέροντα που τη στηρίζουν, δε θέλει να μειώσει τα υπερκέρδη αυτών των λίγων. Κάποια στιγμή υπήρξε μια παραδοχή αυτών των υπερκερδών, γιατί ήρθε στη Βουλή μια τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, η οποία προέβλεπε τη σύσταση ενός μηχανισμού εποπτείας από τη ΡΑΕ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο οποίος δεν έγινε όμως ποτέ.
Αργότερα και μέχρι πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης μας έλεγε ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια, δεν υπάρχουν υπερκέρδη, ώσπου τελικά παραδέχτηκε – μετά από την παρέμβαση και της Ευρώπης – ότι ίσως και να υπάρχουν και ότι η κυβέρνηση θα το δει και θα το εξετάσει. Με βάση τους υπολογισμούς μας, παρακολουθώντας τις τιμές που βγάζει η ΡΑΕ, από τη διαφορά της τιμής παραγωγής του ηλεκτρικού με την τιμή της χονδρεμπορικής, υπολογίσαμε για το 8μηνο περίπου 1.5 δισεκατομμύριο υπερκέρδη.
Η ρήτρα αναπροσαρμογής, είναι ρήτρα «κλοπής». Μάλιστα αν αυτή η ρήτρα υπήρχε τον Αύγουστο του 2020 που είχαμε κατάρρευση των τιμών ορυκτών καυσίμων λόγω και του covid, θα είχαμε μείωση των λογαριασμών. Τότε η ΔΕΗ πουλούσε 4 φορές πάνω, έκανε τον «λαγό», αντί να συγκρατήσει τις τιμές. Διότι μέσα στους παίκτες που κερδίζουν είναι και η ίδια η ΔΕΗ, η οποία έχει απωλέσει βέβαια και τον δημόσιο και τον κοινωνικό της χαρακτήρα.
Μιλάμε για μια ολόκληρη πολιτική στη χώρα μας, τη στιγμή που βλέπουμε ότι στην Ευρώπη – όπου δεν εφαρμόζουν και καμιά αριστερή πολιτική – έχουν καταλάβει την αξία των δικτύων, των εργαλείων στον τομέα της ενέργειας και σε άλλους τομείς και σταδιακά επανακρατικοποιούν ή επαναδημοτικοποιούν τέτοια εργαλεία. Είμαστε η μόνη χώρα που εν μέσω ενεργειακής κρίσης δίνουμε και τον ΔΕΔΔΗΕ, αφαιρείται το Δ, το δημόσιο δηλαδή από τη ΔΕΗ και μάλιστα με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που ήταν μια απαράδεκτη ενέργεια. Αυτά ο κόσμος πρέπει να τα μάθει, να τα παρακολουθεί και πρέπει να έχουμε αντίδραση και νομική και πολιτική. Εμείς βεβαίως τα αναδεικνύουμε στη Βουλή, αλλά δυστυχώς τα κεντρικά ΜΜΕ τέτοια νέα τα κρύβουν.
Για το αν τα υπερκέρδη θα πρέπει να επιστραφούν στους πολίτες
Κανονικά όλα αυτά τα υπερκέρδη, εφόσον εντοπιστούν – μη μας λένε ότι δεν μπορούν, αφού η ΡΑΕ πρέπει να επιτελέσει το ρόλο της – πρέπει να επιστραφούν στους καταναλωτές. Εντωμεταξύ ο Πρωθυπουργός εξαγγέλλει μέτρα για την άνοιξη! Όταν θα περάσει το κρύο και όταν ήδη νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν καταχρεωθεί και δεν βγαίνουν.
Η επιστροφή των υπερκερδών περιλαμβάνεται στην εργαλειοθήκη της ΕΕ. Σε ό,τι αφορά τις εξαιρέσεις που πέτυχε η Ιβηρική, να πω ότι αυτό θα μπορούσε σήμερα, χθες, να εφαρμοστεί και στη χώρα μας, γιατί δεν έχει γεωγραφικό προσδιορισμό. Με αυτή τη μέθοδο μιλάμε για άμεση μείωση των λογαριασμών κατά 50%.
Για τη δυσχερή θέση των πολιτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς
Η κατάσταση είναι χειρότερη από την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Και ας μας λέει η κυβέρνηση ως αντεπιχείρημα ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, ότι εμείς μιλάμε για «λεφτόδεντρα» κτλ. Η ουσία είναι ότι έρχεται η στιγμή που δεν μπορείς να λάβεις από αυτόν που δεν έχει. Δεν μπορεί να έχει έσοδα το κράτος, όταν δεν μπορεί να πληρώσει ο πολίτης, γιατί ο πολίτης πραγματικά δεν μπορεί να πληρώσει όλες αυτές τις υποχρεώσεις.
Η ακρίβεια σε όλα τα είδη συνεπάγεται και αύξηση του ΦΠΑ. Εμείς υπολογίσαμε ότι τα έσοδα του κράτους από αυτή την αύξηση είναι περίπου 500 εκ., δηλαδή πληρώνουν οι πολίτες και εισπράττει από το ΦΠΑ το ίδιο το κράτος. Δεν είναι πολιτική αυτή για την κοινωνία, για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι μια πολιτική ακραία νεοφιλελεύθερη, ανάλγητη, που εξυπηρετεί πάρα πολύ όμως την ίδια στιγμή μερικά μεγάλα συμφέροντα, τα οποία στη χώρα μας είναι λίγα, ξέρουμε ονόματα και επίθετα. Είναι και πρόκληση για παράδειγμα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ με μισθό 360 χιλιάδες ευρώ το χρόνο να κάνει βίλες. Είναι προκλητικοί.
Για το τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε σχέση με το φ/α αν ήταν κυβέρνηση σ’ αυτή τη συγκυρία
Εμείς έχουμε μια τελείως διαφορετική προσέγγιση για το ενεργειακό μίγμα. Σε καμιά περίπτωση δε θα είχαμε αυξήσει την εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο. Είμαστε υπέρ της απολιγνιτοποίησης και ο προγραμματισμός μας ήταν κάθε μονάδα που θα έκλεινε, να αντικαθίστατο από ΑΠΕ. Και ως βουλευτής Φλώρινας, έχω καταγγείλει επανειλημμένως την επιλογή της κυβέρνησης να κοπεί η τηλεθέρμανση για να μπει φ/α στα σπίτια και δικαιώθηκα πολύ νωρίτερα απ’ ότι περίμενα.
Δεν θα είχαμε βρεθεί σ’ αυτή τη θέση, να έχουμε τέτοια εξάρτηση από το φ.α. Να πούμε ότι αυτή τη στιγμή η μόνη χώρα που αύξησε την εξάρτησή της από το φ.α. είμαστε εμείς, οι υπόλοιπες σιγά σιγά έχουν λιγότερη εξάρτηση, γιατί βλέπουν και την πράσινη μετάβαση. Η κυβέρνηση όμως αφενός δεν προχώρησε καθόλου τις ΑΠΕ, γιατί δεν έχουν κάνει ακόμα το Ειδικό Χωροταξικό, γιατί δεν έχουν κάνει ακόμα την αποθήκευση ενέργειας, ώστε να δώσουν οι ΑΠΕ ενεργειακή ασφάλεια. Και τελικά τι έκαναν, ουσιαστικά με πρόσχημα την απολιγνιτοποίηση και την πράσινη μετάβαση αντικατέστησαν τους λιγνίτες με φ.α.
Την επόμενη μέρα που ελπίζουμε ότι θα είμαστε εμείς κυβέρνηση, θα πρέπει φυσικά να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Θα ξεκινήσουμε με έναν πολύ σοβαρό σχεδιασμό που ήδη τον έχουμε και είχαμε ξεκινήσει και ως κυβέρνηση, να γίνεται σταδιακά η αντικατάσταση του λιγνίτη, χωρίς να προκαλεί τον «ξαφνικό θάνατο» στις λιγνιτικές περιοχές, χωρίς να διακυβεύεται η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και φυσικά να έχουμε και ένα λογικό κόστος στην τιμή ενέργειας.
Με τα μέτρα που ανέφερα πριν, σταδιακά θα γινόταν η απεξάρτηση και από το φ.α. Τώρα έχουμε 4 νέες μονάδες φ.α. και θα μπει και η Πτολεμαϊδα 5, δηλαδή σε λίγο καιρό θα είμαστε η χώρα του φ.α., την ίδια στιγμή που αυτό ως ορυκτό καύσιμο αποσύρεται από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν μπορεί οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης που δεν έχουν ούτε τόσο ήλιο ούτε τόσο αέρα να έχουν μεγάλη παραγωγή από ΑΠΕ και εμείς να βάζουμε φ.α. Έχουμε το λιγνίτη, πιο αργά, πιο σταθερά, με όρους, θα προχωρούσαμε.
Για τις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για εξόρυξη υδρογονανθράκων
Το θέμα των εξορύξεων είναι επίσης ένα θέμα που η συγκυρία δεν το ευνοεί και πάλι θα αναφερθώ στην πράσινη μετάβαση. Είναι σαφές ότι η αγορά, οι εταιρίες, βλέπουν και το μέλλον, δε σχεδιάζουν για το σήμερα, γιατί προσδοκούν και σε κέρδη. Γι’ αυτό και φεύγουν κάποιες εταιρίες από αυτόν τον τομέα και δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς. Να σημειώσω εδώ ότι τα οικόπεδα που ξεκινάνε οι έρευνες, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, είναι αυτά που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τις συμβάσεις κτλ.
Και να πούμε για πολλοστή φορά ότι αυτό δεν είναι ένα θέμα που θα λύσει σήμερα ή αύριο τα προβλήματα, είναι πολύ μακροπρόθεσμο, είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση και δεν ξέρω αν στην παρούσα συγκυρία είναι κάτι που μπορεί να δώσει την οποιαδήποτε λύση. Είναι και οικονομικό το θέμα, γιατί όλα τα deals, όλα τα παιχνίδια, όλα τα ρίσκα, προέρχονται από την αγορά ορυκτών καυσίμων, όχι από τις ΑΠΕ, για παράδειγμα σε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα, δε θα σου αυξήσει κανείς την τιμή.
Σε ένα μέλλον όχι πολύ μακρινό, ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να έχουμε αυτή την πράσινη μετάβαση, αλλά με όρους δίκαιους, έτσι ώστε η μετάβαση να αφορά τις τοπικές κοινωνίες, να έχουν όφελος. Έχουμε ολόκληρο σχεδιασμό γι’ αυτό, για να απεξαρτηθούμε πραγματικά από τα ορυκτά καύσιμα.
Δείτε εδώ το video: