Ήταν 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας 28ης Οκτωβρίου 1940, όταν επιδόθηκε στο σπίτι του Μεταξά το τελεσίγραφο, με το οποίο ο Μουσολίνι απαιτούσε από την Ελλάδα να μην εμποδίσει το στρατό του να καταλάβει ορισμένες στρατηγικές θέσεις στη χώρα μας. Η απάντηση ήταν άμεση και απηχούσε απόλυτα τις διαθέσεις του περήφανου Ελληνικού λαού: «Donc, Monsieur c’est la guerre» («Λοιπόν, Κύριέ μου έχουμε πόλεμο!»).
Δύο ώρες μετά, Ο Ιταλός αρχιστράτηγος διέταζε τη προσβολή των ελληνικών θέσεων, με εισβολή ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων στη Πίνδο και την Ήπειρο, έχοντας στη διάθεσή του δύναμη 135.000 ανδρών, όταν ο Έλληνας ομόλογός του Στρατηγός Παπάγος, είχε μόλις 35.000.
Δύο ημέρες έπειτα, την 30 Οκτωβρίου, ο Στρατηγός Κατσιμήτρος, διέταζε την 8η Μεραρχία στο Καλπάκι σε άμυνα μέχρις εσχάτων και δήλωνε ότι οποιαδήποτε υποχώρηση ήταν αδιανόητη και ότι εκεί, στα σύνορα, ήταν και η τελευταία γραμμή άμυνας.
Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, οι ελληνικές δυνάμεις όχι μόνο αντιστάθηκαν, αλλά κατάφεραν να καλύψουν το ένα τέταρτο σχεδόν του εδάφους της Αλβανίας.
Μήνες αργότερα, Η απάντηση του διοικητή του οχυρού του Ρούπελ -αντισυνταγματάρχη Γεωργίου Δουράτσου- στην απαίτηση των Γερμανών για παράδοση, έμεινε στην Ιστορία και συνεχίζει να συγκινεί μέχρι τις μέρες μας: «Τα οχυρά δεν παραδίδονται, αλλά καταλαμβάνονται».
Με τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου και την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1944, η χώρα μας, μέσα από τις μάχες του Ελληνικού Στρατού, μετά από αντίσταση 219 ημερών κατά της γερμανικής κατοχής, την πολύτιμη βοήθεια που παρείχε στους συμμάχους στη στεριά και στη θάλασσα αλλά και μέσα από τις θηριωδίες του κατακτητή, απέτισε βαρύτατο φόρο αίματος, αφού από πληθυσμό λίγο μεγαλύτερο των 7 εκατομμυρίων, μετρούσε απώλειες 35.100 ζωών στα πεδία των μαχών, 171,800 άμαχων που σχετίζονται με πολεμικές δράσεις (π.χ. εκκαθαρίσεις πληθυσμών) ενώ οι απώλειες από τις συνθήκες ασιτίας και κακουχίας εκτιμώνται περί των 300.000.
Σήμερα, στην Εθνική επέτειο, τιμούμε τη μνήμη όλων αυτών των ψυχών που μέσα από την ηρωική θυσία τους, εξασφάλισαν την ελευθερία της πατρίδας μας, και ανάγκασαν τους δυνατούς της Ευρώπης να παραδεχτούν ότι «Στο εξής δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».
Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες, Χρόνια πολλά στα ΠΕΤΡΑΝΑ, Ζήτω η Ελλάδα μας.
Να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον Παντελή Καπλάνογλου Webtouch.gr, με την αρωγή του οποίου κατασκευάστηκε η επετειακή πινακίδα για την είσοδο του χωριού μας..
Την ανάρτηση έκανε ο Γιώργος Παπαδόπουλος