Το Kozanimedia παρουσιάζει αναλυτικά το νέο χωροταξικό πλαίσιο για τη Δυτική Μακεδονία, το οποίο έδωσε τη δημοσιότητα το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβαλλοντος:
1. Η ιεράρχηση του οικιστικού δικτύου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας λαμβάνει υπόψη τις κατευθύνσεις του Γενικού Πλαισίου ΧΣΑΑ και έχει ως εξής:
– Στα κέντρα τρίτου επιπέδου κατατάσσεται η Κοζάνη καθώς αποτελεί δευτερεύοντα εθνικό πόλο.
– Στα κέντρα τετάρτου επιπέδου κατατάσσονται η Καστοριά, λόγω του ρόλου της ως κέντρου ενός από τους δυναμικούς εξαγωγικούς κλάδους της οικονομίας, και η Φλώρινα, λόγω του ρόλου της ως κομβικό κέντρο ανάπτυξης διασυνοριακήςβαλκανικής συνεργασίας και χώρο διασυνοριακού τοπίου ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Ως εκ τούτου, και τα δύο κέντρα προτείνονται ως λοιποί εθνικοί πόλοι.
– Στα κέντρα πέμπτου επιπέδου κατατάσσονται η Πτολεμαΐδα και τα Γρεβενά, καθώς εντάσσονται στην κατηγορία λοιπά κέντρα Περιφερειακών Ενοτήτων και αστικά κέντρα άνω των 10.000 κατοίκων.
– Στα κέντρα έκτου επιπέδου κατατάσσονται η Σιάτιστα, το Άργος Ορεστικό, το Αμύνταιο, η Δεσκάτη, τα Σέρβια και ο Βελβεντός που είναι αφενός έδρες Καλλικράτειων Δήμων και αφετέρου αποτελούν μεγάλα κέντρα των προτεινόμενων ενδοπεριφερειακών αναπτυξιακών ενοτήτων.
– Στα κέντρα έβδομου επιπέδου κατατάσσονται το Νεστόριο και ο Λαιμός ως έδρες Καλλικράτειων Δήμων που δεν εντάσσονται σε κάποιο από τα παραπάνω επίπεδα καθώς και ορισμένοι δυναμικοί οικισμοί, όπως η Αιανή, ο Κρόκος, η Νεάπολη, το Τσοτύλι, η Μεσοποταμία, ο Φιλώτας, το Λιβαδερό και το Τρανόβαλτο, οι οποίοι επιδεικνύουν ιδιαίτερη τοπική αναπτυξιακή δυναμική και λειτούργησαν στο παρελθόν ως έδρες Καποδιστριακών Δήμων. Οι προαναφερόμενοι οικισμοί κρίνεται ότι λειτουργούν ως συμπληρωματικά κέντρα αναπτυξιακών ενοτήτων.
– Στα κέντρα όγδοου επιπέδου κατατάσσονται όλοι οι υπόλοιποι οικισμοί της Περιφέρειας.
2. Λαμβάνοντας υπόψη τη δεσμευτική κατεύθυνση του ΓΠΧΣΑΑ για ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας μεταξύ γειτονικών οικισμών, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας οργανώνονται τα ακόλουθα δίκτυα οικισμών (πολύπολα, δίπολα):
– Η Κοζάνη μαζί με την Πτολεμαΐδα, το Αμύνταιο και τη Φλώρινα αποτελούν ένα δίκτυο οικισμών (πολύπολο), το οποίο σχετίζεται άμεσα με τον κλάδο της παραγωγής και έρευνας καθαρής ενέργειας καθώς και με την καινοτομική επιχειρηματικότητα (ειδικότερα η Κοζάνη, η Πτολεμαΐδα και η Φλώρινα), στα πλαίσια της προωθούμενης Ζώνης Καινοτομίας που προβλέπεται να αναπτυχθεί στον άξονα ΚοζάνηςΠτολεμαΐδας-Αμυνταίου-Φλώρινας.
– Η Καστοριά μαζί με το Άργος Ορεστικό, τη Σιάτιστα και τα Γρεβενά αποτελούν ένα δίκτυο οικισμών (πολύπολο), το οποίο σχετίζεται με τους κλάδους της γουνοποιίας (ειδικότερα η Καστοριά, το Άργος Ορεστικό και η Σιάτιστα) και του τουρισμού.
– Τα Σέρβια μαζί με τον Βελβεντό αποτελούν ένα δίπολο τοπικής εμβέλειας, το οποίο σχετίζεται με την αγροτική ανάπτυξη και την προώθηση τοπικών προϊόντων ποιότητας, καθώς και με την τουριστική ανάπτυξη της Ειδικής Χωρικής Ενότητας Πιερίων-Πολυφύτου.
– Το Λιβαδερό μαζί με την Ελάτη αποτελούν ένα δίπολο τοπικής εμβέλειας, το οποίο σχετίζεται με την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.
– Το Τσοτύλι μαζί με την Νεάπολη αποτελούν ένα δίπολο τοπικής εμβέλειας, το οποίο σχετίζεται με την ανάπτυξη και ανάδειξη της Ειδικής Χωρικής Ενότητας ΓράμμουΌντριας-Βοΐου.
– Ο Λαιμός μαζί με τον Άγιο Γερμανό αποτελούν ένα δίπολο τοπικής εμβέλειας, το οποίο σχετίζεται με την τουριστική ανάπτυξη της Ειδικής Χωρικής Ενότητας ΠρεσπώνΠισοδερίου.
3. Για κάθε οικιστικό κέντρο ορίζονται τα ακόλουθα:
ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ:
https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/1020372/yp.-apofasi-ypen-dxo-rs-47965-828-2024