Αναφορικά με τις ανακρίβειες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, ορισμένες διευκρινίσεις.
Κατά τον επίμαχο χρόνο, η λωρίδα e-pass ήταν κλειστή και στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας (το δικό μας). Η πυκνή ομίχλη που επικρατούσε στην περιοχή καθιστούσε δύσκολη την ορατότητα, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να μην μπορούν να διακρίνουν έγκαιρα τον τύπο της λωρίδας — είτε αυτή ήταν λωρίδα ηλεκτρονικής διέλευσης είτε με υπάλληλο διοδίων — ακόμη και όταν προσέγγιζαν με μειωμένη ταχύτητα.
Δεδομένου ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν άσχημες, θα έπρεπε για λόγους ασφαλείας τα διόδια να είναι ανοιχτά, ώστε να αποφεύγονται επικίνδυνες ενέργειες όπως η αναστροφή ή η ακινητοποίηση οχημάτων (όπως συνέβη και στην δική μας πλευρά).
Επιπλέον, επειδή έντονα φαινόμενα ομίχλης σημειώνονται συχνά στην περιοχή, είναι μάλλον θέμα τύχης το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί κάποιο σοβαρότατο συμβάν και στο παρελθόν. Εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα είναι βέβαιο να επαναληφθούν αντίστοιχες καταστάσεις στο μέλλον.
Για να γίνει πιο κατανοητό το πρόβλημα, ας υποθέσουμε ότι ένας οδηγός διασχίζει για πρώτη φορά τον συγκεκριμένο δρόμο. Κινείται επί 20 λεπτά με χαμηλή ταχύτητα, περίπου 40 km/h, μέσα σε πυκνή ομίχλη. Μέχρι και 100 μέτρα πριν από το σταθμό διοδίων, δεν έχει καμία εικόνα του τι βρίσκεται μπροστά του, καθώς οι πληροφοριακές πινακίδες είναι αδιάκριτες λόγω των συνθηκών.
Στην Ελλάδα όμως είναι εύκολο να αποδοθούν όλες οι ευθύνες στον οδηγό του φορτηγού, ο οποίος, αναμφίβολα, φέρει επίσης μεγάλο μερίδιο ευθύνης