Το παρκούρ, γνωστό και ως τέχνη της κίνησης, είναι μια -γαλλικής προέλευσης- μη ανταγωνιστική, σωματική και πνευματική τεχνική άσκησης που έχει ως στόχο την ταχύτατη και βέλτιστη δυνατή μετακίνηση από οποιοδήποτε σημείο του χώρου Α σε διαφορετικό χώρο Β, χρησιμοποιώντας μόνο τις ανθρώπινες σωματικές ικανότητες. Πλέον θεωρείται άθλημα κατηγορίας “street” διότι οι πρώτοι παρκουρίστες ξεκίνησαν στις γειτονιές χρησιμοποιώντας σκαλοπάτια, παγκάκια και οποιαδήποτε επιφάνεια η οποία βρίσκεται σε υψηλότερο σημείο από το έδαφος. Τα τελευταία χρόνια ήρθε και στην Ελλάδα και μάλιστα εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς κυρίως σε νεαρές ηλικίας. Φωτεινά παραδείγματα, ο Δημήτρης Κυρσανίδης από τη Θεσσαλονίκη, που ασχολείται επαγγελματικά με την “τέχνη της φυγής” είναι ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής και ο Μίλτος Τεντόγλου, Χρυσός Ολυμπιονίκης που από το παρκούρ στα Γρεβενά, έκανε power up στην κορυφή του κόσμου.
Ακόμα και εντός των τειχών της Κοζάνης παρατηρούμε, χρόνο με το χρόνο, νεαρά παιδιά ως επί το πλείστον, να μαζεύονται παρέες σε πάρκα και υπαίθριους χώρους και να επιχειρούν άλματα και άλλες φιγούρες. Ο Φίλιππος Καλαμπούκας, ο Αριστοτέλης Κωτούλας και ο Γιώργος Μέρος είναι μία παρέα νεαρών – μαθητών Γυμνασίου, στην πόλη που χρειάζονται έναν χώρο για να μπορούν να κάνουν παρκούρ με ασφάλεια. Κι επειδή δεν έμειναν στα λόγια, πρόσφατα επισκέφτηκαν τη Νούλα Τουμπουλίδου, Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κοζάνης και επίσημα ζήτησαν τη βοήθειά της!
Το kozanimedia επικοινώνησε με τα παιδιά αλλά και με την αρμόδια αντιδήμαρχο για το ενδεχόμενο μία ξεχωριστής δομής για όσους θέλουν να ασχοληθούν με το παρκούρ. Δείτε το βίντεο:
Είναι τελικά στο αίμα του Έλληνα να ζητά από τον Δήμο αντί να θέτει στόχους ο ίδιος. Μπράβο στα παιδιά για το θάρρος να συνεχίσουν την δραστηριότητα και επαγγελματικά.
Θέλουμε Παρ Κουρ στην Κοζάνη
Τα παιδιά μας το ζητάνε….