Πριν από μερικές ημέρες ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη χορήγηση του 9δύναμου εμβολίου κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και για την πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου. Το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει ήδη κριθεί ασφαλές και αποτελεσματικό για τη μείωση των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας και του πρωκτού που οφείλονται στον HPV. Η χρήση του ως προληπτικού μέτρου για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου αναμένεται να αποτρέψει μεγάλο αριθμό νέων περιστατικών και θανάτων.
«Κάθε χρόνο εκατομμύρια άτομα μολύνονται από τον HPV, έναν ιό DNA τύποι HPV έχουν ταξινομηθεί μέχρι σήμερα, εκ των οποίων οι 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 68, 69 και 73 είναι υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου. Αυτοί εκτιμάται ότι προκαλούν σχεδόν το 100% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, περίπου το 90% των περιπτώσεων καρκίνου του πρωκτού και το 40% των καρκίνων του αιδοίου, του κόλπου και του πέους», εξηγεί ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Δρ. Χρήστος Στάμου, και συνεχίζει: «Τελευταία έχει αναφερθεί σημαντική αύξηση του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, γεγονός που προέλκυσε το ενδιαφέρον των επιστημόνων, οι οποίοι έστρεψαν τις έρευνές τους στην ανεύρεση της αιτίας». Διαπίστωσαν ότι ορισμένοι, που αναπτύσσονταν κυρίως σε μη καπνιστές άντρες ηλικίας 40-60 ετών, είχαν προκληθεί από τον HPV και όχι από το έντονο κάπνισμα ή την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. Σε αντίθεση με τους συνηθισμένους καρκίνους κεφαλής και τραχήλου, αυτοί ήταν κάπως πιο δεκτικοί στη θεραπεία και συχνά είχαν καλύτερα αποτελέσματα από εκείνους προκαλούνταν από τις δύο αυτές επιβλαβείς συνήθειες.
«Με τον όρο “καρκίνος κεφαλής και τραχήλου” περιγράφεται το σύνολο των όγκων που αναπτύσσονται στο στόμα, στον στοματοφάρυγγα, τον λάρυγγα και τον τράχηλο (λαιμό), στις αμυγδαλές και τους σιελογόνους αδένες, στη μύτη και τους παραρρίνιους κόλπους. Έχει βρεθεί ότι οι προαναφερόμενοι τύποι HPV ευθύνονται για τουλάχιστον το 12% των καρκίνου του φάρυγγα, το 3% του στόματος και το 30-60% των περιπτώσεων στοματοφαρυγγικού καρκίνου», διευκρινίζει ο Δρ. Στάμου.
Για την αποτροπή της μόλυνσης έχουν αναπτυχθεί εμβόλια που προστατεύουν από τέσσερις έως εννέα από τους συνηθέστερους τύπους του ιού. Το 9δύναμο εμβόλιο κατά του HPV προστατεύει τους 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 και 58. Ο FDA ενέκρινε τη χορήγησή του και για την πρόληψη του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, πριν από την ολοκλήρωση της κλινικής δοκιμής, βάσει της σοβαρότητας της ασθένειας και των προηγούμενων ενδείξεων για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου. Δεδομένου ότι πληροί αυτές τις προϋποθέσεις για τη μείωση των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας και των καρκίνων του πρωκτού που σχετίζονται με τον HPV, η χρήση του ως προληπτικό μέτρο για τους καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου είναι μια πρόσθετη ένδειξη.
Όπως μας εξηγεί περαιτέρω ο Δρ. Στάμου, το 9δύναμο εμβόλιο έχει εγκριθεί για χορήγηση σε άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 9 έως 45 ετών για την πρόληψη της λοίμωξης από τον HPV και την ανάπτυξη κονδυλωμάτων και καρκίνων της πρωκτογεννητικής περιοχής που σχετίζονται με τον ιό. Όταν χορηγηθεί στην αρχή της εφηβείας, πριν από τη έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας, η πιθανότητα μετάδοσης αυτής της σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης μειώνεται σημαντικά.
Αξιοσημείωτη είναι δε και η δυνατότητά του να αποτρέψει μια σπάνια ασθένεια στα παιδιά που γεννιούνται από γυναίκες με λοίμωξη HPV. Η Υποτροπιάζουσα Αναπνευστική Θηλωμάτωση (RRP), όπως ονομάζεται, προκαλεί κονδυλώματα στις φωνητικές χορδές και τους αεραγωγούς, λόγω της προγεννητικής έκθεσης στον HPV στο γεννητικό σύστημα της μητέρας τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα φωνής, σοβαρή βραχνάδα, αναπνευστικά προβλήματα, ακόμη και θάνατο. Δεδομένης της έλλειψης θεραπείας, οι μικροί ασθενείς υποβάλλονται σε πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις κατά το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής τους ηλικίας.
«Παρά τη μεγάλη συμβολή των εμβολίων στην πρόληψη των κονδυλωμάτων και των καρκίνων που οφείλονται στον HPV, κάθε χρόνο πάρα πολλοί άνθρωποι μολύνονται από αυτόν και κινδυνεύουν από τις πιθανές συνέπειες του, είτε επειδή επέλεξαν να μην εμβολιαστούν είτε γιατί η ηλικία τους δεν τους το επέτρεπε να το πράξουν. Χρειάζεται, λοιπόν, προσοχή και τακτικός έλεγχος. Η ύπαρξή τους οπουδήποτε στο σώμα απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Όταν τα συμπτώματα αφορούν στο δέρμα, στα γεννητικά όργανα και την περιπρωκτική περιοχή, υπάρχουν μέθοδοι, όπως είναι το Ultra Pulse Laser για τη γρήγορη και οριστική εξάλειψή τους σε ελάχιστο χρόνο και χωρίς καθόλου πόνο. Έτσι, ο ασθενής αποφεύγει την νεοπλασματική εξαλλαγή και την ανάπτυξη καρκίνου», καταλήγει ο Δρ. Χρήστος Στάμου.